Δικηγόροι, μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, γιατροί, λογιστές και ψυχολόγοι: αυτά είναι τα πέντε πρώτα επαγγέλματα προτίμησης για τους νέους που φέτος επιδίωξαν την εισαγωγή τους στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ψηλά στις προτιμήσεις τους βρέθηκαν ακόμη οι σχολές Πλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και τα πανεπιστημιακά τμήματα Φυσικής Αγωγής, Βιολογίας και Γεωπονίας. Από τα ΤΕΙ, υψηλή ζήτηση από τους υποψηφίους έχουν μόνο τα τμήματα της Φυσικοθεραπείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων το 2014 που παρουσίασε η «ΗτΣ», η οικονομική κρίση φαίνεται πως επηρέασε καταλυτικά και φέτος τους υποψηφίους στην επιλογή των σπουδών τους.

Οι υποψήφιοι στα μηχανογραφικά δελτία «σταύρωσαν» σχολές οι οποίες είτε οδηγούν σε επαγγέλματα που ανθίστανται στην ανεργία είτε εδρεύουν κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σχολή με τις περισσότερες «πρώτες προτιμήσεις» πανελλαδικώς είναι η Νομική Αθήνας (2.144), ενώ ακολουθούν η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ με 1.687 και η Ιατρική Αθήνας με 1.667 «πρώτες προτιμήσεις».

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Αναλυτικά, από την επεξεργασία των στοιχείων για τα 50 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ με τη μεγαλύτερη ζήτηση προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Στη λίστα με τα 50 δημοφιλέστερα τμήματα, μόλις δύο εδρεύουν στην περιφέρεια. Πρόκειται για το παιδαγωγικό τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο (με 386 πρώτες προτιμήσεις) και το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή (με 377 πρώτες προτιμήσεις).

Τα υπόλοιπα 48 τμήματα εδρεύουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου συγκεντρώνεται ο περισσότερος πληθυσμός της χώρας.

Από τη λίστα των 50 τμημάτων με τη μεγαλύτερη ζήτηση σχεδόν απουσιάζουν τα ΤΕΙ. Υπάρχουν μόλις δύο τμήματα ΤΕΙ, με γνωστικό αντικείμενο τη Φυσικοθεραπεία και έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στον αντίποδα, τα ΤΕΙ με τη χαμηλότερη ζήτηση είναι αυτά με αντικείμενο σπουδών τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Την τελευταία θέση στις προτιμήσεις των υποψηφίων την κατέχει το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με έδρα τη Ζάκυνθο. Είχε 69 θέσεις, αλλά ως πρώτη επιλογή το «σταύρωσαν» στο μηχανογραφικό δελτίο μόνο τρεις υποψήφιοι. Από αυτούς μόνο ο ένας ήταν επιτυχών.

Η λίστα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης