Λύνει τελικά ο Άρειος Πάγος με απόφαση του τον «γόρδιο δεσμό» των συνεχών αναβολών για τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, που επιβάλλονται σε υποθέσεις έκδοσης εικονικών και πλαστών τιμολογίων. Με απόφαση που εξέδωσε το ανώτατο δικαστήριο, ανατρέπεται μία πρακτική πολλών ετών που χαρακτηριζόταν από τις αλλεπάλληλες αναβολές σε ποινικές δίκες για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων λόγω του ότι ήταν σε εκκρεμότητα η προσφυγή των κατηγορουμένων κατά του διοικητικού προστίμου, που τους είχε επιβληθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Και μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση στα Διοικητικά Δικαστήρια, η διαδικασία των ποινικών κυρώσεων είτε οδηγείτο σε αναστολή είτε αναβαλλόταν. Η απόφαση ωστόσο του Αρείου Πάγου δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς θεωρεί ότι στην περίπτωση έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων «δεν επιβάλλεται απ’ οποιαδήποτε διάταξη νόμου ή αναστολή της ποινικής διαδικασίας μέχρι την τελεσιδικία της αποφάσεως του Διοικητικού Δικαστηρίου επί προσφυγής κατά της πράξεως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον Άρειο Πάγο προσέφυγε αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού από την Αχαΐα, ο οποίος φέρεται να εξέδιδε την περίοδο 1998-1999 εικονικά τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων και να προχωρούσε σε εικονικές εκκαθαρίσεις με αποτέλεσμα να αυξάνει τα ποσά των πραγματικών παραδόσεων αγροτικών προϊόντων αλλά και τα ποσά του επιστρεφόμενου Φ.Π.Α. και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης.

Με την προσφυγή του – που απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο – ζητούσε ν’ αναιρεθεί η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου επειδή απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής που υπέβαλε, προκειμένου να προσκομισθεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών επί της προσφυγής, που είχε ασκήσει κατά της πράξεως επιβολής προστίμου σε βάρος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης