Τα πάνω – κάτω έρχονται στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων από το 2014. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό του ΕΤΕΑ που απομένει για να ισχύσει μόνο η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας, οι επικουρικές συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του Ταμείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά, ο νέος κανονισμός προβλέπει την ύπαρξη ενός ενιαίου μοντέλου εισφορών και παροχών για πάνω από 2 εκατ. ασφαλισμένους από το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

«Κλειδί» για το χορηγούμενο ποσό είναι το αν ο ασφαλισμένος θα βγει στη σύνταξη μέσα στη φετινή χρονιά ή από το 2015 και μετά. Το 2014, η κυριότερη αλλαγή αφορά στην καθιέρωση ενιαίου ποσοστού αναπλήρωσης 20% και όσους ασφαλίστηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου του 1993. Η σχετική ρύθμιση είναι ήδη σε ισχύ για τους δημόσιους υπάλληλους. Τώρα όμως, μπαίνουν στο «παιχνίδι των ανατροπών» και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Ο νέος υπολογισμός 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο προτεινόμενος Κανονισμός, που θα αφορά τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2000, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μετά την έναρξη της ισχύος του, θα ορίζει ότι το ποσόν της ετήσιας σύνταξης θα καθορίζεται από έναν μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνονται υπόψη:
– ο συντελεστής βιωσιμότητας,
– τα έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/14,
– το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/15 και εφ’ εξής.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρήτρα

Πάντως, το χορηγούμενο ποσό της επικουρικής σύνταξης δεν θα είναι σταθερό, καθώς με βάση τη νομοθεσία προβλέπεται «ρήτρα» μηδενικού ελλείμματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάθε χρόνο μπορούν να αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις ώστε να μην υπάρχουν ελλείμματα στο ταμείο.

Παράδειγμα

Ενδεικτικό των αλλαγών στο ποσό των επικουρικών συντάξεων είναι το παράδειγμα ασφαλισμένου στο ΙΚΑ. Με το σημερινό καθεστώς εφόσον  έχει αποδοχές 1.800 ευρώ και 30 χρόνια ασφάλισης δικαιούται επικουρική σύνταξη 510 ευρώ (πριν από τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί). Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις -και την καθιέρωση του ποσοστού αναπλήρωσης 20%- θα πάρει επικουρική σύνταξη 336 ευρώ. Πάντως, στον προωθούμενο κανονισμό ασφάλισης και παροχών του ΕΤΕΑ προβλέπεται πως οι αλλαγές αυτές αφορούν αυτούς που θα βγουν από εδώ και πέρα στη σύνταξη και όχι τους ήδη συνταξιούχους.

Συνολικά 19 ανατροπές από φέτος σε ασφαλιστικό και συντάξεις

Εκτός από τις επικουρικές συντάξεις, από 1/1/14 ισχύουν 19 ανατροπές σε ασφαλιστικό και κύρια σύνταξη για συνολικά 4,4 εκατ. ασφαλισμένους. Πρόκειται για αλλαγές που προβλέπονται σε πέντε νόμους που χρονολογούνται από το 2002.

Οι ανατροπές αφορούν στα εξής:

1. Αύξηση ορίων ηλικίας για γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ
2. Αύξηση ορίων ηλικίας σε Βαρέα και Ανθυγιεινά
3. Μείωση ποσοστού συντάξεων σε Δημόσιο – ΟΑΕΕ – ΔΕΚΟ – Τράπεζες
4. Μείωση κατά 4% της αναπλήρωσης συντάξεων σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες
5. Αναλογικός συντελεστής στη σύνταξη για τα έτη ασφάλισης από το 2011
6. Αυξάνονται τα πλασματικά έτη σε επτά
7. Παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του νόμου Πετραλιά για τις γυναίκες με ανήλικο και για τους άνδρες που κατοχύρωναν δικαίωμα με αναγνώριση προϋπηρεσίας το 2010.
8. Διακόπτεται το ΕΚΑΣ για τις ηλικίες κάτω των 65
9. Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα υπολογισμού τους που ξεκινά να ισχύει από τον Ιούνιο του 2014
10. Αλλάζουν τα κριτήρια στη διαδοχική ασφάλιση, ώστε να μπει φραγμός σε πρόωρη συνταξιοδότηση από δύο ή περισσότερα Ταμεία
11. Η εισφορά για την επικουρική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, γίνεται υποχρεωτική για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
12. Επέκταση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων
13. Εφάπαξ με μειώσεις της τάξης του 25% – 30%
14. Έρχεται μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 1,3%
15. Μείωση εισφορών σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες
16. Χορήγηση ΕΚΑΣ σε αναπήρους
17. Αρχίζει η πολιτική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
18. TAXIS στους αγρότες
19. Η «Επιτροπή Σοφών» εξετάζει την κατάργηση 90 μικρών και διάσπαρτων Ταμείων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης