Ο ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ και του Ολυμπιακού αντιμετωπίζει δίκη με την κατηγορία ότι προσπάθησε να «στήσει» ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης αγόρασε την Νότιγχαμ τον Μάιο, περνώντας τον έλεγχο των ιδιοκτητών και των διευθυντών της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μεγιστάνας της ναυτιλίας κατηγορήθηκε επίσης για το σχηματισμό «στημένων» αγώνων στο Εφετείο Αθηνών.

Ο κ. Μαρινάκης έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα.

Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του Ολυμπιακού είπε: «Είμαι βέβαιος ότι η αθωότητά μου όσον αφορά αυτές τις κατηγορίες θα αποδειχθεί από τη δικαστική διαδικασία που θα ακολουθήσει, με αποτέλεσμα να απαλλαγώ …».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγουμένως ανέφερε στο στο BBC ότι οι ισχυρισμοί ότι εμπλέκεται σε μια «εγκληματική οργάνωση» επινοήθηκε από «ζηλότυπους» αντιπάλους για να «καταστρέψουν» την επιτυχία του με τον Ολυμπιακό.

Μετά την απόφαση του Εφετείου και σύμφωνα με το ελληνικό αθλητικό δίκαιο, ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κανένα αθλητικό σωματείο μέχρι το τέλος της δίκης, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη οριστεί.

Μέχρι τότε ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι παραιτείται από την προεδρία του ελληνικού συλλόγου.

Δεν είναι σαφές πώς αυτό θα επηρεάσει την ομάδα της Nottingham Forest, η οποία δεν έχει ακόμη σχολιάσει.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του συλλόγου, Nick Randall, δήλωσε σε επιστολή στους υποστηρικτές τον Ιούνιο ότι ο κ. Μαρινάκης είχε βεβαιωθεί ότι οι δομές είχαν τεθεί σε λειτουργία ανεξάρτητα από την «ατομική του περιουσία».

Ο κ. Μαρινάκης είναι ένα από τα 28 άτομα του ελληνικού ποδοσφαίρου που εμπλέκονται σε «στημένους» αγώνες.

Η εισαγγελία τον είχε κατηγορήσει για απάτη, εκβιασμό και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αλλά οι ισχυρισμοί αυτοί καταργήθηκαν.

Δεν έχει αντιμετωπίσει καμία συνέπεια για την υποτιθέμενη συμμετοχή του στην έκρηξη βόμβας στο αρτοποιείο ενός διαιτητή.

Τι λέει ο Guardian για τη δίωξη Μαρινάκη

Ο ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ, Ευάγγελος Μαρινάκης, κατηγορήθηκε για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν «στημένους» αγώνες στην Ελλάδα και διατάχθηκε από ομάδα δικαστών να παραιτηθεί από την προεδρία του Ολυμπιακού. Ο Μαρινάκης, πλοιοκτήτης, ανέλαβε τη Νότιγχαμ τον Μάιο, ενώ συνεχίζεται η μακρόχρονη έρευνα για φερόμενη διαφθορά και «στημένους» αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχει κατηγορηθεί για την υπόθεση αυτή μαζί με άλλα 27 πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται μέτοχοι σε αρκετές ελληνικές ομάδες, καθώς και πρώην διαιτητές και επίσημοι παράγοντες ελληνικών ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Ο Μαρινάκης διατάχθηκε να παραιτηθεί από την προεδρία του Ολυμπιακού μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, αλλά οι κατηγορίες είναι απίθανο να επηρεάσουν την ελευθερία του για να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και τη λειτουργία στη Νότιγχαμ. Οι κανόνες του ποδοσφαιρικού συλλόγου απαιτούν από τους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές να είναι «κατάλληλοι». Κάποιος που βρίσκεται υπό ποινική έρευνα ή υπόκειται σε ποινική δίωξη ή δίωξη, θεωρείται κατάλληλος μέχρι την καταδίκη.

Η επανεξέταση των κανόνων, που ορίστηκε το Σεπτέμβριο, ακολουθεί τις διαμαρτυρίες των οπαδών εναντίον των ενεργειών ιδιοκτητών ομάδων όπως οι Blackpool, Leyton Orient και Coventry City. Οι σύλλογοι του πρωταθλήματος καλούνται να εξετάσουν κατά πόσον οι κανόνες πρέπει να διευρυνθούν ώστε να καθορίζουν τις ευθύνες των ιδιοκτητών και να απαιτούν καλούς κανόνες συμπεριφοράς. Η αναθεώρηση δεν φαίνεται να έχει προτείνει τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των κανόνων ώστε να συμπεριληφθεί η απαγόρευση των ατόμων που αντιμετωπίζουν ποινικές διαδικασίες.

Ο Μαρινάκης εξέδωσε δήλωση στον δικτυακό τόπο του Ολυμπιακού, δηλώνοντας την αθωότητά του και αναφέροντας ότι η ομάδα δικαστηρίων τον είχε απαλλάξει από άλλες σοβαρές κατηγορίες. Σύμφωνα με μια αναφορά του εισαγγελέα των Αθηνών, οι ισχυρισμοί αυτοί περιελάμβαναν την ιδιότητα μέλους εγκληματικής οργάνωσης, απάτης, εκβιασμού και εμπρησμού, που αφορούσαν κατηγορία ότι ο Μαρινάκης ήταν υπεύθυνος για την ανατίναξη αρτοποιείου που ανήκε σε διαιτητή. Ο Σύνδεσμος Ποδοσφαίρου εξέτασε λεπτομερώς τη διαδικασία κατά του Μαρινάκη πριν τον απαλλάξει για να αναλάβει την ομάδα της Νότιγχαμ από τον επιχειρηματία του Κουβέιτ Φάβαζ αλ-Χασάουι.

Ο Μαρινάκης δήλωσε ότι θα μείνει ως πρόεδρος του Ολυμπιακού, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ως «απολύτως αβάσιμες», με κίνητρο τον «φθόνο» και υπόσχεται ότι θα απαλλαγεί.

«Είμαι βέβαιος ότι η αθωότητά μου όσον αφορά αυτές τις εναπομείνασες κατηγορίες θα αποδειχθεί από τη δικαστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί», είπε.

Η Νότιγχαμ δεν έχει εκδώσει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης