Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας

Το μείζον θέμα που απασχολεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή τους ζωόφιλους, και δη τους ιδιοκτήτες σκύλων, έχει να κάνει με την δυνατότητα ή όχι, να επισκέπτεται κάποιος μια παραλία με τον σκύλο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη χώρα της… «δημιουργικής ασάφειας» τα ισχύοντα επί του θέματος εναρμονίζονται πλήρως με την παραπάνω φράση.

Κάθε χρόνο βγαίνουν στην δημοσιότητα ρεπορτάζ και «ρεπορτάζ» γύρω από το νομικό πλαίσιο για τα κατοικίδια στις παραλίες, χωρίς ωστόσο κανείς εν τέλει να γίνεται σοφότερος. Αντιθέτως πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα δημιουργούν, άλλωτε σκοπίμως άλλωτε όχι, ένα κλίμα ασάφειας, το οποίο επεκτείνεται από τις παραλίες με λουόμενους να έρχονται στα χέρια κρατώντας αποκόμματα εφημερίδων ως αποδεικτικά του δίκιου τους, μέχρι τις δικαστικές αίθουσες -όταν μια υπόθεση φτάσει ως την μήνυση- με τους δικαστές να αποφασίζουν ανάλογα με τον… προσωπικό τους δείκτη φιλοζωίας.

Με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας στις 30/11/2014, το οποίο εμφάνιζε τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη έτοιμο να δώσει λύση, έχοντας μάλιστα καταλήξει σε 19 προτεινόμενες από Δήμους για αναβάθμιση σε “Pet Friendly” παραλίες, με άμεση εφαρμογή ήδη από το ερχόμενο καλοκαίρι, φτάνουμε στον Ιούνιο του 2015 για να διαπιστώσουμε πως είτε επρόκειτο για επικοινωνιακό τρικ της τότε ηγεσίας του υπουργείου, είτε η απόφαση αυτή χάθηκε στα συρτάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr επικοινώνησε με τους μεγαλύτερους φιλοζωικούς οργανισμούς της χώρας και με ακτιβιστές υπέρ της θέσπισης παραλιών «για σκύλους» με πολύχρονη δράση, ενώ προσπάθεια για επικοινωνία έγινε και με το υπουργείο Ναυτιλίας, από το οποίο αναμένουμε σύντομα απαντήσεις γύρω από το θέμα.

Επικοινωνήσαμε επίσης με τους Δήμους Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, αλλά και με το κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας. Το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι πως πράγματι εστάλη εγκύκλιος από το υπουργείο Ναυτιλίας το 2014 από την οποία ζητούνταν από τους ενδιαφερόμενους δήμους να αποστείλουν τις προτάσεις τους για παραλίες τις οποίες επιθυμούν οι ίδιοι να μετατρέψουν σε «pet friendly». Ωστόσο πέραν αυτής της προτροπής, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω εξέλιξη, πόσο μάλλον κάποια οριστική απόφαση από την πλευρά του Υπουργείου. Επομένως συνιστάται στους ιδιοκτήτες σκύλων να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, και να επικοινωνούν με τον δήμο στον οποίο ανήκει η υποτιθέμενη «pet friendly» παραλία ώστε να διασταυρώσουν την πληροφορία και να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καθώς μέχρι στιγμής η επίσκεψη δεσποζόμενων σκύλων στις παραλίες ούτε… ακριβώς επιτρέπεται, ούτε ακριβώς απαγορεύεται.

Ακούστε τι δήλωσαν επί του θέματος στο zougla.gr η δημιουργός και διαχειρίστρια του trihes.gr Κλέα Μοριανού, η γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Σοφία Τζονίκη, και ο εκπαιδευτής και εκτροφέας σκύλων, με ακτιβιστική δράση υπέρ του δικαιώματος των ιδιοκτητών για επίσκεψη με τον σκύλο τους στην παραλία, Θοδωρής Τριάντης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης