Τα στοιχεία δείχνουν αυτοκτονία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015, 16:38


Το χειρότερο σενάριο που επικρατούσε για την πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης του νεαρού Βαγγέλη Γιακουμάκη, που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα το πανελλήνιο τις τελευταίες 40 περίπου ημέρες, έγινε πραγματικότητα: Το πρωί της Κυριακής, γύρω στις 08:30, ο 20χρονος φοιτητής από το Ρέθυμνο βρέθηκε νεκρός σε ρυάκι δίπλα στη λίμνη και σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων όπου φοιτούσε.  

Σήμερα, λίγο μετά τις 14.00, αναχώρησε από τα Ιωάννινα η πομπή με τη σορό του Βαγγέλη, προκειμένου να φύγει με πλοίο από τον Πειραιά, στις 21.00, για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τους Αρμένους Ρεθύμνου, όπου θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία.

«Αιμορροϊκό σοκ από τραύμα στο δεξιό επικάρπιο» προκάλεσε τον θάνατο του 20χρονου φοιτητή, αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεσηΟι τελευταίες πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και τα πρώτα συμπεράσματα της νεκροψίας που διενεργήθηκε, εντείνουν την τραγικότητα της ιστορίας: Ο Βαγγέλης «λύγισε» και έβαλε τέλος στη ζωή του, κόβοντας τις φλέβες του με ένα μαχαίρι.

Πολλές αλήθειες, ισάριθμα ψέματα και άλλες τόσες υπερβολές ακούστηκαν και γράφτηκαν, επί 38 ημέρες, για την υπόθεση του φοιτητή. Το σίγουρο είναι ότι ο εσωστρεφής και χαμηλών τόνων -όπως τον χαρακτηρίζουν όσοι τον γνώρισαν- Βαγγέλης είχε υποστεί μεγάλη ψυχολογική πίεση, είτε από συμφοιτητές του, που φέρονται να τον χλεύαζαν και να τον κακοποιούσαν συστηματικά, είτε από άλλες πηγές.

Το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης

Η έκθεση του ιατροδικαστή

«Το σύνολο των ευρημάτων συνηγορούν υπέρ της εκδοχής της αυτοχειρίας» εκτίμησε, σύμφωνα με την αστυνομία, ο ιατροδικαστής Θ. Βουγιουκλάκης, μετά τη νεκροτομή στη σορό του νεαρού σπουδαστή, που συμπεραίνει ότι ο θάνατος προήλθε από «αιμορροϊκό σοκ από τραύμα στο δεξιό επικάρπιο».

Ο χρόνος του θανάτου συμβαδίζει με τον χρόνο εξαφάνισης. Κατά τη νεκροτομή βρέθηκε και περιεχόμενο στομάχου, δηλαδή ο Βαγγέλης δεν είχε χωνέψει καν το φαγητό που είχε φάει λίγο πριν εξαφανιστείΣύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η αστυνομία, κατά τη νεκροτομή βρέθηκε «μία προθανάτια κάκωση (τομή από μαχαίρι) στον δεξιό καρπό. Πλην αυτής, δεν βρέθηκε άλλη προθανάτια κάκωση, ενώ όλες οι άλλες είναι μεταθανάτιες και συγκεκριμένα στο πρόσωπο και τον θώρακα, που έχουν προκληθεί από ζώα».

Όσον αφορά στον χρόνο του θανάτου, κατά την ιατροδικαστική έκθεση, συμβαδίζει με τον χρόνο εξαφάνισης του 20χρονου. Συγκεκριμένα, κατά τη νεκροτομή βρέθηκε και περιεχόμενο στομάχου, δηλαδή ο Βαγγέλης δεν είχε χωνέψει καν το φαγητό που είχε φάει λίγο πριν εξαφανιστεί.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για ευρήματα που οδηγούν σε σαφείς ενδείξεις περί αυτοκτονίας του νεαρού σπουδαστή την ημέρα της εξαφάνισής του, με μαχαίρι που είχε πάρει από το ντουλάπι του. Ωστόσο δεν υπήρχαν αναφορές γι’ αυτήν την κίνηση του. 

Όπως προέκυψε από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν παράλληλα και οι ιδιωτικοί ερευνητές Γιώργος Τσούκαλης και Φώντας Βρόσγας, στην κατοχή του δεν βρέθηκε κανένα σημείωμα που να εξηγεί το απονενοημένο διάβημα, ενώ δεν υπήρχε και κανένα άλλο εύρημα στη νεκροτομή το οποίο να δείχνει άλλη κάκωση ή τραύμα αλλά και την εμπλοκή κάποιου άλλου προσώπου.

Να σημειωθεί ότι η οικογένεια του νεαρού έχει ορίσει δικό της πραγματογνώμονα, στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτιών και συνθηκών θανάτου του.

Νομικό κώλυμα για την απόδοση ευθυνών
 
Η εκδοχή της αυτοχειρίας, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, δημιουργεί, δικαστικά, ένα σοβαρό κώλυμα ως προς την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα άτομα για τον θάνατο του νεαρού σπουδαστή. Και αυτό γιατί, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, για να διατυπωθεί οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος τρίτου ατόμου για συμμετοχή σε αυτοκτονία, πρέπει να αποδειχτεί με ατράνταχτα στοιχεία ότι «με πρόθεση έχει καταπείσει τον αυτόχειρα να αυτοκτονήσει, με βία, εξαναγκασμό ή πειθώ». 

Ωστόσο, η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιστολογικής και τοξικολογικής εξέτασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου.Οι τελευταίες στιγμές του Βαγγέλη

Όπως προκύπτει από τις νεότερες πληροφορίες, την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, γύρω στις 15.00 το μεσημέρι, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, έφυγε από τη Γαλακτοκομική Σχολή και κινήθηκε επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως – ένα τμήμα της κίνησής του το κατέγραψε κάμερα πρατηρίου βενζίνης. Ύστερα από περίπου 500 μέτρα έστριψε δεξιά στην οδό Μαβίλη με κατεύθυνση προς τη λίμνη Παμβώτιδα.

Αφού πέρασε κατοικίες και αγροτικές μονάδες –όπου κανείς δεν αντελήφθη τις κινήσεις του– πήγε στη μέση ενός χωραφιού και φέρεται να έκοψε τις φλέβες του με το μαχαίρι που κρατούσε στο αριστερό του χέρι. Το μαχαίρι βρέθηκε σε απόσταση 1,5 μέτρου μακριά από την αριστερή πλευρά του σώματός του. Σε εκείνο περίπου το σημείο κατέρρευσε και άφησε την τελευταία του πνοή.

Παρ’ ότι από το εν λόγω χωράφι είχαν περάσει επανειλημμένως αστυνομικοί, δεν εντόπισαν τη σορό του, κάτι που αποδίδεται «στα νερά που λίμναζαν από τις καταρρακτώδεις βροχές». Όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «ο άτυχος σπουδαστής ακολούθησε το δρομολόγιο που μας έδειχναν από την αρχή τα στοιχεία. Ο εντοπισμός του θα μπορούσε να ήταν μία απλή διαδικασία. Τώρα γίνεται ενδελεχής έλεγχος στο σημείο όπου βρέθηκε ο 20χρονος και αναζητούνται μαρτυρίες από περιοίκους».Τα αίτια της αυτοκτονίας

Όσον αφορά στα αίτια και στον καταλογισμό ευθυνών για την αυτοχειρία του φοιτητή, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαιναν: «Από την πολλαπλή έρευνα που έχει προηγηθεί για τον εντοπισμό του φοιτητή έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες καταθέσεις, εργαστηριακές εξετάσεις, κλήσεις τηλεφώνων που μπορεί να αξιοποιηθούν. Είναι προφανές από το πόρισμα της υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι υπάρχει ζήτημα βιαιοτήτων και καψωνιών τους προηγούμενους μήνες από ομάδα πέντε-έξι κρητικών συμφοιτητών του 20χρονου, ο οποίος περιγραφόταν σαν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και λιγομίλητο παιδί.

»Έχουν ερευνηθεί επίσης καταθέσεις και αναφορές από το οικογενειακό περιβάλλον του νεαρού σπουδαστή και έχει εξετασθεί αν υπήρχαν επιπλέον πιέσεις από κάποιους οικείους του στην Κρήτη για θέματα βαθμολογίας ή για κάποιο άλλο ζήτημα που τον απασχολούσε. Ερευνούμε τι ακριβώς συνέβη το τελευταίο 48ωρο (ζωής του Βαγγέλη) και ποια ήταν αυτή η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ώθησε τον 20χρονο στην απόφαση να αυτοκτονήσει, χωρίς μάλιστα να αφήσει οτιδήποτε που να εξηγεί την πράξη του και να αποδίδει οποιαδήποτε ευθύνη. Σε αυτό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σαφής απάντηση και ίσως να μην υπάρξει ποτέ…»Τρισάγιο στη μνήμη του Βαγγέλη

Οι έρευνες της αστυνομίας στον τόπο όπου βρέθηκε νεκρός ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης ολοκληρώθηκαν με το ειδικό κλιμάκιο να αποχωρεί από το σημείο. Στον τόπο όπου ο Βαγγέλης Γιακουμάκης άφησε την τελευταία του πνοή τελέστηκε τρισάγιο.

Σχετική φωτογραφία ανήρτησαν, όπως αναφέρει το epirusgate.blogspot.gr, κάτοικοι της περιοχής.Ποινική δίωξη κατά διαχειριστών ιστοσελίδας

Ποινική δίωξη κατά των διαχειριστών ιστοσελίδας, που ανήρτησαν απαράδεκτα υβριστικά σχόλια στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η δίωξη αφορά στη δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ' εξακολούθηση.

Η δικογραφία εστάλη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ανακάλυψη των δραστών.

Νωρίτερα, τη διαγραφή προσβλητικών αναρτήσεων και σχολίων για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο είχε ζητήσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των άγνωστων δραστών για τυχόν δικαστική χρήση.

Η Διεύθυνση διαπίστωσε το απόγευμα της Κυριακής την ύπαρξη ιστολογίων, όπου είχαν αναρτηθεί δημοσιεύσεις και σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο για τη μνήμη του άτυχου 20χρονου, ενώ το Κέντρο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού CYBER ALERT δέχθηκε πληθώρα καταγγελιών, τόσο μέσω τηλεφωνικών κλήσεων όσο και ηλεκτρονικών μηνυμάτων, σχετικά με την ύπαρξη των επίμαχων διαδικτυακών αναρτήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η διαγραφή των προσβλητικών αναρτήσεων επιτεύχθηκε και οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη θα ενημερωθούν για την παράλληλη άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ποινικό Κώδικα για προσβολή μνήμης νεκρού.

Oι φίλοι του τον αποχαιρετούν με ένα βίντεο

Ένα βίντεο-φόρος τιμής στον αδικοχαμένο φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Σε αυτό, εμφανίζονται φωτογραφίες του 20χρονου εκλιπόντος του οποίο συνοδεύεται από στίχους τραγουδιού: «Μάνα ηρέμησα και δεν πονάω πια, θέλω να ξέρεις πως σε βλέπω από ψηλά...».

To βίντεο έχουν παρακολουθήσει πάνω από 45.000 χρήστες του διαδικτύου. Διαβάστε επίσης:
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015, 17:04