Τρία από τα πιο σημαντικά ηφαίστεια του τόξου του Νοτίου Αιγαίου αναδεικνύουν και αποτυπώνουν στην αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Ηφαίστεια της Ελλάδας» τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Τα γραμματόσημα κυκλοφορούν σήμερα και θα διατίθενται από τα ταχυδρομικά καταστήματα έως 7 Σεπτεμβρίου 2016, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για το ηφαίστειο της Μήλου που δημιουργεί ιζηματογενείς σχηματισμούς χαρίζοντας στο νησί μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου, το αρκετά νεότερο ηφαίστειο της Νισύρου με το μεγαλύτερο υδροθερμικό κρατήρα στη γη και το πολύ-φωτογραφημένο ηφαίστειο της Σαντορίνης που δημιουργεί τη μεγαλύτερη καλντέρα στη γη με διάμετρο 16 χιλιόμετρα είναι τα ηφαίστεια που κυκλοφορούν σε γραμματόσημα και διατίθενται από σήμερα στο κοινό.

Το ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, ένα από τα πιο γνωστά παγκοσμίως, αποτελείται από διαδοχικά ενεργά και ανενεργά ηφαίστεια, κατανεμημένα κατά μήκος μιας ζώνης πλάτους λίγων δεκάδων χιλιομέτρων και μήκους 450 χιλιομέτρων, η οποία αρχίζει από τον ισθμό της Κορίνθου και καταλήγει στη Νίσυρο.

Αυτό το ηφαιστειακό τόξο, που δημιουργήθηκε από τη βύθιση της Αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική, με την ιδιαίτερα έντονη ηφαιστειακή του δράση κατά το παρελθόν, ευθύνεται για τη διαμόρφωση απόκοσμων ηφαιστειακών τοπίων και ευεργετικών θερμών πηγών και αποτελεί, σήμερα, πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης