Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» απευθύνει ο «Κύκλος φίλων και συντρόφων του Ορέστη», προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, με προσωπική παρέμβαση του οποίου δόθηκε αίσιο τέλος στην περιπέτεια του βιολόγου Ορέστη Παπαδόπουλου.

Ο 62χρονος, όπως είχε γράψει το zougla.gr, είχε βρεθεί προ αδιεξόδου, όταν κινδύνευσε με «έξωση» από το κέντρο αποκατάστασης όπου νοσηλευόταν, έπειτα από βαρύ εγκεφαλικό που του προκάλεσε αναπηρία 81%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση του ζητήματος, ο υπουργός Υγείας παρενέβη και φρόντισε ώστε ο Ορέστης να μεταφερθεί στο δημόσιο Κέντρο Αποθεραπείας νοτιοανατολικής Αττικής, στη Γλυφάδα.

Η ευχαριστήρια επιστολή των φίλων του Ορέστη

Στα τέλη Φλεβάρη ένας δικός μας φίλος και σύντροφος, ο βιολόγος Ορέστης Παπαδόπουλος,  μετά από βαρύ εγκεφαλικό που προκάλεσε  αναπηρία 81%  και μετά την νοσηλεία εφτά περίπου μηνών στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης στο Ίλιον, αντιμετώπισε την σοβαρή πιθανότητα να βρεθεί στους δρόμους, γιατί είχαν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια περίθαλψης στο μοναδικό ειδικό Kρατικό κέντρο που υπάρχει για παρόμοια περιστατικά, όπου για μια πολυπόθητη θέση για θεραπεία στο ίδρυμα περιμένουν αρκετοί ασθενείς στη μεγάλη λίστα αναμονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουμε  συνείδηση πώς το σύστημα υγείας έχει συσσωρεύσει αρκετές παθογένειες (όπως όλος ο κρατικός μηχανισμός) που δεν επιτρέπουν στα τεράστια κενά που έχουν ανοίξει να στάξει βάλσαμο για τον ανθρώπινο πόνο και τις αμέτρητες καθημερινές τραγωδίες των συμπολιτών μας. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν γι αυτή την διάλυση.

Σεβαστήκαμε και κατανοήσαμε τη δύσκολη θέση του προσωπικού, όσον αφορά τη λήξη της φιλοξενίας στο ίδρυμα. Η σύγκρουση δεν ήταν άλλωστε μαζί τους και καταθέσαμε δημόσια την ευγνωμοσύνη μας για ό,τι έκαναν για τον άνθρωπό μας όλο αυτό το διάστημα.

Γνωρίζουμε επίσης πως ο Ορέστης δεν είναι ο μοναδικός ασθενής που βρίσκεται σε εξαθλίωση και ακραία κατάσταση και πως η υπόθεση τής αλληλεγγύης για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που βιώνει την ανθρωπιστική κρίση δεν λύνεται με προσωπικά διαβήματα και εκκλήσεις φιλανθρωπίας, αλλά με ένα δημόσιο οργανωμένο σχέδιο κοινωνικής πρόληψης, θεραπείας και προστασίας.

Δεν είχαμε όμως άλλη επιλογή από το να απευθύνουμε διάβημα στην κυβέρνηση μπροστά στα αδιέξοδα της επόμενης μέρας για τον φίλο, αδερφό και σύντροφό μας.

Δεν έφτανε ο μακρύς (και άγνωστος όσον αφορά στην έκβασή του…) αγώνας για τη βελτίωση της ιδιαίτερης κατάστασής του, είχαμε επιπλέον μπροστά μας και το άμεσο πρόβλημα στέγης με δεδομένες την ανεργία και την απόλυτη φτώχεια του.

Αισθανόμαστε την ανάγκη σήμερα να ευχαριστήσουμε τον Άνθρωπο πρώτα (και μετά υπουργό Υγείας) κ. Παναγιωτη Κουρουμπλή και τους επίσης  άξιους Ανθρώπους – συνεργάτες που είναι γύρω του (όπως η κα Λίτσα Χαλβατζά, ο κ. Μπάμπης Κουνέλης και όλους και όλες εκεί για να μην αδικήσουμε κανέναν) που έδειξαν από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον και ευαισθησία και με πρωτοβουλία τους από τη Δευτέρα 16 Μάρτη, ο Ορέστης  βρίσκεται ασφαλής και σε καλά χέρια στο δημόσιο Κέντρο Αποθεραπείας νοτιοανατολικής Αττικής, στη Γλυφάδα.

Η πράξη αυτή Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης του υπουργού κ. Κουρουμπλή (που σημειώνουμε πως με δική του πρωτοβουλία μας αναζήτησε για να δοθεί λύση) δείχνει ένα ανώτερο και διαφορετικό ήθος πολιτικής διαχείρισης που οφείλουμε να το «κρατήσουμε» με την ξεχωριστή σημασία και αξία που έχει και που πιστεύουμε δεν έχει ουδεμία σχέση με τη βάρβαρη, ανάλγητη και αντικοινωνική πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δεν είναι «όλοι και όλα …το ίδιο», οι «ταυτίσεις» του χθες με το σήμερα προκαλούν σύγχυση και μεγαλύτερη αβεβαιότητα, όλα δεν μπαίνουν στο «ίδιο τσουβάλι» της ισοπεδωτικής γενίκευσης.

Όσες αλλαγές έγιναν στον Κόσμο δεν προέκυψαν από ένα και μόνο τεράστιο άλμα πάνω από την ιστορία, αλλά με μικρά βήματα μέσα στην ιστορία. Βασανιστικά, αργά και μικρά, αλλά έγιναν και γίνονται.

Για εμάς, η στάση του υπουργείου Υγείας για την περίπτωση του Ορέστη αποδεικνύει μια πολιτική εντιμότητα, μια διαφορετική πρόθεση και ματιά στα κοινωνικά ζητήματα, σηματοδοτεί μια άλλη ποιότητα και συμπεριφορά απέναντι στον τσακισμένο κοινωνικό ιστό.

Αλλά για να διανύσουμε θετικά κι αποτελεσματικά μια πορεία που θα φέρει καλύτερες μέρες για τη χώρα, οφείλουμε όλοι μας ενωτικά να συμμετέχουμε στη διαδικασία που θα φέρει τη Δημοκρατία, την Αξιοπρέπεια και τη Δικαιοσύνη για όλους στην Ελλάδα.

Κι αυτό δεν θα το καταφέρουμε ούτε απαιτώντας «εδώ και τώρα» μέσα σε δύο μήνες την αναγέννηση της καμένης γης που άφησε πίσω της ο αυταρχισμός του κομματικού διπολισμού που μονοπώλησε την εξουσία 40 χρόνια, ούτε φυσικά και στο να αφεθούμε στην ανάθεση και την εξάρτηση της τύχης της ζωής μας πάντα από κάποιους άλλους εκτός από εμάς.

Το χρέος που έχουμε για να φτιάξουμε νέα κοινωνική οργάνωση που θα τιμάει τη ζωή, η ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές που τερματίζει την απουσία και τη σιωπή μας στα κοινά προβλήματα, είναι δική μας και μόνο υπόθεση.

Για να μην έχουμε Ορέστηδες που θα ψάχνουν απεγνωσμένα  με το φανάρι γύρω τους για ελπίδα, για να βάλουμε τέλος στο βάσανο της επιβίωσης, εξαρτάται βασικά από τις αποφάσεις όλων μας «από τα κάτω” αν θα ζεστάνει ο ήλιος ξανά με νέο όραμα τον Τόπο.

Γι’ αυτό, ας βοηθήσουμε επιτέλους την κοινή μας ζωή να σηκωθεί λίγο ψηλότερα με συλλογικές πρωτοβουλίες σε κάθε δήμο,σε κάθε γειτονιά,σε κάθε χωριό.

Γιατί το «εμείς» τελικά είναι η ελπίδα κι εκεί βρίσκεται το φυτώριο της Ελευθερίας!

Αθήνα 19/3/2015

«Κύκλος φίλων και συντρόφων του Ορέστη για τη διάχυση της Aνθρωπιάς και της Αλληλεγγύης»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης