Του Ιωάννη Κολοβού – Τοπικού Συμβούλου Δημοτικής Κοινότητας Καρδίτσας

«Ωρολογιακή βόμβα» ήταν ο χαρακτηρισμός που είχα δώσει με άρθρο μου την 22/07/2020, στο συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα απόρριψης μπαζών και σκουπιδιών, σε συνδυασμό με την πλημμελέστατη έως  ανύπαρκτη συντήρηση και καθαρισμό του, στο ανάχωμα του ποταμού περιφερειακά της πόλης. Μια διαπίστωση που δεν ήταν μόνο αντιληπτή από εμένα, άλλα και από κάθε πολίτη που απλά διέρχονταν τον ποδηλατοδρόμο πλησίον αυτού, αλλά όχι από τις αρμόδιες αρχές και φορείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς τούτο, και θεωρώντας το ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό, την 21/07/2020 υπέβαλα αίτηση στην πρόεδρο της Κοινότητας Καρδίτσας για συζήτηση του θέματος στο αρμόδιο συμβούλιο. Την 14/09/2020 έκανα εκ νέου σχετική εισήγηση στο συμβούλιο της κοινότητας Καρδίτσας για τη συζήτηση του θέματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε την 15/09/2020 ως μοναδικό προς συζήτηση θέμα. 

Κατά την ενταύθα συνεδρίαση κανένα μέλος της κοινότητας Καρδίτσας δεν δέχθηκε την προώθηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρδίτσας. Αξίζει να αναφερθεί πως στην εν λόγω συνεδρίαση ήταν παρών ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος καθαριότητας, που έλαβε γνώση του θέματος και κατά την τοποθέτησή του ανέφερε πως αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα, καθώς εμπλέκονται και άλλοι συναρμόδιοι φορείς, και ότι ο  καθαρισμός θα ήταν μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη πως οι αρμόδιες αρχές και φορείς είχαν τουλάχιστον ενημερωθεί για το ζήτημα, που όφειλαν ούτως ή άλλως να γνωρίζουν, εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως ούτε καν μερίμνησαν να αρχίσουν οι εργασίες. Εργασίες που κρίνονταν τουλάχιστον επιβεβλημένες, ενόψει του φθινοπώρου και των καιρικών φαινομένων που το συνοδεύουν και κατ’ επέκταση του χειμώνα. Έτσι, η Δημοτική και Κοινοτική Αρχή της πόλης με την αμέλεια-αδράνειά τους φάνηκαν κατώτερες των περιστάσεων, διεκδικώντας πλέον την πρωτιά στις χειρότερες διοικήσεις της πόλης. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν τα προβλήματα που όλοι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε (ως κάτοικοι, ως εργαζόμενοι, ως  επιχειρηματίες), πηγαίνοντας την ήδη ταλαιπωρημένη οικονομικά πόλη δεκαετίες πίσω. 

Ας ελπίσουμε, στο άμεσο μέλλον οι αρμόδιοι Φορείς και Αρχές να επιδείξουν την απαραίτητη προσοχή στα προβλήματα των δημοτών και να ενεργήσουν τα μέγιστα για την αποκατάστασή τους, καθώς τώρα είναι ώρα για περισσότερη δουλεία από όλους μας.

Σας παραθέτω την εισήγησή μου προς την κοινότητα Καρδίτσας:

Καρδίτσα 14/9/2020

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ, συνάδελφοι στην Δ.Κ. Καρδιτσας, επανέρχομαι σε ένα θέμα που πριν λίγο καιρό αναρτίσα στην προσωπική μου σελίδα, αλλά δημοσιεύτηκε και  στα ηλεκτρονικά τοπικά μέσα. Ευχαριστώ την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας που έβαλε το θέμα να συζητηθεί στην Ημερίσια Διάταξη. Το θέμα είναι ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στις παρυφές της πόλης μας στο λεγόμενο ανάχωμα που βρίσκεται παράλληλα με τον ποταμό Καλέντζη, το κεντρικό αρδευτικό κανάλι του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και της συνοικίες Άγιο Παντελεήμονα και Καροπλεσίτικα. Η μόλυνση του περιβάλλοντος στο συγκεκριμένο ανάχωμα μήκος περίπου 3,5 χιλιόμετρων είναι  τραγική, σκουπίδια, μπάζα, είδη υγιεινής, στρώματα, παλιά έπιπλα, οικοδομικά υλικά, οικιακά σκεύη, σακούλες, παλιά ρούχα και παπούτσια και κάθε μορφής άχρηστα αντικείμενα. Λυπάμαι και απορώ πως ένα τέτοιο σημείο που έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς για την Δημοτική Αρχή και τους δημότες μας, να μην ελέγχετε και να μην έχει καθαριστεί ακόμα. Σας καταθέτω σ’ αυτό το σημείο (11) ένδεκα φωτογραφίες που απεικονίζουν την σημερινή κατάσταση και την πλήρη αδιαφορία όλων  των αρμοδίων.

Έχω εκλεγεί ζητώντας την ψήφο τον συμπολιτών μου και έδωσα τον όρκο να υπερασπιστώ μέχρι την λήξη της θητεία μου τα συμφέροντα τους και αυτό θα κάνω έως τέλος.

Θα κοιτάω την νομιμότητα και τα συμφέροντα της Δ.Κ. Καρδίτσας , των κατοίκων της πόλης  και του Δήμου Καρδίτσας ευρύτερα, γι’ αυτό εκτέθηκα δημόσια.

Επειδή ως δημόσιο πρόσωπο δεν πρέπει να κρύβομαι, ούτε να μην κοινοπειώ  και να γραφώ  ότι συμβαίνει ώστε να γνωρίζουν οι συνδημότες μου,  #ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιόν#.

 Η κατάσταση  που επικρατεί στον ανάχωμα περιφερειακά της πόλης της Καρδίτσας είναι μια  ωρολογιακή βόμβα.

Μιλάμε γιατί την δημόσια υγεία των κατοίκων μας, το  ανάχωμα βρίσκεται περιφερειακά της πόλης της Καρδίτσας είναι μια  ωρολογιακή βόμβα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Θα κάνω μια περιγραφή για καταλάβετε όλοι που βρίσκεται, ξεκινάμε από την περιοχή των Χιλίων Δέντρων στον ποδηλατοδρόμο που συνεχίζει εντός της πόλεως καταλήγει στον περιφερειακό (Δ.Κ. Καρδιτσομάγουλας)στην συνέχεια περνάμε διπλά από τις γειτονίες της πόλης μας, ( Καροπλεσίτικα, αθλητικό πάρκο Παλέρμο και φτάνουμε μέχρι τον οικισμό Άγιο Παντελεήμονα).

Η διαδρομή είναι καταπληκτική, διαπιστώνονται σημεία εγκατάλειψης, μια μεγάλη εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος και υδάτινων πόρων.

Ο χώρος είναι πολύ όμορφος και γοητευτικός, προσφέρεται για την άθληση και την  αναψυχή των συνδημοτών και άλλων δραστηριοτήτων. Στο ανάχωμα από την δεξιά πλευρά κυλάνε τα νερά του ποταμού Καλεντζή και από την αριστερή πλευρά διέρχεται το αρδευτικό κανάλι του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, που ποτίζει το Θεσσαλικό κάμπο. Η κατάσταση που επικρατεί είναι άκρως απαράδεκτη και απογοητευτική. Η Δημοτική Αρχή που καθημερινά θα έπρεπε να ελέγχει την κατάσταση, πρέπει άμεσα μαζί τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, να προβούν στο καθαρισμό του χώρου. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, και προανέφερα, υπάρχουν αδρανή υλικά, έπιπλα, ηλεκτρονικά είδη και ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας, πολλά δε απ’ αυτά έχουν φτάσει έως την κοίτη του ποταμού μολύνοντας τα νερά.

Η διαδρομή

Το όραμα του αείμνηστου Δημάρχου Χρήστου Τεγού και η υλοποίηση του έργου σύνδεσης της πόλης με το άλσος στα Χίλια Δέντρα με τον ποδηλατοδρόμο που κατασκευάστηκε επί των ημερών του και έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού.

Το ανάχωμα περιφερειακά της πόλης και το κομμάτι του ποδηλατοδρόμου θα αποτελούσε μια εξαιρετική διαδρομή για περίπατο, άθληση και αναψυχή των συνδημοτών μας, δίπλα στο υγρό στοιχείο.

Η σημερινή αδιαφορία και εγκατάλειψη του χώρου είναι προφανής, αυτή την στιγμή μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα και είναι μια απέραντη εστία μόλυνσης, ειδικά για τους κατοίκους των γύρω συνοικιών και για όσους διέρχονται από τα συγκεκριμένα σημεία. επαναλαμβάνω και πάλι η Δημοτική Αρχή να εκπονήσει σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής, επείγει ο καθαρισμός, η συντήρηση και η φροντίδα.

Στο σημείο αυτό ερωτώ την Δημοτική Αρχή: Έχει μεριμνήσει για χώρο εναποθέσεις των αδρανών υλικών στην περιοχή ευθύνη της; Τι ισχύει σήμερα;

Τι μέριμνα έχει λάβει για ένα τόσο σοβαρό θέμα;

Υπάρχει σχετική νομοθεσία;

Ποιoς την εφαρμόζει; Ποιος εφαρμόζει τον Κανονισμό Καθαριότητας και Πρασίνου;

Που είναι η Δημοτική Αστυνομία ακόμα και η Ελληνική Αστυνομία;

Συνεργάζεται με τις άλλες Αρχές ο Δήμος για την τήρηση της νομιμότητας;

Πως προστατεύουμε το περιβάλλον; Υπάρχουν ευθύνες;

Γιατί επιτρέπουμε στο κάθε πολίτη να πετάει ανεξέλεγκτα τα μπάζα, σκουπίδια, όπου θέλει;

Δεν είδα πουθενά σε όλη την διαδρομή να υπάρχει σήμανση απαγόρευσης υλικών.

Μήπως στα συγκεκριμένα σημεία θα πρέπει να τοποθετηθούν μπάρες απαγορεύσεις είσοδο βαρέων οχημάτων προς τις συγκεκριμένες διαδρομές;

Τέλος θεωρώ ότι οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να δώσουν την λύση. άμεσα και χωρίς χρονοτριβές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης