Τα γενέθλια του Μίκη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013, 20:54
Τα γενέθλια του Μίκη
Τα γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος έκλεισε τα 88 του χρόνια.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1925 στη Χίο.

Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας όπως στη Μυτιλήνη, Γιάννενα, Κεφαλλονιά, Πύργο Ηλείας, Πάτρα και κυρίως στην Τρίπολη Αρκαδίας.

Από τότε φάνηκε καθαρά, ότι η ζωή του θα μοιραζόταν ανάμεσα στη μουσική και σε αγώνες για ανθρωπιστικές αξίες.

Στην Τρίπολη, μόλις 17 ετών, δίνει την πρώτη του συναυλία παρουσιάζοντας το έργο του Κασσιανή και παίρνει μέρος στην αντίσταση κατά των κατακτητών.

Στη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 1943 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τους Ιταλούς και βασανίζεται.

Διαφεύγει στην Αθήνα, όπου οργανώνεται στην Εθνική Αντίσταση.

Παράλληλα υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, τέσσερις φορές βουλευτής του ελληνικού Kοινοβουλίου και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν.

Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι «Ζορμπάς», βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Shirley Bassey και η Edith Piaf, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα, Αλέξης Ζορμπάς , Ζ και Σέρπικο.

Επίσης έχει ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, δηλαδή η σύνθεση λαϊκής μουσικής, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιώργος Σεφέρης, Πάμπλο Νερούδα, Οδυσσέας Ελύτης.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013, 20:54