Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021, 00:01
Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Τελευταία ημέρα ήταν η σημερινή για τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς από τη Δευτέρα  28 Ιουνίου παύει να ισχύει το μέτρο που είχε τεθεί σε ισχύ για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού.

Την ανακοίνωση είχε κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης.
Εκτός από την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, από τις 28 Ιουνίου ισχύουν και τα παρακάτω μέτρα περαιτέρω χαλάρωσης.

-Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης του εμβολιασμού.

-Στον χώρο της εστίασης, αυξάνεται το ανώτατο όριο παρουσίας στα δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.

-Το ανώτατο όριο ατόμων σε δεξιώσεις που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

-Στις οργανωμένες παραλίες ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Επιπλέον, τη Δευτέρα ενδέχεται να ανακοινωθούν τα πέντε βασικά «προνόμια» για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να είναι τα εξής:

- Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα.

- Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ.

- Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς.

- Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να πηγαίνουν χωρίς self test στην εργασία τους και στο γυμναστήριο, αρκεί να έχουν περάσει 15 μέρες από τη δεύτερη δόση.

- Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου.

Μια γεύση για το πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα προνόμια στην πράξη έδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, καθώς ανακοίνωσε ότι πρόσβαση στο γήπεδο τη νέα χρονιά θα μπορούν να έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.

Φαίνεται, λοιπόν, πως το σχέδιο που εξετάζεται για την εστίαση και την ψυχαγωγία είναι το εξής: Οι υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους, οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με πληρότητα 90% ή και 100%.

Αντίθετα, αν οι επιχειρηματίες επιλέξουν να απευθυνθούν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες, τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Για παράδειγμα, στην εστίαση 70% πληρότητα, στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, εργαζόμενοι με μάσκες κ.λπ.

Από αυτό το μέτρο θα εξαιρεθούν οι χώροι στους οποίους είναι απαραίτητο να προσέλθει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ κ.λπ. Σε αυτούς δεν θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021, 08:13