Σε καλοστημένο σχέδιο της ιδιοκτήτριας του ενεχυροδανειστηρίου προκειμένου να πετύχει φορολογική ασυλία απέδωσαν κατά την απολογία τους την εμπλοκή του ονόματος τους, οι δυο κατηγορούμενοι δικηγόροι οι οποίοι φέρονται ως μέλη κυκλώματος εκβιαστών.

Η προσπάθεια της -όπως υποστηρίζουν- ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι όταν η 36χρονη επιχειρηματίας είχε καταγγείλει άλλους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Ο μέχρι χθες, μάλιστα, 50χρονος δικηγόρος της, ο οποίος και συνελήφθη να έχει στο γραφείο του 400.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα -ποσό που προοριζόταν για την παράνομη συναλλαγή-, ισχυρίστηκε: «Είναι μία εξόφθαλμη προσπάθεια επίτευξης φορολογικής ασυλίας βάσει του άρθρου 6 του ν.3610/2007 διότι η επιχείρηση εμπορίας χρυσού είναι μία αμαρτωλή εταιρία που διενεργεί ξέπλυμα μαύρου χρήματος με χρήση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Αγοράζει χρυσό με εικονικά τιμολόγια, φοροκλέπτει και φοροδιαφεύγει μέσω του πιστωτικού ΦΠΑ, διενεργεί λαθρεμπορία εξάγοντας χρυσό σε Ελβετία και Γερμανία. Από το καλοκαίρι η καταγγέλλουσα προσπαθεί να δημιουργήσει εικόνα χρηματισμού, κάνοντας τότε καταγγελία σε βάρος άλλων υπαλλήλων
του υπουργείου Οικονομικών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 50χρονος δικηγόρος, αλλά και ο 62χρονος συνάδελφός του, γνωστός ποινικολόγος, φέρονται να ζήτησαν τα χρήματα προκειμένου να τα παραδώσουν στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ για να άρει την κατάσχεση των 16 κιλών χρυσού, αξίας περίπου 300.000 ευρώ. Το αρμόδιο κλιμάκιο είχε διατάξει την κατάσχεση του χρυσού όταν διαπίστωσε, μετά από έλεγχο στο ενεχυροδανειστήριο, ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα παραστατικά. 

«Είναι μία στημένη ιστορία με απώτερο σκοπό η καταγγέλλουσα λόγω των πολλών φορολογικών εκκρεμοτήτων της να αποκτήσει φορολογική ασυλία, την οποία και επέτυχε με αυτή την καταγγελία. Μέσα σε 8 μήνες που λειτουργεί το ενεχυροδανειστήριο είχε τζίρο 22 εκατ. ευρώ και επιστροφή ΦΠΑ 3,8 εκ ευρώ» φέρεται να είπε ο 62χρονος δικηγόρος.

Και ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ όμως ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα του αποδίδονται. Συγκεκριμένα, υποστήριξε: «Ποτέ δεν εκβίασα απαιτώντας χρηματικό αντάλλαγμα. Ήλεγξα το ενεχυροδανειστήριο, βεβαίωσα τις παραβάσεις και ανέμενα τον έλεγχο για τους προμηθευτές της καταγγέλλουσας. Όλα τα υπόλοιπα και η αναφορά του ονόματός έγιναν χωρίς να το γνωρίζω». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στο πλευρό των κατηγορούμενων δικηγόρων βρέθηκαν πολλοί συνάδελφοί τους προκειμένου να τους συμπαρασταθούν.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης