Σε σώμα συνοριοφυλάκων με εφεδρείες που θα διατίθενται από όλα τα κράτη-μέλη, κι όχι σε εθελοντική βάση, θα εξελιχθεί η «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή» (EBCG) -στην οποία ουσιαστικά μετατρέπεται η καταργούμενη Frontex.

«Αναγνωρίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα» ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συζήτηση πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψηφοφορία γίνεται, σε πρώτη ανάγνωση, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης με ορίζοντα την τελική έγκριση από το Συμβούλιο. Η συζήτηση στην Ολομέλεια έγινε την Τρίτη με βάση την έκθεση που παρουσίασε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, την οποία εισηγήθηκε ο Λετονός ευρωβουλευτής Άρτης Πάμπρικς (ΕΛΚ).

Η συζήτηση έγινε παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Και οι δύο Ευρωπαίοι πολιτικοί εξήραν την «πολιτική συμφωνία» στην οποίαν κατέληξαν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 22 Ιουνίου, για «κοινή πρόταση κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σπουδαία μέρα σήμερα, ύστερα από έξι μήνες καταφέραμε τον στόχο μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος. «Η πολιτική συμφωνία για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή είναι μια απτή επιτυχία μιας αποτελεσματικής συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά τεχνικά όργανα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η προτεινόμενη νομοθεσία έχει συμβολική και νομική διάσταση.

«Αναγνωρίζουμε στην πράξη ότι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά μας σύνορα είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, για τα οποία όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι. Προβλέπουμε για τον νέο Οργανισμό μια ενισχυμένη νομική βάση και αυξάνουμε τους πόρους, ώστε να δρα πιο αποτελεσματικά, ιδιαίτερα όταν κινδυνεύει η λειτουργία του χώρου Σένγκεν» επεσήμανε.

Σε αντίθεση με τη Frontex που βασιζόταν σε εθελοντική και συχνά ανεπαρκή βοήθεια από τα κράτη-μέλη, ο νέος Οργανισμός θεσπίζει ένα σώμα συνοριοφυλάκων, μια εφεδρεία 1500 ταχείας αντίδρασης που χωρίς εξαίρεση θα πρέπει να διατίθενται από τα κράτη-μέλη.

Ένα άλλο καινοτόμο στοιχείο που αναφέρεται στην έκθεση είναι η ανάπτυξη «officers-liaison» στα κράτη-μέλη, ήτοι αξιωματούχων που θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τον Οργανισμό EBCG. Οι «σύνδεσμοι» αυτοί θα πρέπει να αναπτυχθούν σε όλα τα κράτη-μέλη με εξωτερικά χερσαία ή θαλάσσια σύνορα, ενώ δεν κρίνεται απαραίτητο για τις χώρες με «εναέρια σύνορα».

Ένας οργανισμός παραπόνων εντάσσεται επίσης στον νέο κανονισμό, σύμφωνα με τη θέληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξήγησε ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

«Ο οργανισμός αυτός θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τυχόν παραβιάσεις στη διάρκεια των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του Οργανισμού» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στην «έρευνα και διάσωση», αν και η εθνική αρμοδιότητα αναγνωρίζεται ως συνιστώσα της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης συνόρων, εντούτοις θα είναι συγχρόνως και καθήκον του Οργανισμού στο πλαίσιο των επιχειρησιακών του δραστηριοτήτων, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης