Τα κολαστήρια του 21ου αιώνα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016, 08:50
Τα κολαστήρια του 21ου αιώνα
Μία έκθεση-καταπέλτη δημοσιοποίησε το Συμβούλιο της Ευρώπης η οποία αποτυπώνει τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των φυλακών στην Ελλάδα.

Οι αντιπρόσωποι της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων διαπίστωσαν πως η κατάσταση έχει επιδεινωθείΤο Συμβούλιο της Ευρώπης επικρίνει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τη χώρα μας στην σχετική έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT) η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, υπογραμμίζοντας τα πολυάριθμα κρούσματα αστυνομικής βίας σε βάρος προφυλακισμένων προσώπων και τις πολύ κακές συνθήκες στις φυλακές.

Η έκθεση συντάχθηκε έπειτα από την επίσκεψη αντιπροσωπείας της CPT στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015 για να αποτιμήσει εάν οι συστάσεις που είχε κάνει σε προηγούμενες εκθέσεις της, το 2011 και το 2013, εφαρμόστηκαν.

Ωστόσο οι αντιπρόσωποι της Επιτροπής διαπίστωσαν πως, αντιθέτως, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Τι αναφέρει η έκθεση

«Η κατάσταση στις φυλακές έχει γίνει κρίσιμη και είναι απαραίτητη η λήψη επειγόντων μέτρων» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού σ' αυτές και η χρόνια έλλειψη προσωπικού στην πλειονότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων, υπογράμμισαν οι ειδικοί της CPT.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σ.σ. το οποίο απαγορεύει την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση), αλλά παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή», επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία υπογραμμίζει κυρίως την έλλειψη ιατρικής φροντίδας για τους κρατούμενους.

Η CPT επίσης ασκεί κριτική σε έντονο ύφος στην ελληνική αστυνομία. Καλεί τις αρχές να αναγνωρίσουν πλήρως το «διαδεδομένο και βαθιά ριζωμένο πρόβλημα των κακομεταχειρίσεων που διαπράττονται από την αστυνομία» και εισηγείται να δημιουργηθεί ένα σύστημα καταγραφής των ανακρίσεων της αστυνομίας σε ηχητικά αρχεία ή αρχεία βίντεο.

Η μεταχείριση των ξένων υπηκόων που δεν κατέχουν νομιμοποιητικά έγγραφα επισημαίνεται επίσης ως σοβαρό πρόβλημα από την Επιτροπή.

Στην έκθεσή της, καταγγέλλεται ότι αντιμετωπίζονται «από πολλές απόψεις ως ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων», ενώ επαναλαμβάνεται ότι οι μετανάστες θα έπρεπε να κρατούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016, 08:52