Η γη της Ηπείρου άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχθεί και συνάμα να αποχαιρετίσει έναν γενναίο ήρωα. Τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Κόκκα που έπεσε υπερασπιζόμενος την Κύπρο το ’74.

Επί σειρά ετών ήταν ένας από τους αγνοούμενους… Και έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να κλείσει ο κύκλος, να αναγνωριστεί η θυσία του και να επιστρέψει στην πατρίδα του. Στο Πέτα της Άρτας, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά, των τοπικών αρχών και κυρίως των δικών του ανθρώπων, γράφτηκε ο επίλογος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν Ιούλιος του 1974 όταν ο Κωνσταντίνος Κόκκας από την Πιερία όπου υπηρετούσε βρέθηκε στην Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ της 20ης προς της 21ης Ιουλίου, δύναμη της ΕΛΔΥΚ δίνει μία μεγάλη μάχη στο Κιόνελι της Λευκωσίας. Οι τουρκικές δυνάμεις ωστόσο είχαν ενισχυθεί. Ο Κωνσταντίνος Κόκκας συμμετείχε ενεργά στην επιχείρηση ως Διμοιρίτης στον 6ο λόχο της Ελληνικής Δύναμης.

Μετά τις πρώτες επιτυχίες τα ελληνοκυπριακά τμήματα καθηλώνονται περίπου 600 μέτρα από το Κιόνελι.

Η ΕΛΔΥΚ διατάχθηκε να απαγκιστρωθεί και να επιστρέψει στην αρχική της θέση. Οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν  και ανάμεσα στα θύματα του πολέμου ήταν και ο Κωνσταντίνος Κόκκας.

Μέρος από τα οστά του βρέθηκαν στο σημείο που έπεσε. Εκεί ήταν και το ρολόι που φορούσε στο χέρι του. Το ρολόι που σταμάτησε 48 χρόνια πριν…

Πηγή: epiruspost.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης