Κόντρα στις αντιδράσεις των κατοίκων του Ελαιώνα που διαμαρτύρονται για τη λειτουργία του ισλαμικού Τεμένους στον Βοτανικό, το Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣτΕ) ενέκρινε την Πέμπτη τη συνέχιση των εργασιών για την κατασκευή του, θεωρώντας αβάσιμους όλους τους λόγους περί του αντιθέτου που προβλήθηκαν.

Tη συνέχιση των προπαρασκευαστικών εργασιών για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αττική επέτρεψε με σειρά αποφάσεών του το Συμβούλιο της ΕπικρατείαςΕιδικότερα, με σειρά αποφάσεών του, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου απέρριψε και τη δεύτερη προσφυγή 111 κατοίκων δίνοντας την άδεια συνταγματικότητας για να προχωρήσει η κατασκευή του τεμένους, για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που ζουν στην Αττική.
 
Το τέμενος έκτασης 850 τ.μ και χωρητικότητας 300 ανδρών και 50 γυναικών θα λειτουργήσει σε κτήριο, το οποίο θα χρειαστεί να μετασκευαστεί σε περιοχή 17 στρεμμάτων στο παλαιό συνεργείο αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού στον Βοτανικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ΣτΕ, δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης του περιβάλλοντος καθώς όπως επισημαίνεται «για την ανέγερση ναών και λατρευτικών χώρων δεν απαιτείται να τηρείται η διαδικασία εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, αλλά και η ανέγερσή τους δεν συνιστά επιδείνωση του περιβάλλοντος της περιοχής ή ρύθμιση μη συμβατή με τον πολεοδομικό σχεδιασμό».


   
Επίσης, στην απόφαση σημειώνεται ότι μέσα σε χώρους που έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι «κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών σε ποσοστό μέχρι 5%», μπορούν να ανεγείρονται ναοί και λατρευτικοί χώροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ούτε, όμως η ανέγερση αντιβαίνει στο νέο Οικοδομικό Κανονισμό σύμφωνα με το ΣτΕ, ενώ η τήρηση ή μη των όρων δόμησης μπορεί να ελεγχθεί σε επόμενο στάδιο και συγκεκριμένα κατά το στάδιο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Ανάμεσα στους 111 κατοίκους του Ελαιώνα που είχαν προσφύγει ως «Χριστιανοί Ορθόδοξοι Έλληνες Πολίτες» κατά της ανέγερσης του τεμένους ήταν και ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Ωστόσο, κατά την συζήτηση της υπόθεσης δεν παραστάθηκε κανένας δικηγόρος ως νομικός εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιώς, με αποτέλεσμα η αίτηση ακύρωσής του να απορριφθεί ως ανομιμοποίητη.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης