Αιχμές, καταγγελίες, αντεγκλήσεις και παρατράγουδα συνέθεσαν την… ωραία ατμόσφαιρα κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων, στον απόηχο του… «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε».

Αφορμή των «ιερών» πυρών που εξαπέλυσαν οι κατά τόπους Μητροπολίτες αποτέλεσε το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο παραμένει «κόκκινο πανί» για την Εκκλησία. Οι ιεράρχες δεν έχασαν την ευκαιρία να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια, χρησιμοποιώντας ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι επικεφαλής των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν επέλεξαν τον Πειραιά για να γιορτάσουν τα Θεοφάνια. Κάπως έτσι, άλλος για Ύδρα τράβηξε κι άλλος για Κολωνάκι…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός επέλεξε την… ασφαλή επιλογή της Δεξαμενής Αθηνών, μακριά από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ, έπειτα από την σφοδρή κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο ανδρών.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος παρέστη στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων που πραγματοποιήθηκε στη Φ/Γ «Κουντουριώτης», η οποία πλέει ανοικτά της Ύδρας στο πλαίσιο Φυλακής Σκοπούντος. Στη συνέχεια, στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη βραχονησίδα Δοκό τελέστηκε Tρισάγιο για τους αποθανόντες κατοίκους και Αρτοκλασία στην οποία παρέστη και η μοναδική κάτοικος του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έναυσμα της… μάχης έδωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την απουσία του από την τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά. 

«Ο κάθε πιστός, κληρικός ή λαϊκός έχει την υποχρέωση κατ’ επιταγή του Χριστού να είναι άλας» ξεκίνησε τη δήλωση του ο κ. Σεραφείμ. «Αν είμαστε ζωντανό αλάτι παρεμποδίζουμε τη σήψη και αντιμετωπίζουμε τη σαπρότητα των κοσμικών κοσμοειδώλων» συμπλήρωσε σε μια πρώτη νύξη για την εκπεφρασμένη διαφωνία του με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, που αποτέλεσε, εξάλλου, την αφορμή για την απουσία του πρωθυπουργού αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Πειραιά.

«Αλλά το αλάτι έχει και μια άλλη ιδιότητα, επιφέρει δριμύ και οδυνηρό άλγος και αυτό φαίνεται ότι συνέβη σήμερα» κατέληξε ο κ. Σεραφείμ, παραθέτοντας και μια περικοπή από το βιβλίο «Σοφία Σολομώντος».

Παράλληλα, ο προκαθήμενος της πειραϊκής Εκκλησίας έστρεψε τα βέλη του κατά της ΕΡΤ, καταγγέλλοντας ότι η δημόσια τηλεόραση δεν μετέδωσε απευθείας τον εορτασμό στο λιμάνι του Πειραιά κατόπιν κυβερνητικής παρέμβασης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος καταλόγισε μικροψυχία στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχει τηλεοπτική μετάδοση της τελετής. Επιπλέον, σημείωσε ότι κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης ενώ δεν έδωσε το «παρών», παρόλο που παραπλεύρως του Μητροπολίτη Πειραιά βρισκόταν ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.

«Θα ήθελα να επισημάνω ένα γεγονός. Έρχομαι εδώ για 40 ολόκληρα χρόνια. Για πρώτη φορά δεν υπάρχει εκπρόσωπος της κυβέρνησης και για πρώτη φορά δεν υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση. Αυτό ας το σκεφτεί ο καθένας μας από εμάς γιατί έγινε», ανέφερε. 

«Για τον μεν τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης το καταλαβαίνω, διότι δεν ήθελε να ακούσει τις αποδοκιμασίες. Από την ΕΡΤ, όμως, δεν θα περίμενα ποτέ ότι τέτοια μέρα δεν θα κάλυπτε αυτό το σπουδαίο γεγονός για τον Πειραιά που είναι το σπουδαιότερο γεγονός για την πόλη μας», κατέληξε ο γαλάζιος βουλευτής.

ΕΡΤ: «Προϊόν λανθασμένης ενημέρωσης οι καταγγελίες»

H διοίκηση της ΕΡΤ έσπευσε να απαντήσει στις δηλώσεις του Μητροπολίτη Σεραφείμ, αλλά και του αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Τραγάκη, κάνοντας λόγο για λανθασμένη ενημέρωση.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ΕΡΤ2 μετέδωσε σε ζωντανή σύνδεση ολόκληρη την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου και αμέσως μετά ολόκληρη την τελετή αγιασμού των υδάτων από το λιμάνι του Πειραιά».

«Η ΕΡΤ1 με ζωντανές συνδέσεις προέβαλε σε συνεχή ροή πλάνα από τις τελετές αγιασμού των υδάτων στην Αθήνα και τον Πειραιά στην ενημερωτική εκπομπή “ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ”. Η ΕΡΤ2 μετέδωσε σε ζωντανή σύνδεση ολόκληρη την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου και αμέσως μετά ολόκληρη την τελετή αγιασμού των υδάτων από το λιμάνι του Πειραιά.

Η ΕΡΤ3 μετέδωσε σε δίκτυο με την ΕΡΤ2 την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων από το λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας.

Προφανώς οι καταγγελίες έγιναν από λανθασμένη ενημέρωση και ως εκ τούτου η ΕΡΤ δεν ασπάζεται την άποψη πως έγιναν με πρόθεση την κατασυκοφάντηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Χρόνια πολλά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η αναμετάδοση της τελετής από την ΕΡΤ:

Άλλαξαν τα… Φώτα στον Δρίτσα

Κι ενώ η τελετή αγιασμού των υδάτων στον Πειραιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, μέλη της Λαϊκής Ενότητας, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, ενώ από τα πυρά των ναυτεργατών δεν ξέφυγε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας και άλλοι βουλευτές.

«Η κυβερνητική πρόταση αποτελεί ένα μεγάλο σφαγείο για τις συντάξεις. Σε πρώτη δόση θα σφαγιαστούν όσοι θα πάρουν σύνταξη μέσα στο 2016 και μετά. Σε δεύτερη δόση, το σφαγείο θα επεκταθεί, μετά τις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, σε όσους παίρνουν ήδη σύνταξη. Το μακάβριο έργο που φιλοδοξούν να αφήσουν πίσω τους Τσίπρας – Κατρούγκαλος είναι συντάξεις φτώχειας, πείνας και εξαθλίωσης», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

«Τα αντιασφαλιστικά σχέδια Τσίπρα-Κατρούγκαλου αντιπροσωπεύουν μια πραγματική οικονομική και κοινωνική γενοκτονία για τη χώρα. Ό,τι δεν κατάφεραν Σημίτης-Γιαννίτσης πάει να το αποτελειώσει κυνικά και μεθοδευμένα το δίδυμο Τσίπρα-Κατρούγκαλου. Να είναι βέβαιοι ότι τα ανάλγητα σχέδια τους θα ναυαγήσουν από τον κοινωνικό ξεσηκωμό», κατέληξε ο επικεφαλής της ΛΑΕ.

Αιχμές και από την Πάτρα

Παρουσία πλήθους πιστών γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στην Πάτρα. Τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος δεν παρέλειψε από άμβωνος να αφήσει αιχμές κατά του συμφώνου συμβίωσης.

«Σε έναν κόσμο, αποστασίας από τον Θεό, βίας, πολέμων και αδικίας και σε μια χώρα, όπως είναι η πατρίδα μας, η οποία ονομάσθη, όχι αναίτια, χώρα της φιλοκαλίας, του φωτός και της Ορθοδοξίας, στην οποία όμως δυστυχώς εσχάτως απομακρυνθήκαμε από τον Θεό και νομοθετήσαμε την ανομία και την ηθική διαφθορά, είναι επίκαιρο το μήνυμα των Προφητών, όπως του Ησαΐου: “Λούσασθε καί καθαροί γίνεσθε, αφέλετε τάς πονηρίας υμών από των καρδιών ημών” και του Τιμίου Προδρόμου “Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία των Ουρανών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άστραψε και βρόντηξε ο Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

Μετά το τέλος της τελετής Αγιασμού των Υδάτων στο φράγμα του Λάδωνα, ο Αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Ιάκωβος Κανάκης, έβγαλε έναν σύντομο λόγο σε υψηλούς τόνους.

«Το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει τους άρχοντες αυτού του τόπου που δεν οδηγούν καθόλου καλά το καράβι που λέγεται Ελλάδα. Και το οδηγούν σε δύσκολα και πολύ επικίνδυνα μέρη. Ευχόμαστε αυτό το περιστέρι να κάτσει στο κεφάλι τους και το νου τους για να καταλάβουν ότι η Ελλάδα αγαπάει το Χριστό και την Πατρίδα και δεν θα φύγουν από τις καρδιές κανενός από τους Έλληνες, ούτε από τα παιδιά, όσο αγώνα κι αν κάνουν κάποιοι, προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

 
Πλάι-πλάι οι… τρεις σωματοφύλακες

Δίπλα-δίπλα βρέθηκαν τρεις εκ των υποψηφίων της ΝΔ, κατά των εορτασμό των Θεοφανίων στη Θεσσαλονίκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης φωτογραφήθηκαν μαζί, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα εν όψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Παρατράγουδα σε όλη την Ελλάδα

Από ευτράπελα περιστατικά και παρατράγουδα σημαδεύτηκε ο εορτασμός των Φώτων σε ολόκληρη τη χώρα, με πολίτες να έρχονται στα χέρια για τον σταυρό, τοπικούς άρχοντες να καταγγέλλουν αιτήματα για ρουσφέτια και πιστούς να βουτούν στα παγωμένα νερά με φόντο τα χαλάσματα.

Στον Αγιασμό των Υδάτων στο Κονταξοπούλειο Αθλητικό κέντρο του δήμου Ωραιοκάστρου, ο ιερέας υπέπεσε σε μία απίστευτη γκάφα, καθώς δεν κατάφερε να ρίξει τον σταυρό στοχεύοντας… στην ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα.

Στο Ηράκλειο, ένα ιδιότυπο… ρουσφέτι φέρεται να ζήτησε μία γυναίκα από την αντιδήμαρχο, αρμόδια για θέματα Παιδείας, Μαρία Καναβάκη.

Όπως η ίδια αποκάλυψε, μία -πολιτική- φίλη της, της ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να πιάσει εκείνη τον σταυρό, κατά τον αγιασμό των υδάτων στο μικρό λιμανάκι του Κούλε, στο Ηράκλειο.

Μάλιστα, η κυρία απέστειλε το σχετικό αίτημά της μέσω γραπτού μηνύματος, με την αντιδήμαρχο να μην μπορεί να πιστέψει το περιεχόμενο του SMS.

Χαριτολογώντας, μάλιστα, έλεγε ότι σκοπεύει να κρατήσει το μήνυμα ως ενθύμιο…

Στα Φάρσαλα, δύο κολυμβητές ήρθαν στα χέρια, με τον σταυρό να αποτελεί μήλο της Έριδας. Μάλιστα, χρειάστηκε η επέμβαση ενός αστυνομικού για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ εν τέλει επιστρατεύτηκε ιερέας, με τις παροτρύνσεις του οποίου ο σταυρός βγήκε από τα παγωμένα νερά και ολοκληρώθηκε η θρησκευτική τελετή.

Στα ερείπια του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας πραγματοποιήθηκε εφέτος ο αγιασμός των υδάτων, σε μία τελετή με… ιδιαίτερους συμβολισμούς, καθώς επρόκειτο για τα πρώτα Θεοφάνια έπειτα από την κατάρρευση της.

Ο εορτασμός ήταν μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για να διατυπωθεί και πάλι το αίτημα φορέων και κατοίκων για την αναστήλωσή της.

Ο σταυρός έπεσε στα νερά από έναν βράχο και δύο τολμηροί νέοι, ο Βασίλης και ο Άγγελος έπεσαν στο ποτάμι χέρι-χέρι, για να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

http://www.zougla.gr/search?q=%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης