Tετράμηνη παράταση για τους δασικούς χάρτες προβλέπει το σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή απόδοση, που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή. Η παράταση που θα ξεκινά από την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και θα ισχύει από τη λήξη της προηγούμενης παράτασης ανά περιοχή, αφορά εσωτερικές διορθώσεις στο θεματικό περιεχόμενο των δασικών χαρτών. Αφορά επίσης, στο χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες να υποβάλουν στις δασικές υπηρεσίες των νομών, διοικητικές πράξεις που έχουν στη διάθεσή τους, καθώς επίσης, και στον χρόνο άσκησης αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών.

Επιπλέον, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου περιβαλλοντικών ελέγχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, προβλέπεται διεξαγωγή περιβαλλοντικών ελέγχων με ενιαίο τρόπο εντός καθορισμένων προθεσμιών. Μετά τη σύνταξη προσωρινής έκθεσης αυτοψίας από τους επιθεωρητές, δίνεται χρονικό περιθώριο 2 εβδομάδων στον ελεγχόμενο να καταθέσει τις απόψεις του. Προβλέπεται επίσης ολοκλήρωση της τελικής έκθεσης αυτοψίας εντός 6 μηνών για τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και 4 μηνών για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ενώ δίνεται πλέον δυνατότητα βελτίωσης της περιβαλλοντικής διαχείρισης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, χωρίς επιβολή προστίμου όταν διαπιστώνονται παραβάσεις για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, διοικητικές ποινές – πρόστιμα – επιβάλλονται μόνο σε περίπτωση συνεχιζόμενων παραβάσεων ή παραβάσεων που ενέχουν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή απειλούν με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις το περιβάλλον, ενώ, τέλος, για παραβάσεις που εμπίπτουν στον ποινικό κώδικα, επιβάλλονται απευθείας διοικητικές κυρώσεις, δίχως να εφαρμόζεται το στάδιο των συστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης