"Τα ψέματα τελείωσαν"Σε ανύποπτο χρόνο ο άλλοτε «φτερωτός» γιατρός και τώρα ισοβίτης πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε δηλώσει με εξομολογητική διάθεση «και τώρα τα ψέματα τελείωσαν».

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και από σύμβολο του ελληνικού αθλητισμού πέρασε το κατώφλι των φυλακών στα Διαβατά και εισήλθε στο κελί του μετά την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, που τον καταδίκασε για υπεξαίρεση σε ισόβια κάθειρξη.

Προηγουμένως και πριν από τη μεταγωγή του στις φυλακές είχε ζητήσει τον λόγο στο Δικαστήριο, για να δηλώσει πως είναι αθώος και πως πρόκειται για «πολιτική δίκη». Είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που κατά τη διάρκεια της περιόδου της Μεταπολίτευσης Έλληνας πολιτικός καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για διαφθορά. Υπ' αυτήν την έννοια, το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, το οποίο ανακοίνωσε με λεπτομέρειες ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης, ενδεχομένως να αποτελεί και αφετηρία αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο η Δικαιοσύνη θα αντιμετωπίζει τα φαινόμενα διαφθοράς και υπονόμευσης του δημοσίου συμφέροντος από τούδε και εξής.Η πρώτη νύχτα στο κελί

Το κατώφλι των φυλακών στα Διαβατά πέρασε το απόγευμα της Τετάρτης ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος μοιράζεται το κελί του μαζί με άλλους εννέα κρατουμένους.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ενδόμυχα κανένας Θεσσαλονικιός και κανένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τους πρόδωσε. Θα περιμένω την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους» δήλωνε ο πρώην δήμαρχος λίγο μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

H zougla.gr επικοινώνησε με την κα Σωτηριάδου-Παπαγεωργοπούλου Ελένη, σύζυγο του πρώην δημάρχου, η οποία εμφανώς καταβεβλημένη και με τρεμάμενη φωνή ανέφερε ότι ο άνδρας της δεν κοιμήθηκε όλο το βράδυ, ενώ περιέγραψε την πρώτη της συνομιλία μαζί του έπειτα από τη μεταγωγή του στη φυλακή.

«Του δώσαμε τα απαραίτητα πράγματα. Δεν κοιμηθήκαμε όλο το βράδυ. Πέσαμε στον Καιάδα, δεν το περιμέναμε» είπε με απογοήτευση. Στο εξής η ίδια αναμένει με αγωνία τη δικαστική εξέλιξη μετά την έφεση που ασκήθηκε.

Η κα Παπαγεωργοπούλου μιλά στη Ζούγκλα:(O Μιχάλης Λεμούσιας)

Σοκ για τα ισόβια!

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος με τη σύζυγό τουΗ Ελένη Παπαγεωργοπούλου, σύζυγος του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης αναφέρει: «Είναι η πρώτη φορά που χωρίζουμε ύστερα από 40 χρόνια». Το πρώτο πράγμα που του είπε είναι να προσέχει τον εαυτό του.


Η κυρία Παπαγεωργοπούλου χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την κατάθεση του Γιάννη Μπουτάρη στο δικαστήριο, ενώ ερωτηθείσα ποιους εννοούσε ο σύζυγός της στο τέλος της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας λέγοντας «κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις» απάντησε: «Εννοούσε την πολιτική αγωγή και τη διοίκηση Μπουτάρη».(Ο Παναγιώτης Σαξώνης)

«Δεν συμμετείχε καθόλου σε όσα γίνονταν, ούτε υπέγραφε ποτέ τίποτε. Από πού να το φανταστεί; Ο σύζυγός μου είναι διαμάντι, ο τιμιότερος άνθρωπος. Έπεσε θύμα» δήλωσε στον Alpha η κυρία Παπαγεωργοπούλου.

Όταν ρωτήθηκε για παλαιότερες δηλώσεις του τότε ταμία του δήμου Παν. Σαξώνη, ότι ο ίδιος έδινε χρήματα στον γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια και αυτός με τη σειρά του τα έδινε στον τότε δήμαρχο, η Ελένη Παπαγεωργοπούλου απάντησε: «Ο Σαξώνης μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Δεν έχει φέρει ούτε έναν μάρτυρα».

Η ισόβια καταδίκη του Β. Παπαγεωργόπουλου έχει προκαλέσει σοκ στον πολιτικό κόσμο. Η ΝΔ χθες ανακοίνωσε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κόμματος, «η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της σέβονται όλες τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Και είναι αυτονόητο ότι μετά τη σημερινή καταδίκη του κ. Παπαγεωργόπουλου αναστέλλεται, σύμφωνα με το καταστατικό και κατά πάγια τακτική, η κομματική του ιδιότητα μέχρι την τελεσιδικία της σχετικής απόφασης».

Παράλληλα, τονίζει ότι «υποδείξεις σε θέματα πολυετών καθείρξεων ή ισοβίων δεν δέχεται η Νέα Δημοκρατία από τον Σύριζα. Ποιοι μιλάνε; Εκείνοι που υπερασπίζονται δημοσίως ληστές, βιαστές, τρομοκράτες και βαρυποινίτες;».

H απόφαση - βόμβα

Έπειτα από μία απόφαση-βόμβα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για ισόβια καταδίκη, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και οι Μ. Λεμούσιας - Π. Σαξώνης οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στις φυλακές Διαβατών.

Με χειροπέδες Σε ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου για ισόβια κάθειρξη, δίχως ελαφρυντικά, σχετικά με την υπεξαίρεση-μαμούθ από τα ταμεία του δήμου και υποβασταζόμενος από τη σύζυγό του βούρκωσε μέσα στην αίθουσα.

Κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια, έκρυψε επιμελώς με την καπαρντίνα του τις χειροπέδες και επιβιβάστηκε στην κλούβα του Τμήματος Μεταγωγών.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του δικαστηρίου υποστήριξε ότι: «Δεν μπορεί ένας δημόσιος άρχοντας να αποφασίσει να κλέψει ξαφνικά το 1999, το αδίκημα δεν είναι πρωτογενές», ενώ πρόσθεσε ότι: «Η εγκληματική δράση Παπαγεωργόπουλου - Λεμούσια αποκλείει ότι έζησαν έντιμο βίο πριν από το αδίκημα της υπεξαίρεσης».


(Δεν περίμενε αυτήν την εξέλιξη της δίκης)

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος υποστηρίζει πως οι δύο από τους κατηγορουμένους της υπεξαίρεσης Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας δεν μπορεί να έχουν κανένα ελαφρυντικό, διότι πιστεύει πως και πριν από το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης -σε άλλα αξιώματα που κατείχαν- έκλεβαν και πάλι χρήματα.


(Το βανάκι του Μεταγωγών)


Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, ο Β. Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας: «Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις».


Απευθυνόμενος στον πρώην δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Γιώργος Αποστολάκης, σημείωσε: «Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί».Ο Μ. Λεμούσιας κατά την έξοδό του από το δικαστήριο δήλωσε ότι: «Η διαδικασία έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, καμία κατηγορία. Δυστυχώς, περάσαμε στη ρωμαϊκή εποχή».

Γιατί κατηγορούνται Παπαγεωργόπουλος - Σαξώνης - Λεμούσιας


Ο Παναγιώτης Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια κατ' εξακολούθηση στην υπεξαίρεση, ενώ ο Μιχάλης Λεμούσιας για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και απλή συνδρομή σε πλαστογραφία.

Αθώοι κρίθηκαν οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης και Θόδωρος Αθανάσαρος.

Το δικαστήριο επίσης όρισε το συνολικό ποσό της βεβαιωμένης υπεξαίρεσης σε 21,1 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Στη φυλακή Διαβατών ο "φτερωτός" δήμαρχος, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013, 16:09

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013, 14:08