Συνάντηση με εκπροσώπους του «κουαρτέτου» είχαν το ΔΣ και στελέχη της ΕΣΕΕ την περασμένη Παρασκευή, κατόπιν αιτήματος των τεσσάρων θεσμών.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ανέλυσε την ιδιαίτερα οξεία φορολογική επιβάρυνση ύψους 7,8 δισ. ευρώ, την οποία καλούνται να καταβάλλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του έτους, τονίζοντας πως σκοπός θα πρέπει να ήταν η ανάπτυξη της οικονομίας και όχι η συνεχής επιβολή νέων φόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα των εξαιρετικά δυσμενών επιπτώσεων των capital controls για τις επιχειρήσεις, ενώ επισημάνθηκε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διογκώνονται (εκτιμώνται σε 84 δισ. ευρώ) όπως και οι καθυστερήσεις σε πληρωμές φόρων (άνω των 77 δισ.) ασφαλιστικές εισφορές (συνολικά 22 δισ.) – εξελίξεις που προκαλούν στους μικρομεσαίους της αγοράς, μεγάλη ανησυχία για νέα λουκέτα και υψηλότερη ανεργία εντός του 2015.

Τέθηκαν επί τάπητος, επίσης, οι προοπτικές μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης, με τη πλευρά της ΕΣΕΕ να υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών πληρωμών υποχρεώσεων στο εξωτερικό, την απομάκρυνση της επιλογής του bail in για σταδιακή αποκατάσταση λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης.

Σε ερώτηση σχετικά με το επίπεδο των τιμών και τον τρόπο καταμερισμού των επιπτώσεων από την αύξηση του ΦΠΑ, επισημάνθηκε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ελαστικότητας ζήτησης και προσφοράς κάθε προϊόντος. Τονίστηκε ωστόσο ότι παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις βασικών αγαθών υπολογίζονται σε 8,8% από τις μεταβολές του ΦΠΑ, οι ΜμΕ θα καταβάλουν υπέρμετρες προσπάθειες για να συρρικνώσουν το τελικό κόστος για τους καταναλωτές με την απορρόφηση, όπως και στο παρελθόν μεγάλου μέρος των επιβαρύνσεων, καθώς λειτουργούν περισσότερο με κριτήριο τον κύκλο εργασιών παρά τη μεγιστοποίηση των κερδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της μείωσης των λειτουργικών δαπανών, αυτή τη φορά δεν έγινε συζήτηση για το επίπεδο του κατώτατου μισθού, αλλά έγινε σαφές ότι η ΕΣΕΕ παραμένει σταθερή στις πάγιες θέσεις της στα εργασιακά και ότι θα αποδεχτεί την τελική μελέτη του ILO, για τις κλαδικές συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις.

Αναφορικά με το ενδιαφέρον των θεσμών για την «μαύρη» οικονομία, τα στελέχη της ΕΣΕΕ υποστήριξαν πως ο υπάρχον μηχανισμός δεν επαρκεί ενώ, σε ότι αφορά το παρεμπόριο, υπάρχουν τρία στάδια ολοκλήρωσής του: 1. Παράνομης εισόδου στη χώρα από τα σύνορα, 2. Στις Αποθήκες Διανομής και 3. Στην αγορά.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της ανασφάλιστης εργασίας, σχετικά με το οποίο η πλευρά της ΕΣΕΕ υποστήριξε πως είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν επαρκεί.

Αναφερόμενος στην πολυδιαφημιζόμενη εργαλειοθήκη Ι του ΟΟΣΑ ο κ. Κορκίδης επανέλαβε πως είναι «σκουριασμένη» και δεν μπορεί ουσιαστικά να προσφέρει τίποτα στην ελληνική πραγματικότητα, αφού οι προτάσεις της όπως το ψωμί, το γάλα, τα φάρμακα και το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο, έχουν σχεδιαστεί χωρίς ακριβή στοιχεία για την ελληνική αγορά, και όπως αποδεικνύουν οι περιοδικές έρευνες μας τα τελευταία δύο χρόνια, επιβάλλεται προς όφελος πολύ λίγων και εις βάρος των χιλιάδων ΜμΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης με Απασχόληση, το οποίο θα έπρεπε να είχε ήδη σχεδιαστεί και να υλοποιείται κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Οι προτάσεις του ελληνικού εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που διατυπώθηκαν με στοιχεία, περιλαμβάνουν πολιτικές υποκατάστασης πολλών εισαγωγών με εγχώρια παραγωγή, αύξηση της αγροτικής παραγωγής, συσκευασία αγροδιατροφικών προϊόντων, ενδυνάμωση του διαμετακομιστικού και εξαγωγικού εμπορίου καθώς και την επαναδραστηριοποίηση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας με την επαναλειτουργία των ναυπηγείων μας.

Τέλος έγινε ξεκάθαρο ότι η απόλυτη προτεραιότητα των ΜμΕ του ελληνικού εμπορίου είναι η σωτηρία της χώρας και όλα τα προαπαιτούμενα (prior actions) θα πρέπει στη πορεία να εκτιμώνται, να αναθεωρούνται και να διορθώνονται έγκαιρα. Εξάλλου, πρόεδρος της ΕΣΕΕ επεσήμανε στο τεχνικό κλιμάκιο των τεσσάρων θεσμών ότι αντί για καταστροφικές συζητήσεις περί GREXIT, οφείλουμε να σχεδιάσουμε μέσω μιας νέας βιώσιμης συμφωνίας, ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για ένα δυναμικό GRENTRY.

Η διοίκηση της ΕΣΕΕ παρέδωσε ένα πλήρη φάκελο των προτάσεων της με τεκμηριωμένες θέσεις, εκτιμήσεις και μελέτες του ΙΝΕΜΥ, τις οποίες ταυτόχρονα απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη προς ενημέρωσή τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης