Τα σενάρια για τον τάφο της Αμφίπολης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014, 21:49


Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης


Ένα πολύ σημαντικό εύρημα χαρακτηρίζει η γνωστή αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή την ανασκαφή στην αρχαία Αμφίπολη, μιλώντας στο zougla.gr. Όσον αφορά στο αν εκεί βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δηλώνει καταφατικά πως «σύμφωνα με τις ιστορικές ενδείξεις, αποκλείεται να είναι εκεί, διότι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου έχει ανακαλυφθεί και βρίσκεται στην Αίγυπτο».


Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και ιστορικός, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, αναφέρει τρεις πιθανότητες όσον αφορά στο τι μπορεί να ανακαλυφθεί στον τάφο της Αμφίπολης.

Όπως υποστηρίζει: «Έχουμε σε κάθε περίπτωση ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο, εάν είναι μάλιστα ασύλληπτο, μπορεί να ανατρέψει όλη την πορεία των πραγμάτων, να δώσει μεγάλη ώθηση  στη χώρα μας και τουριστικά άλλα και πολιτικά στη σύγκρουσή μας με τα Σκόπια και την παραχάραξη της ιστορικότητας της Μακεδονίας».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι θεωρίες για το τι βρίσκεται στον τάφο είναι τρεις:

H πιο πιθανή είναι να είναι ο τάφος κάποιου σπουδαίου στρατηγού. Η δεύτερη, να βρίσκεται εκεί η οικογένεια του Μ. Αλεξάνδρου, δηλαδή η Ρωξάνη και ο γιος του, ενώ η τρίτη και πιο απίθανη εκδοχή είναι να είναι ο τάφος του Έλληνα στρατηλάτη.Το σενάριο στην Αμφίπολη να βρίσκεται ο τάφος της γυναίκας και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενισχύει από τη μεριά του και ο Μιχάλης Τιβέριος, ακαδημαϊκός, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Αναμένουμε να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, αλλά πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό. Σίγουρα δεν είναι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου» αναφέρει στο zougla.gr. Ερωτηθείς για τον τάφο του Έλληνα στρατηλάτη στην Αίγυπτο, υποστηρίζει πως «ο Μ. Αλέξανδρος ήταν θαμμένος στην Αλεξάνδρεια». Όσον αφορά στην ανακάλυψη της κας Σουβαλτζή τονίζει: «Αυτό αφήστε το...».


Οι έρευνες της αρχαιολόγου Σουβαλτζή για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου

Για την ιστορία, όλα άρχισαν το 1984, όταν η κα Λιάνα Σουβαλτζή πήρε την απόφαση να ξεκινήσει τις έρευνες, αρχικά για να ανακαλύψει την τοποθεσία ταφής του Μ. Αλεξάνδρου. Το 1989 δόθηκε η σχετική άδεια από την Αίγυπτο.

Η παρουσία, όμως, της ελληνικής Πολιτείας κατά τη διάρκεια των ερευνών αλλά και των ανασκαφών αργότερα, όπως ισχυρίζεται η ίδια, ήταν ανύπαρκτη. Σε παλαιότερες συνεντεύξεις της έχει αναφέρει ότι «όχι μόνο δεν στήριξαν οικονομικά την όλη προσπάθεια, αλλά ούτε και τυπικά».Οι πληροφορίες που είχε συλλέξει η αρχαιολόγος μέχρι τότε την είχαν οδηγήσει στην πεποίθηση ότι ο τάφος του μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη βρισκόταν στην όαση Σίουα της Αιγύπτου.

Στην πρώτη εβδομάδα των ανασκαφών «έπεσαν» πάνω στην είσοδο ενός μνημείου που, όσο προχωρούσε η ανασκαφή, έβγαινε στο φως ένας τεράστιος Μακεδονικός βασιλικός τάφος.Οι ανασκαφές, λοιπόν, συνεχίζονταν, αλλά με έξοδα της αρχαιολόγου και του επιτελείου της. Το 1995 και συγκεκριμένα στις 29 Ιανουαρίου, μεγάλο μέρος του τάφου έχει βγει στην επιφάνεια, γεγονός που οδήγησε και τις τότε αιγυπτιακές Αρχές στο να ανακοινώσουν την ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην όαση Σίουα.Σε ποιον ανήκει ο τάφος στην Αμφίπολη Σερρών;

Η αρχαιολόγος δηλώνει στο zougla.gr πως στον τάφο της Αμφίπολης «δεν μπορεί να βρίσκεται ούτε η Ρωξάνη, γυναίκα του Μ. Αλεξάνδρου, αλλά ούτε και ο γιος του, ο Αλέξανδρος ο 4ος».

«Μπορεί να ανήκει σε κάποιον σπουδαίο Μακεδόνα βασιλιά, διότι μετά τον Αλέξανδρο υπήρξαν πολλοί που ανέβηκαν στον θρόνο της Μακεδονίας. Μπορεί να είναι ένας χώρος όπου έχουν ταφεί ήρωες» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η αλήθεια για τον Μ. Αλέξανδρο βρίσκεται εκεί... στην Αίγυπτο».

Ακούστε τη συνέντευξή της στο zougla.gr:


Α. Γεωργιάδης: «Θεωρώ εξαιρετικά πιθανό ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου να βρίσκεται στην Αίγυπτο»Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ερωτηθείς και για την υπόθεση της ανακάλυψης του τάφου του Έλληνα στρατηλάτη στην όαση Σίουα από την αρχαιολόγο Λιάνα Σουλβατζή, ανέφερε πως θεωρεί εξαιρετικά πιθανό ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου να βρίσκεται στην Αίγυπτο. Παράλληλα, πρόσθεσε: «Δυστυχώς, όμως, είναι μια ανασκαφή που έχει μείνει στη μέση και περιμένουμε να ολοκληρωθεί».

Ακούστε τη δήλωσή του στο zougla.gr:


Διαβάστε επίσης:«Σε λίγες εβδομάδες μπαίνουμε στον τάφο»
                            Αναζητώντας τον τάφο του Αλέξανδρου

                      
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014, 22:08