Ο «βραχνάς» του ΕΝΦΙΑ ταλαιπωρεί και εφέτος τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς παρά τις υποσχέσεις για μείωση του φόρου μέσω αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, η οικονομική επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη σε πολλές περιπτώσεις. Εκ του αποτελέσματος, ο ΕΝΦΙΑ ήρθε για να… μείνει, με χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν τον «φουσκωμένο» φόρο που προκύπτει βάσει πλασματικών αξιών οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Εκ του αποτελέσματος, ο ΕΝΦΙΑ ήρθε για να… μείνει, με χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν τον «φουσκωμένο» φόρο που προκύπτει βάσει πλασματικών αξιών που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε μια προσπάθεια να… χρυσώσει το χάπι στους πολίτες, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία καλεί ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες να προβούν σε διορθώσεις στο E9 έτσι ώστε να περιορίσουν την τελική επιβάρυνση στα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxis πριν από τις 15 Αυγούστου, καθώς η ανάγκη για έσοδα είναι μεγάλη έπειτα και από την «τρύπα», ύψους 500 εκατ. ευρώ, στα δημοσιονομικά του Ιουλίου

Ειδικότερα, βάσει της αιτιολογικής έκθεσης της τροπολογίας δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων με έκπτωση προστίμου κατά 50% σε περιπτώσεις όπου υπάρχει λανθασμένη συμπλήρωση των στοιχείων που αφορούν στο ακίνητο (τοποθεσία, τ.μ., όροφος κ.λπ.).

Εκτιμάται πως ο φόρος θα είναι βαρύτερος εφέτος για 690.000 φορολογουμένους (3 στους 10), με το ΥΠΟΙΚ να επισημαίνει μέσω ανακοίνωσης ότι υπάρχει «ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Αλαλούμ με τα αγροτεμάχια

Τα περισσότερα λάθη εντοπίζονται σε αγροτεμάχια, σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η δήλωση αγροτικής έκτασης δίπλα στην παραλία, με τον ιδιοκτήτη να επιλέγει εκ παραδρομής ως απόσταση από τη θάλασσα την πρώτη κατηγορία (0-100 μέτρα), ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα… χωράφι στο βουνό.

Το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε, πάντως, για εφέτος να βάλει στον… πάγο τον συμπληρωματικό φόρο επί των αγροτεμαχίων, κάτι το οποίο όμως δεν θα ισχύσει από του χρόνουΣε αυτό το σημείο επισημαίνεται ότι το ύψος του ΕΝΦΙΑ δεν διαμορφώνεται βάσει της θέσης του αγροτεμαχίου (απόσταση από τη θάλασσα) αλλά εξαρτάται από την επιφάνεια του ακινήτου. Ωστόσο, η αξία του αγροτεμαχίου, επί του οποίου επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος, αλλάζει άρδην όταν υπολογίζονται παράμετροι όπως η απόσταση από την παραλία.

Με τις αντιδράσεις των πολιτών να είναι εντονότατες, το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε, πάντως, για εφέτος να βάλει στον… πάγο τον συμπληρωματικό φόρο επί των αγροτεμαχίων, κάτι το οποίο όμως δεν θα ισχύσει από του χρόνου.

Συχνά λάθη και παραλείψεις

Ένα ακόμη συχνό λάθος είναι ο όροφος όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, ενώ παραλείψεις και λανθασμένη συμπλήρωση παρατηρούνται τόσο στη δήλωση των βοηθητικών χώρων (οι οποίοι παρουσιάζονται ως κύριοι) όσο και στην ψιλή κυριότητα και την επικαρπία της κατοικίας ή του καταστήματος.

Όπως έγινε γνωστό, η προθεσμία υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) από το 2010 και έπειτα, παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου, με τους ιδιοκτήτες να καταβάλλουν το ήμισυ του προβλεπόμενου προστίμου (50 ευρώ με την «έκπτωση»).

Οι διορθώσεις γίνονται με την παρουσία του φορολογούμενου στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης