Υπό έλεγχο τίθενται πλέον όλες οι αναβολές στην εκδίκαση των υποθέσεων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες στις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας, οι αναβολές θα χαρακτηρίζονται δικαιολογημένες ή όχι, αφού θα εξετάζονται εάν ήταν αναγκαίο να δοθούν ιδιαίτερα εάν αφορούν υποθέσεις που έχουν ήδη αναβληθεί στο παρελθόν άλλες δύο ή περισσότερες φορές.

Οι προϊστάμενοι των Εισαγγελιών Εφετών θα είναι πλέον επιφορτισμένοι ν’ αποστέλλουν αναφορά στον Άρειο Πάγο, όπου θα σημειώνουν την άποψή τους για τις αναβολές που δόθηκαν από τις συνθέσεις των δικαστηρίων. Από το Σεπτέμβριο του 1992 οι διευθύνοντες τις εισαγγελίες υποβάλλουν πίνακες για τις αναβολές, στους οποίους τώρα θα πρέπει να καταγράφουν και την άποψή τους για την αναγκαιότητα των αναβολών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός της εγκυκλίου, σύμφωνα με πληροφορίες είναι

α) ο έλεγχος των αδικαιολόγητων αναβολών και ο περιορισμός τους
β) ο έλεγχος των δικαστικών λειτουργών που χορηγούν αυτές και
γ) η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης χωρίς να ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η έλλειψη των αναφορών των εισαγγελέων «στις μεγάλες και στις μεσαίες μεγέθους εισαγγελίες καθιστά ουσιαστικά δυσχερή έως αδύνατη την αποτύπωση της πραγματικότητας για τις αναβολές από τον προϊστάμενο εισαγγελέα που συντάσσει και υπογράφει τους σχετικούς πίνακες».

Παράλληλα, στις επίμαχες αναφορές πρέπει να καταχωρούνται και οι απόψεις του Εισαγγελέα τη έδρας: α) για τις αναβολές λόγω προβλημάτων στην κλήτευση και β) για την οριστική παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης