Τελευταίο αντίο στον Βαγγέλη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015, 11:56


Πλήθος κόσμου, συγγενείς και φίλοι, βρέθηκαν στο χωριό Σελλί Ρεθύμνου και συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Νωρίτερα, με μοιρολόγια, πυροβολισμούς και βαθιά οδύνη το φέρετρο με τη σορό του 20χρονου μεταφέρθηκε από το πατρικό σπίτι στο χωριό Αρμένους.

Μοιρολόγια, πυροβολισμοί και βαθιά οδύνη συνόδεψαν το φέρετρο με τη σορό του Βαγγέλη ΓιακουμάκηΕκτός από φίλους και συγγενείς, στο Σελλί έδωσαν το παρών εκατοντάδες κόσμου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, για το τελευταίο αντίο στον Βαγγέλη, προτού τον αγκαλιάσει μια για πάντα η κρητική γη. Η σορός του νεαρού έφτασε στις 06.00 το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι της Σούδας με το πλοίο «Κρήτη 2», συνοδεία περίπου 30 συγγενών και φίλων.

Μοιρολόγια, πυροβολισμοί και βαθιά οδύνη συνόδεψαν το φέρετρο με τη σορό του 20χρονου. Τραγική φιγούρα η μητέρα του Βαγγέλη, η οποία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του γιου της στο κοιμητήριο, μην αντέχοντας τον πόνο λύγισε και λιποθύμησε.

Στους Αρμένους, το χωριό όπου διαμένει η οικογένεια Γιακουμάκη, όλα είναι κλειστά, στο πλαίσιο της ημέρας πένθους που κήρυξε η τοπική κοινότητα. 

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Ύστερα από την τραγική κατάληξη που είχε η εξαφάνιση του συγχωριανού μας σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, που σπούδαζε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και βρέθηκε νεκρός την 15/03/2015 στα Ιωάννινα, το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Αρμένων συνήλθε εκτάκτως σε συνεδρίαση στις 15/3/2015, στις 15:00, και με απέραντη θλίψη και οδύνη ΓΝΩΜΟΔΟΤΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ η ημέρα που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία, θα κηρυχθεί ημέρα πένθους για την Τοπική Κοινότητα Αρμένων και θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν στην κοινότητα και συγκεκριμένα: -Δημοτικό Σχολείο Αρμένων -Νηπιαγωγείο Αρμένων -Παιδικός Σταθμός Αρμένων -Κοινοτικό Γραφείο Αρμένων -Περιφ. Ιατρείο Αρμένων».
Φωτογραφίες από την κηδεία...

Το χρονικό της τραγωδίας

O 20χρονος, έπειτα από 38 ημέρες, βρέθηκε νεκρός το πρωί της Κυριακής, σε ρυάκι δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα και σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων όπου φοιτούσε.

Από τα συμπεράσματα της νεκροψίας που διενεργήθηκε, προκύπτει ότι ο Βαγγέλης «λύγισε» και έβαλε τέλος στη ζωή του, κόβοντας τις φλέβες του με ένα μαχαίρι. Μετά τη νεκροτομή στη σορό του νεαρού σπουδαστή, αποδείχτηκε ότι ο θάνατός του επήλθε από «αιμορροϊκό σοκ από τραύμα στο δεξιό επικάρπιο».

Ο Βαγγέλης «λύγισε» και έβαλε τέλος στη ζωή του, κόβοντας τις φλέβες του με ένα μαχαίριΟ χρόνος του θανάτου συμβαδίζει με τον χρόνο εξαφάνισης. Κατά τη νεκροτομή βρέθηκε και περιεχόμενο στομάχου, δηλαδή ο Βαγγέλης δεν είχε χωνέψει καν το φαγητό που είχε φάει λίγο πριν εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η αστυνομία, κατά τη νεκροτομή βρέθηκε «μία προθανάτια κάκωση (τομή από μαχαίρι) στον δεξιό καρπό. Πλην αυτής, δεν βρέθηκε άλλη προθανάτια κάκωση, ενώ όλες οι άλλες είναι μεταθανάτιες και συγκεκριμένα στο πρόσωπο και τον θώρακα, που έχουν προκληθεί από ζώα».

Το σίγουρο είναι ότι ο εσωστρεφής και χαμηλών τόνων -όπως τον χαρακτηρίζουν όσοι τον γνώρισαν- Βαγγέλης είχε υποστεί μεγάλη ψυχολογική πίεση, είτε από συμφοιτητές του, που φέρονται να τον χλεύαζαν και να τον κακοποιούσαν συστηματικά, είτε από άλλες πηγές.

Τι λέει η οικογένεια και οι ειδικοί που ανέλαβαν την υπόθεση

Από την πρώτη στιγμή ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης υποστήριζε ότι το «κλειδί» για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη βρίσκεται στη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων και στην ευρύτερη περιοχή. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο zougla.gr, η εκτίμησή του αποδείχθηκε ότι ήταν σωστή.

«Νομίζω ότι το γεγονός ότι βρέθηκε ο Βαγγέλης δικαιώνει την άποψή μου. Όταν ξεκινάς μια έρευνα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να χτίσεις το προφίλ αυτού του παιδιού. Το προφίλ της οικογένειας, το προφίλ από το περιβάλλον στο οποίο σπουδάζει και εργάζεται. Τα Ιωάννινα και ειδικά η σχολή είναι μια μικρή κοινωνία. Μάθαμε πάρα πολλές πληροφορίες, τις οποίες και αξιοποιήσαμε με εχεμύθεια» δηλώνει ο ιδιωτικός ερευνητής.

«Το παιδί αυτό ήταν συγκροτημένο, χαμηλού προφίλ και πολύ κοινωνικό. Η έρευνά μου αυτό έδειξε. Μια συγκροτημένη οικογένεια ιδιαίτερα αγαπημένη και αγαπητή στην Κρήτη και στην Αθήνα. Το παιδί είχε λοιπόν το κομπολόι του και το κινητό του τηλέφωνο προέκταση του χεριού του. Δεν τα άφηνε ποτέ, ακόμη και στο εργαστήριο, ακόμη και την ώρα του μαθήματος είχε το τηλέφωνο στο χέρι του. Όταν, λοιπόν, μια μέρα κακοκαιρίας φεύγει, χωρίς το τηλέφωνο, χωρίς χρήματα, χωρίς το πάσο, χωρίς το κομπολόι μου λέει κάτι…» προσθέτει.

«Ξέραμε ότι ο Βαγγέλης ήταν κάπου κοντά στη σχολή»

«Δεν πίστεψα ποτέ τις πληροφορίες που έρχονταν και έλεγαν πως είδανε τον Βαγγέλη εκτός της περιοχής. Ένα παιδί το οποίο εκείνες τις ημέρες της εξαφάνισης είχε γίνει τόσο γνωστό, κάποιος θα το είχε δει, κάποιος θα το είχε αναγνωρίσει. Στους φίλους, τους οποίους θα μπορούσε να είχε αποταθεί, σε μια οικογενειακή φίλη, μια φίλη της μητέρας του η οποία μένει εκεί κοντά, δεν πήγε για παράδειγμα να αλλάξει ρούχα… Σε μοναστήρι που ειπώθηκε ήταν σίγουρο ότι δεν πήγε. Παρόλο που πίστευε στον Θεό, δεν ήταν το άτομο το οποίο θα πήγαινε σε μοναστήρι» τονίζει ο κ. Τσούκαλης.

«Με όλα αυτά τα στοιχεία, καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι το παιδί θα έπρεπε να βρισκόταν ή στη σχολή ή κοντά στη σχολή, άρα στην ευρύτερη περιοχή, όπου και βρέθηκε τελικά» υποστηρίζει.

«Είχαμε χτενίσει το σημείο όπου βρέθηκε, αλλά υπήρχε πολύ νερό»

«Εκεί που βρέθηκε ο Βαγγέλης είναι μια περιοχή κοντά στη λίμνη, βαλτώδη, με βλάστηση ιδιαίτερα προβληματική όσον αφορά στην πρόσβαση. Το σημείο όπου βρέθηκε ελέγχθηκε μια-δυο φορές και από δικούς μου συνεργάτες. Την ημέρα που περάσαμε και δεν βρήκαμε τίποτε, ενδεχομένως να είχε πολύ νερό, διότι έβρεχε. Το σημείο λοιπόν εκείνο, στο οποίο λιμνάζει νερό, δεν έδωσε τη δυνατότητα ακόμα και στα εκπαιδευμένα σκυλιά να μπορέσουν να έχουν την κατάλληλη όσφρηση. Επίσης, η σορός δεν μύριζε, διότι οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές και σε άλλες υποθέσεις. Στις περιπτώσεις αυτών των εξαφανίσεων το 70- 80% βρίσκονται τυχαία» εξηγεί.


(Το σημείο όπου βρέθηκε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης)

«Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί και τους ψάχνουμε»

«Οι έρευνες συνεχίζονται και από την πλευρά της αστυνομίας αλλά και από τη δικιά μας πλευρά. Υπάρχουν άτομα τα οποία πρέπει να καταθέσουν, διότι δεν είχαν καταθέσει στην αρχή. Εμείς θα συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε ό,τι πληροφορίες μπορούμε να βρούμε για τις συνθήκες τις οποίες έζησε ο Βαγγέλης μέσα και έξω από τη σχολή. Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτό το παιδί στα καλά καθούμενα έφυγε ένα μεσημέρι και πήγε να κάνει αυτό το διάβημα. Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί για την υπόθεση και αυτούς θα ψάξουμε. Η οικογένεια αυτή θέλει μια δικαίωση, θέλει μια απάντηση» επισημαίνει.«Δεν υπάρχει θέμα βεντέτας»

Παράλληλα, ο κ. Τσούκαλης διέψευσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για βεντέτα μεταξύ των οικογενειών στην Κρήτη, δηλαδή μεταξύ των παιδιών που ενοχλούσαν τον Βαγγέλη και της οικογένειας Γιακουμάκη. «Με εντολή της οικογένειας έχω διαψεύσει οποιαδήποτε πληροφορία για βεντέτα. Η οικογένεια Γιακουμάκη είναι μια πολύ ήσυχη και συγκροτημένη οικογένεια, ιδιαίτερα αγαπητή» διευκρινίζει.

Ακούστε τι δήλωσε ο Γιώργος Τσούκαλης στο zougla.gr:


«Δεν αυτοκτονεί ένα παιδί έτσι από μόνο του»

Ο θείος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Γιώργος Βιδιαδάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στις έρευνες, μιλώντας στο zougla.gr αναφέρει:

«Δεν αυτοκτονεί ένα παιδί 20 χρόνων έτσι από μόνο του. Θα τεθούν οι ευθύνες, αν υπάρχουν. Αν υπάρχουν ευθύνες, εμείς θα ζητήσουμε την πραγματική τιμωρία των ενόχων. Ψάχνουμε τους ηθικούς αυτουργούς. Έχουμε διορίσει συνήγορο στα Ιωάννινα και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η αστυνομία και τι θα κάνει η Δικαιοσύνη. Έχουμε εμπιστοσύνη στις Αρχές. Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητήσουμε τις Αρχές ότι θα κάνουν το καθήκον τους».«Η σχολή έλεγε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με τους συμφοιτητές του»


«Ο Βαγγέλης δεν μας είχε κάνει ποτέ παράπονα, απλώς η σχολή είχε ειδοποιήσει τη μητέρα του ότι υπήρχαν κάποια θέματα με κάποια παιδιά. Υποτίθεται η σχολή ότι έλαβε μέτρα και έδινε τη διαβεβαίωση στη μητέρα του Βαγγέλη ότι όλα ήταν καλά. Περιμένουμε και από εσάς τους δημοσιογράφους αλλά και από τις Αρχές να δοθούν απαντήσεις στους γονείς και σε όλη την Ελλάδα για τον χαμό του παιδιού» προσθέτει ο Γιώργος Βιδιαδάκης.

Ακούστε τι δήλωσε ο Γιώργος Βιδιαδάκης στο zougla.gr:


«Θέλουμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να μην μπει η υπόθεση στο ντουλάπι»

Το zougla.gr επικοινώνησε με το σπίτι του Βαγγέλη Γιακουμάκη στην Κρήτη και είχε μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τη γιαγιά του. Συντετριμμένη ανέφερε: «Θέλουμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να μην μπει η υπόθεση στο ντουλάπι και να μη μεσολαβήσουν κάποιοι. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για να ανακουφιστούμε κι εμείς».

«Σε περίπου μια εβδομάδα τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων»

Το zougla.gr επικοινώνησε και με τον ιατροδικαστή Θεόδωρο Βουγιουκλάκη, ο οποίος πραγματοποίησε τη νεκροψία-νεκροτομή στο σώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Όπως ανέφερε, «οι τοξικολογικές εξετάσεις θα βγουν περίπου σε μία εβδομάδα. Από αυτές τις εξετάσεις μαθαίνουμε αν κάποιος έχει κάνει χρήση κάποιας τοξικής ουσίας ή είναι κατασταλμένος. Σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται».


Ακούστε τι δήλωσε ο ιατροδικαστής Θ. Βουγιουκλάκης:Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015, 22:08