Συνθήκες καύσωνα επικρατούν και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες στους 42-44 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το αίσθημα δυσφορίας θα είναι έντονο στα αστικά κέντρα. Όσον αφορά στους ανέμους, θα πλέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 40-42 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 17 έως 42-44, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 22 έως 39 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 41-42 βαθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίδια κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, με νότιους ανέμους 3-4 μποφόρ και τη θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης να κυμαίνεται από 28 έως 39 βαθμούς.

Η κορύφωση του καύσωνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αναμένεται αύριο Δευτέρα, όπου ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει σε κάποιες περιοχές στους 47 βαθμούς Κελσίου. Έντονη ζέστη και υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται την Τρίτη , την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί. Έτσι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή άνοδο και μέχρι την Πέμπτη 05/08 θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα οι οποίες θα είναι πολύ δυσμενείς για τον πληθυσμό και συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή. Οι μέγιστες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του αναγλύφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, οι μέγιστες ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου».

 

Το Σάβαβτο το θερμόμετρο έδειξε 44,6 βαθούς 

Σημειώνεται χθες Σάββατο 31 Ιουλίου, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε 87 σταθμούς ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 44,6 βαθμοί Κελσίου.

Στα όριά του το ηλεκτρικό σύστημα – Δεν αποκλείονται διακοπές ρεύματος

Εν τω μεταξύ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των κλιματιστικών είναι κάτι το οποίο έχει θέσει σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό διότι εάν η ζήτηση είναι μεγάλη δεν αποκλείονται οι διακοπές ρεύματος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα το πρωί σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, στο πλαίσιο της οποίας ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμαστούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιος Δαγούμας, ο επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης και στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ και των ηλεκτροπαραγωγών, ενώ πραγματοποιήθηκε και σχετική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Ανάσες δροσιάς το επόμενο Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου, ανάσες δροσιάς και μικρής πτώσης της θερμοκρασίας θα πρέπει να αναμένονται το επόμενο Σαββατοκύριακο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης