Ταξίδεψαν στην Τουρκία για να δουν την «Άλωση 1453»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 10:24
Ταξίδεψαν στην Τουρκία για να δουν την «Άλωση 1453»
Σε κλίμα αντιδράσεων και έντονης αμφισβήτησης από Τούρκους διανοούμενους και δημοσιογράφους συνεχίζεται η προβολή σε 134 τουρκικούς κινηματογράφους η υπερπαραγωγή «Άλωση 1453».

Την ταινία είδαν μέχρι σήμερα πάνω από 1 εκατ. Τούρκοι θεατές, ενώ οι εισπράξεις έφτασαν ήδη τα 12 εκατ. ευρώ. Τα εισιτήρια μάλιστα είχαν προπωληθεί τρεις εβδομάδες πριν αρχίσουν οι προβολές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε, όπως λένε, να δει την ταινία ιδιωτικά, για να διοχετευτεί αμέσως μετά στα Μ.Μ.Ε. ότι έμεινε ενθουσιασμένος...

Όσοι αντιδρούν στην υπερπαραγωγή κάνουν λόγο εθνικιστική υστερία και αναβίωση αντιλήψεων, οι οποίες είναι εκτός της ευρωπαϊκής κουλτούρας,

Ωστόσο, στην Ελλάδα η αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Ένωση Ξάνθης, μέσω του τμήματος νεολαίας, απηύθυνε πρόσκληση στους νέους της μειονότητας να συμμετάσχουν σε εκδρομή στην Αδριανούπολη (Edirne) στην Τουρκία, με μοναδικό σκοπό να παρακολουθήσουν από τους πρώτους την ταινία «Άλωση 1453».

Όπως αναφέρει το «Έθνος», η εκδρομή έγινε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, τρεις μόλις μέρες αφότου είχε αρχίσει η προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους. Σ' αυτή συμμετείχαν 58 άτομα και το γεγονός προβλήθηκε ιδιαίτερα στην Τουρκία καθώς και σε τουρκόφωνα μέσα της μειονότητας.

Έσπευσαν, μάλιστα, να φωτογραφηθούν έξω από τον κινηματογράφο όπου έγινε η προβολή. Η ίδια η Τουρκική Ένωση Ξάνθης - Τμήμα Νεολαίας, όπως αυτοαποκαλείται, για ευνόητους λόγους θέλησε με δημόσια ανακοίνωσή της να ευχαριστήσει εκείνους που συμμετείχαν στην επίσκεψη στην Αδριανούπολη.

Σημειώνεται ότι και στη Γερμανία υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις από χριστιανικές οργανώσεις, καθώς η ταινία προβλήθηκε λόγω των Τούρκων μεταναστών που ζουν σε αυτή τη χώρα.

«Αντί να γιορτάζουν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι θα έπρεπε να ντρέπονται γι' αυτά που έκαναν στους χριστιανούς» αναφέρεται σε ανακοίνωση χριστιανικών οργανώσεων στην Κολονία, που προτρέπουν τον κόσμο να μποϊκοτάρει το προπαγανδιστικό, όπως το αποκάλεσαν, φιλμ.

Σε ένα κείμενο δριμείας κριτικής, ο αρθρογράφος της αγγλόφωνης «Daily News» (ανήκει στον όμιλο της «Hurriet») Μπουράκ Μπεκντίλ απευθύνεται στους συμπατριώτες του με αφορμή την προβολή της αμφιλεγόμενης ταινίας: «Αντί να μνημονεύουμε το 1453 σιωπηλά και κατ' ιδίαν, διατυμπανίζουμε θορυβωδώς σε όλον τον κόσμο πόσο πολύτιμη είναι για την Ευρώπη μια χώρα, η οποία περηφανεύεται ότι η μεγαλύτερη πόλη της κάποτε ανήκε σε ένα άλλο έθνος και πώς αυτή κατακτήθηκε διά της βίας».

Επιμέλεια: Πάνος Πικραμένος

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 10:47