Τα ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα υπερχρεώνουν το Δημόσιο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012, 15:00
Τα ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα υπερχρεώνουν το Δημόσιο
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ, του νεοσύστατου φορέα υγείας, που περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, υποστηρίζουν ότι οι εξετάσεις που γίνονται στις δομές του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων είναι φθηνότερες γιατί αφορούν παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και όχι αγορά η οποία περιλαμβάνει το κέρδος των ιδιωτών.

Για παράδειγμα μια γενική αίματος στις δομές του ΕΟΠΠΥ, κοστίζει για το ασφαλιστικό ταμείο 1,045 ενώ αν γίνει σε ιδιωτικό κέντρο 2,88 ευρώ. Αντίστοιχα μια εξέταση χοληστερόλης 0,078 στο δημόσιο, 2,88 ευρώ στο ιδιωτικό .

Οι εργαζόμενοι έδωσαν δεκάδες τέτοια παραδείγματα για να αποδείξουν πως ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει στον ιδιώτη το 15% δηλαδή 5,14 ευρώ για ένα σύνολο εξετάσεων, ενώ ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώσει το 85% δηλαδή 29,09 ευρώ αντί των 4,84 που θα του στοίχιζε στις δομές του. Ακόμη και αν ο ιδιώτης κάνει έκπτωση 50% ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώσει 14,55 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι αντί να υπερχρεώνεται ο ΕΟΠΠΥ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να μειωθούν τα κοστολόγια -ενοίκια, courier, αναλώσιμα- να εφαρμοστεί πλήρως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να σταματήσει η υπέρμετρη συνταγογραφία και να αυξηθούν τα είδη των είδη των εξετάσεων, ώστε να μην αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να κάνουν εξετάσεις ιδιωτικά.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

Πηγή: ygeianews.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012, 15:00