Στις 19.30 το βράδυ της Δευτέρας στη Χ. Τρικούπη υπήρχε κίνηση. Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονταν για τη δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία των υποψήφιων αρχηγών της Κεντροαριστεράς, ενώ οι άνδρες της διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του κόμματος βρίσκονταν στις γνωστές θέσεις τους με δύο σκοπούς, οι οποίοι επέβλεπαν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πριν από αρκετούς μήνες, στις 10 Ιανουαρίου 2017, πάλι στο ίδιο σημείο, και αμέσως μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα ένα άτομο είχε προβεί σε μια παρόμοια επίθεση κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚΟ νεαρός μαυροφορεμένος άνδρας, ύψους περίπου 1,85μ., πυροβόλησε από τη γωνία Διδότου και Χαριλάου Τρικούπη προερχόμενος από το ύψος της Ζωοδόχου Πηγής. Έριξε τουλάχιστον τέσσερις φορές, μάλλον με καλάσνικοφ, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται ακόμη. Οι σφαίρες πέρασαν πολύ κοντά από τον έναν σκοπό, ο οποίος έπεσε στο έδαφος για να προστατευτεί προειδοποιώντας με κραυγές τους συναδέλφους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις από τις βολίδες χτύπησαν ένα δέντρο, έναν τοίχο και έναν φωτεινό σηματοδότη. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ο νεαρός άνδρας που πυροβόλησε στη συνέχεια εξαφανίστηκε προς την κατεύθυνση της Βαλτετσίου. Τα άτομα που βρίσκονταν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αφού καλύφθηκαν στην αρχή όπως-όπως εντός του κτηρίου, στη συνέχεια εξήλθαν. Οι καταστηματάρχες αλαφιασμένοι βγήκαν έξω για να δουν τι συμβαίνει. Το σκηνικό κράτησε λίγα δευτερόλεπτα.

Πριν από αρκετούς μήνες, στις 10 Ιανουαρίου 2017, πάλι στο ίδιο σημείο, και αμέσως μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, ένα άτομο είχε προβεί σε μια παρόμοια επίθεση κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Όπως προέκυψε από τη βαλλιστική ανάλυση, πίσω από την επίθεση ήταν η οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε σχετική προκήρυξη. Τότε τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός, 30 ετών.

Οι πυροβολισμοί ήταν τρεις και ερρίφθησαν από την οδό Αραχώβης, ο δε δράστης εξαφανίστηκε προς την πλευρά των Εξαρχείων. Για την ιστορία, η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» εμφανίστηκε στις 25 Μαΐου 2014, παραμονή ευρωεκλογών, με επίθεση στην οδό Χ. Τρικούπη στα Εξάρχεια, και πάλι με στόχο τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Και στις δύο προηγούμενες φορές που αναφέρθηκαν χρησιμοποιήθηκε καλάσνικοφ. Στις 31 Αυγούστου του 2016, πάλι με καλάσνικοφ, πραγματοποιήθηκε επίθεση κατά της πρεσβείας του Μεξικού στο Κολωνάκι. Στις 10 Νοεμβρίου 2016 σημειώθηκε επίθεση με χειροβομβίδα κατά της γαλλικής πρεσβείας, γωνία Ακαδημίας και Β. Σοφίας, όπου τραυματίστηκε ελαφρά ένας ειδικός φρουρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον περασμένο Γενάρη, έγινε η επίθεση στη Χ. Τρικούπη, αμέσως μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα. Η χθεσινή επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του Κ. Γιαγτζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για το τρομο-δέμα που έσκασε στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Η Αντιτρομοκρατική αναμένει το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης από τις βολίδες και τους κάλυκες που βρέθηκαν στον τόπο της χθεσινής επίθεσης, για να καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, τουλάχιστον όσον αφορά στο όπλο που χρησιμοποιήθηκε κι εάν αυτό έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.

Ποιον αναζητούν οι Αρχές

Την ώρα της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ βρίσκονταν 30 άτομα, τα οποία καλύφθηκαν όπως-όπως και στη συνέχεια εγκατέλειψαν το κτήριο. Ο δράστης, σύμφωνα με τη μαρτυρία του αστυνομικού, είχε καλυμμένο το πρόσωπό του και φορούσε μαύρα ρούχα.

Οι Αρχές αναζητούν μια μηχανή, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν ο ένοπλος τελικά διέφυγε με δίκυκλο, ενώ σύμφωνα με τη μαρτυρία του σκοπού που ήταν έξω από τα γραφεία ερευνάται και το ενδεχόμενο να διέφυγε πεζή προς την οδό Βαλτετσίου.

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας, έχουν εντοπιστεί τρεις κάλυκες που δεν έχει εξακριβωθεί αν προέρχονται από καλάσνικοφ ή πιστόλι.

Στόχος φέρονται να ήταν οι αστυνομικοί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. ο δράστης από το σημείο της επίθεσης δεν φαίνεται να είχε οπτική επαφή με τα γραφεία του κόμματος.

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να υπήρχε και συνεργός του για να παρέχει κάλυψη στον ένοπλο.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης:

Πηγή φωτογραφίας: Athens Voice

Πηγή φωτογραφίας: Athens Voice

Πηγή φωτογραφίας: Athens Voice

Βίντεο από το σημείο της επίθεσης:

«Ευτυχώς δεν έχουμε νεκρό αστυνομικό» δήλωσε ο πρόεδρος Ειδικών Φρουρών Αττικής και έκανε λόγο για δολοφονικές απόπειρες εναντίον συναδέλφων του, χαρακτηρίζοντας την περιοχή «Εξαρχειστάν».

Δείτε τις δηλώσεις του:

Ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας χαρακτήρισε «νοσηρό» το μυαλό του δράστη που «πυροβόλησε λες και βγαίνει για κυνήγι».

Δείτε τις δηλώσεις του:

Φ. Γεννηματά: «Τα Εξάρχεια είναι άβατο με ευθύνη της κυβέρνησης»

«Τα Εξάρχεια είναι άβατο με την ανοχή της κυβέρνησης» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά λίγα λεπτά μετά την επίθεση.

«Δεν επικοινώνησε ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο αρμόδιος υπουργός μαζί μας» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε: «Συνεργάτες μου μεταβαίνουν στη ΓΑΔΑ για ενημέρωση. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα γραφεία μας και δεν έχουμε δει κανένα σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως μας υποσχέθηκαν στα επανειλημμένα διαβήματά μας για τις συχνές επιθέσεις που δεχόμαστε. Περιμένω την ενημέρωση, γιατί κανείς αρμόδιος δεν επικοινώνησε με εμάς, 35 λεπτά μετά την επίθεση, φαίνεται να το αντιμετωπίζουν ως ρουτίνα το περιστατικό».

«Είναι ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε θύματα» είπε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, ενώ τόνισε πως «έχουμε καταγγείλει πολλές φορές τις συνθήκες ανομίας στο κέντρο της Αθήνας, κάθε εβδομάδα έχουμε επεισόδια».

Τόσκας: «Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αστυνομικών και πολιτών» 

«Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αστυνομικών και πολιτών» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας από την Κρήτη όπου βρισκόταν.

«Γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να εντοπιστούν τόσο οι δράστες όσο και όποιοι πιθανόν κρύβονται από πίσω» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης