Διαφωνία υπήρξε χθες μεταξύ του ανακριτή Γιώργου Ανδρεάδη και της εισαγγελέως Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου, σχετικά με το ζήτημα της προφυλάκισης ή μη του Δημήτρη Κοντομηνά. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα από το δικαστικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει αυτή την ώρα. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ανακριτής πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους που αφορούν στην καταβολή εγγύησης 5 εκατ. ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία στο Α.Τ. της περιοχής του. Αντίθετα η εισαγγελέας πρότεινε την προφυλάκισή του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δικηγόρων του Δημήτρη Κοντομηνά στην άποψη της εισαγγελέως ότι ο κ. Κοντομηνάς είναι ύποπτος φυγής, η πλευρά του επιχειρηματία απαντά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Θα είχε ήδη διοργανώσει στο εξωτερικό αν ήθελε να φύγει, καθώς εδώ και μήνες είναι η γνωστή η εισαγγελική έρευνα. Αντίθετα στις 30 Δεκεμβρίου επέστρεψε από τις ΗΠΑ.

2. Στο παρελθόν όταν του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για άλλες ποινικές υποθέσεις, τους τήρησε κανονικά και μάλιστα όταν του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ζήτησε την άρση του όρου αυτού γιατί είναι επιχειρηματίας.

3. Είναι επικεφαλής προσωποπαγούς ομίλου που απασχολεί 1.500 εργαζομένους και αν μπει στη φυλακή, ο όμιλος θα καταρρεύσει μέσα σε τρεις ημέρες. Η βάση των δραστηριοτήτων του είναι στην Ελλάδα και ο ίδιος είναι πρόσωπο αναφοράς των εταιρειών του. Ως επικεφαλής του ομίλου έχει κάθε λόγο να έχει καλές σχέσεις με τις τράπεζες και να λύσει όλες τις εκκρεμότητές του. Αν αφεθεί ελεύθερος, θα συνδράμει σε αυτό, διαφορετικά οι τράπεζες θα κόψουν τη χρηματοδότηση και θα καταγγείλουν τα δάνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4. Θέματα υγείας. Ο Δ. Κοντομηνάς πάσχει από χρόνια φρακτική πνευμονοπάθεια κι έχει κήλη στο διάφραγμα, τα οποία του δημιουργούν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και κίνδυνο ανακοπής. Το βράδυ κοιμάται με μάσκα και είναι κρίσιμο για αυτόν να έχει κάποιον άνθρωπο δίπλα του που ξέρει να χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις.

Όσον αφορά το ότι ο κ. Κοντομηνάς είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, οι δικηγόροι του απαντούν:
Είναι 75 ετών, έχει καθαρό ποινικό μητρώο, υποβάλλει κάθε χρόνο δήλωση πόθεν έσχες λόγω του καναλιού Alpha και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία είναι γνωστά, ενώ σε όλες του τις εταιρείες είναι πρόσωπο αναφοράς.

Η εισαγγελέας ωστόσο θεωρεί ότι το ποσό των 5 εκατ. που ζήτησε ο ανακριτής δεν διασφαλίζει την παρουσία του στην ανάκριση, καθώς είναι μέτοχος σε αεροπορική εταιρεία.

Ο Δ. Κοντομηνάς πάντως έχει προσφέρει εγγυήσεις μέσω συμβολαιογραφικών πληρεξουσίων διαθέτοντας ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 7 εκατ. ευρώ, μετοχές σε εταιρείες και στον Alpha (μετοχές ύψους 46 εκατ. ευρώ) , εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Συνολικά οι εγγυήσεις φτάνουν τα 62 εκατ. ευρώ. Επιπλέον είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει και τα 33 εκατ. που του είχε επιδικάσει το διαιτητικό δικαστήριο για τη Best Line που μαζί με τους τόκους φτάνουν τα 38 εκατ. ευτώ. Συνολικά οι εξασφαλίσεις που παρέχει σύμφωνα με τους δικηγόρους Ηλία Αναγνωστόπουλο και Γρηγόρη Τσόλια, ξεπερνούν κατά πολύ τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που ανέρχονται σε 5 εκατ. ευρώ, από τα 110 εκατ. που είχε συνολικά η τράπεζα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης