Τα τηλέφωνα «έκαψαν» τους ρευματοκλοπείς

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Ιουλίου 2018, 17:41
Τα τηλέφωνα «έκαψαν» τους ρευματοκλοπείς
«Χρυσή» αποδείχθηκε η επιχείρηση με τον «κωδικό» ρευματοκλοπή, που είχαν στήσει έξι άτομα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε στη Ναύπακτο ζημιώνοντας κατά πολλές χιλιάδες ευρώ το Δημόσιο.

Εξιχνιάστηκαν 90 κλοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στην Άρτα, στην Θεσπρωτία, στα Ιωάννινα, στη Μεσσηνία, στην Κορινθία και στην Αττική

Οι συλληφθέντες μεταξύ των οποίων και ο 47χρονος «εγκέφαλος», από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι και την περασμένη Πέμπτη 28 Ιουνίου του 2018, αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους περισσότερα από 200.000 ευρώ, καθώς παρείχαν τις υπηρεσίες τους με το αζημίωτο. Εκτιμάται πως η ζημιά για τη ΔΕΔΔΗΕ, ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εντοπισμός και η σύλληψη των δραστών, έγινε μετά από πολύμηνη παρακολούθηση από την ΕΛ.ΑΣ, με κοριούς που φέρεται πως κατέγραφαν τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ηλεκτρολόγος αλλά και υπάλληλοι τεχνικής υπηρεσίας, ενώ πηγές αναφέρουν πως υπήρχαν «διασυνδέσεις» του κυκλώματος με άτομα εντός της ΔΕΗ.

Ο 47χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιούσε σε καταστήματα και οικίες, κλοπές ηλεκτρικού ρεύματος με τις εξής μεθόδους:

Παραβίαζε τον μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια ρύθμιζε αυτόν στον επιθυμητό αριθμό κιλοβατόρων, ενώ έπειτα τον επανασφράγιζε με γνήσιες σφραγίδες, τις οποίες προμηθευόταν από τον 48χρονο και τον 32χρονο, συνεργούς του, οι οποίοι ήταν εργαζόμενοι σε εταιρεία που ήταν εξωτερικός συνεργάτης του ΔΕΔΔΗΕ.

Παραβίαζε τον μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στη συνέχεια τοποθετούσε σε αυτόν ειδικό εξάρτημα, ώστε να καταγράφονται πολύ λιγότερες κιλοβατώρες από αυτές που καταναλώνονταν.

Στις περιπτώσεις που είχε πραγματοποιηθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ, προέβαινε είτε στην παράνομη επανασύνδεση του μετρητή, είτε στην απευθείας σύνδεση της οικίας στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ή ακόμη και σε κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος από γειτονικές πολυκατοικίες.

Σε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν είχε την δυνατότητα πληρωμής συσσωρευμένων οφειλών, ο αρχηγός μαζί με τον 39χρονο και τον 55χρονο σχημάτιζαν νέους φακέλους πελάτη, με τους οποίους πραγματοποιούσαν μεταφορά της σύνδεσης σε ιδιωτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, στον οποίο υπέβαλλαν μεταξύ άλλων και ψευδή υπεύθυνη δήλωση για μη οφειλή στον προηγούμενο πάροχο.

Σε ότι αφορά τον 38χρονο, λάμβανε από τους ιδιοκτήτες ακινήτων την αμοιβή του αρχηγού της οργάνωσης, ενώ πραγματοποιούσε και μεταφορές ηλεκτρολογικών σχεδίων.

Σε έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής :

• Ένα αυτοκίνητο, ένα επιβατηγό δημοσίας χρήσεως (ταξί) και ένα αγροτικό αυτοκίνητο,
• Πλήθος κινητών τηλεφώνων,
• Πλήθος σφραγίδων του ΔΕΔΔΗΕ από μετρητές,
• Φάκελοι με στοιχεία συνδέσεων ιδιοκτητών ακινήτων και
• Δυο φορητοί υπολογιστές.

Πηγή: tempo24.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Ιουλίου 2018, 17:47