Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014, 16:13
Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων
Στα «χέρια» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται από τις 12 Σεπτεμβρίου το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Πρόκειται για το επιχειρησιακό πρόγραμμα που προτείνει η κάθε χώρα-μέλος στο πλαίσιο του «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους- Fund for European Aid to the Most Deprived- FEAD», το οποίο θα αντικαταστήσει και θα βελτιώσει το Πρόγραμμα Διανομής Τροφίμων στους απόρους που ξεκίνησε στη χώρα μας το 1987.

Σύμφωνα με στοιχεία από όλες τις περιφέρειες της χώρας που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή πριν από μερικούς μήνες, το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων θέλησαν να αξιοποιήσουν ολοένα και περισσότερες οικογένειες, στην περίοδο της κρίσης, γι΄ αυτό και σε όλες τις περιοχές καταγράφηκε σημαντική άνοδος των αιτήσεων για την υπαγωγή σ’ αυτό.

Η διακοπή του Προγράμματος Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε απόρους

Όπως ωστόσο αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου από τον κ. Βρούτση, το πρόγραμμα διανομής τροφίμων στους απόρους αποτέλεσε από το 1987 σημαντική πηγή εφοδίων για οργανώσεις που εργάζονται σε άμεση επαφή με τα αναξιοπαθούντα μέλη της κοινωνίας παρέχοντάς τους τρόφιμα και δημιουργήθηκε με σκοπό την επωφελή χρησιμοποίηση των τότε γεωργικών αποθεμάτων.

Λόγω της αναμενόμενης εξάντλησης και του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας των αποθεμάτων παρέμβασης την περίοδο 2011-2020 και ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το εν λόγω πρόγραμμα διακόπηκε στο τέλος του 2013.

Το FEAD

Στο πλαίσιο του στόχου της «στρατηγικής του 2020» για τη μείωση κατά 20 εκατομμύρια τουλάχιστον του αριθμού των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας, προτάθηκε η δημιουργία του «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους- Fund for European Aid to the Most Deprived- FEAD», το οποίο θα αντικαταστήσει και θα βελτιώσει το Πρόγραμμα Διανομής Τροφίμων στους απόρους, αναφέρει στο έγγραφό του ο υπουργός Εργασίας.

Ο Γιάννης Βρούτσης ενημερώνει ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου υπέβαλε, την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο θα αξιολογηθεί και μέσα σε τρεις μήνες θα υποβληθούν οι παρατηρήσεις, προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν από το υπουργείο κατά την έκδοση των εκτελεστικών πράξεων.

Στη σημασία του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων είχε αναφερθεί ο βουλευτής της ΝΔ Παύλος Βογιατζής, ο οποίος με ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας ζητούσε να ενημερωθεί πότε θα εκδοθούν οι εγκύκλιοι για τη διαδικασία καταγραφής των δικαιούχων του προγράμματος διανομής βασικών ειδών τροφίμων, όπως ζυμαρικά, ρύζι, ελαιόλαδο και τυρί.


Χ.Λ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014, 16:13