Τι αναφέρει το πόρισμα του αντιεισαγγελέα για τη Χ.Α.

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013, 19:19
Τι αναφέρει το πόρισμα του αντιεισαγγελέα για τη Χ.Α.
Διαβάστε το 9σελιδο πόρισμα του Αρείου Πάγου

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη για τη δομή και λειτουργία της Χρυσής Αυγής.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται στο ιστορικό της οργάνωσης, η οποία, όπως τονίζει, έχει ιεραρχική-πυραμιδική δομή, με «εξουσία του αρχηγού» κατά το χιτλερικό δόγμα. Επισημαίνει, επίσης, ότι η Χ.Α. επιλέγει άτομα με γνώσεις στις πολεμικές τέχνες, τα οποία εκπαιδεύει σε περιοχές της Αττικής, όπως στη Μαλακάσα, τη Μάνδρα και τη Σαλαμίνα.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί όπλα που φυλάσσονται σε άγνωστους μέχρι στιγμής χώρους, γεγονός που φέρονται να επιβεβαιώνουν και οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, πρώην μέλη της οργάνωσης.«Η Χρυσή Αυγή πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1980-1990 με τη μορφή κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμόρφωσης ναζιστών. Στη συνέχεια η ομάδα αυτή μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό. Από τον χρόνο αυτό διαχωρίστηκε το επιχειρησιακό από το πολιτικό τμήμα της οργάνωσης, με το πρώτο να αναλαμβάνει την εκτός γραφείων δράση, δηλαδή τις βίαιες επιθέσεις εναντίον όσων η οργάνωση θεωρούσε εχθρούς της» αναφέρεται στο πόρισμα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται το καταστατικό της οργάνωσης, στο οποίο ρητώς ορίζεται ο διαχωρισμός των δύο δραστηριοτήτων, με κοινή ηγετική ομάδα και με την εξουσία του αρχηγού «να είναι απόλυτη κατά το χιτλερικό δόγμα Fuhrerprinzip (σ.σ. η αρχή του αρχηγού)», η προσταγή του οποίου προς ενέργεια ή η έγκριση, ακόμη και σε ήσσονος σημασίας δράσεις, ήταν ιερή και αδιαπραγμάτευτη.

Στο πόρισμα τονίζεται, επίσης, ότι κατά τη φιλοσοφία της Χρυσής Αυγής «όσοι δεν ανήκουν στη λαϊκή κοινότητα της φυλής είναι υπάνθρωποι. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ξένοι μετανάστες, Ρομά, όσοι διαφωνούν με τις ιδέες τους, ακόμη και άτομα με νοητικά προβλήματα. Η βία για τη Χρυσή Αυγή είναι το μήνυμα και όχι το μέσον επίτευξης των επιδιώξεών τους».

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης ο κ. Βουρλιώτης επισημαίνει ότι «η εντολή διαβιβάζεται από τον αρχηγό στον υπαρχηγό και στη συνέχεια από τον τελευταίο στους κατά σειρά κατώτερους στην ιεραρχία, μέχρι την τελική υλοποίησή της».

Αλβανός στρατολόγος της Χρυσής Αυγής

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση της Χ.Α. περιλαμβάνεται μαρτυρία που φέρεται να ανήκει σε έναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες, στην οποία γίνεται λόγος για έναν νεαρό Αλβανό που δρούσε ως στρατολόγος της Χρυσής Αυγής και στρατολογούσε στην οργάνωση παιδιά ηλικίας 14 έως 17 ετών.

Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία περιλαμβάνεται τηλεφωνική καταγραφή όπου ο βουλευτής της Χ.Α. Γιάννης Λαγός τηλεφωνεί απευθείας στον Νίκο Μιχαλολιάκο και οι συγκεκριμένες κλήσεις που είναι αλλεπάλληλες καταγράφονται τη χρονική στιγμή αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες προκύπτουν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Λαγού και με άλλους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ως ιδιαίτερα σημαντικές αξιολογούν πάντως οι δικαστικές Αρχές τις καταθέσεις που έδωσαν ενώπιόν τους προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι αποτελούν πρώην μέλη της Χ.Α., τα οποία, όμως, έχουν μετανιώσει, διότι, όπως φέρεται να καταθέτουν, για άλλο λόγο μπήκαν στην οργάνωση και άλλα είδαν.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013, 21:00