Τα νέα μέτρα τα οποία σταδιακά γίνονται γνωστά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα εισπρακτικά άμεσης απόδοσης και εκείνα που αφορούν την συρρίκνωση του δυναμικού του Δημόσιου Τομέα.

Στα εισπρακτικά μέτρα περιλαμβάνονται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α) Η μείωση κατά 20% του ποσού της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1200 ευρώ.

Β) Την μείωση κατά 40% της σύνταξη που λαμβάνουν τα άτομα που είναι κάτω των 55 ετών και έως να συμπληρώσουν το 55ο έτος.

Γ) Μείωση από 20 έως και 30% του Εφάπαξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δ) Μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Ε) Μία απώλεια από 1500 έως 300 ευρώ μεσοσταθμικά των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ανάλογα με το πλαφόν της μισθοδοσίας τους μέσω της εφαρμογής άμεσα του Ενιαίου Μισθολογίου.

Το νέο μισθολόγιο, που θα έλθει προς έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου, αποτυπώνει ένα από τα πλέον σκληρά σενάρια που είχαν πέσει στο τραπέζι κατά την επεξεργασία του:

* Καθιερώνεται ανώτατο όριο αμοιβών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ που θα κυμαίνεται γύρω στα 2.700 ευρώ, το οποίο για ορισμένες μόνο κατηγορίες εργαζομένων και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορεί να φθάσει και τις 3.000 ευρώ.

* Τα μισθολογικά κλιμάκια μειώνονται από 18 που είναι σήμερα σε 11 και «κουμπώνουν» με τους έξι βαθμούς τους οποίους θα έχει το νέο βαθμολόγιο, γεγονός που σημαίνει ότι η ωρίμανση θα χορηγείται κάθε τρία χρόνια.

ΣΤ) Το έκτακτο τέλος ακινήτου το οποίο θα καταβληθεί επί μία τετραετία και όχι επί μία διετία όπως είχε εξαγγελθεί στην Θεσσαλονίκη από την κυβέρνηση. Συζητείται ακόμη χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση η επιβολή τέλους στα ακίνητα, ανάλογο με εκείνο στα αυτοκίνητα το οποίο θα καταβάλλεται εσαεί.

Ζ) Αύξηση της τιμής ου πετρελαίου θέρμανσης. Τα 1000 λίτρα θα κοστίζουν 980 ευρώ.

Τα μέτρα που αφορούν την συρρίκνωση του Δημοσίου προβλέπουν:

Α) 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στον ευρύτερο αλλά και σκληρό πυρήνα, στις ΔΕΚΟ είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τοποθετούνται άμεσα και έως την 31η Δεκεμβρίου σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Β) Περί τις 100.000 και πλέον, μπορεί και ο αριθμός να φθάσει στις 150.000 εργαζομένων, προβλέπεται να απολέσουν την θέση εργασία τους έως το τέλος του 2012 εάν και εφόσον δεν ισχύσει το μέτρο που έχει περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο και προβλέπει οι απολύσεις να ολοκληρωθούν έως και το τέλος του 2015. Στις πρώτες υπό απόλυση κατηγορίες εντάσσονται οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Γ) Κατάργηση τομέων του Δημοσίου, οργανισμών, νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (σκληρού πυρήνα) οπότε οι εργαζόμενοι σε αυτούς απολύονται έστω και εάν είναι μόνιμοι ώστε αυτές οι απολύσεις να συνάδουν με τις πρόνοιες του Συντάγματος, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης