Εκδήλωση για την επέτειο του κινήματος του Ναυτικού το Μάιο του 1973 πραγματοποιήθηκε απόψε στο Αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» – Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα, στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στον τότε κυβερνήτη του Αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ», ναύαρχο Νίκο Παππά, πρωτεργάτη του κινήματος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:
«Η Δημοκρατία που απολαμβάνουμε σήμερα αποτελεί τον καρπό της αυτοθυσίας πολλών ανθρώπων, στρατιωτικών και πολιτών. Είναι προφανές, όμως, ότι δεν πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο και να εφησυχάζουμε θεωρώντας αυτονόητη την ασφάλεια της Δημοκρατίας», σχολίασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ιδιαιτέρως, σήμερα, συνέχισε, που η κοινωνία μας υφίσταται τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης και ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει τεράστιες θυσίες, τα τελευταία χρόνια, χωρίς ανταπόκριση, χωρίς σεβασμό στους κόπους του. Ιδιαίτερα, σήμερα, που στο όνομα της παγκοσμιοποίησης κάποιοι ζητούν να υποσταλούν οι σημαίες και να εκχωρήσουμε εθνική κυριαρχία. Η απάντηση είναι από εδώ, από την πρύμνη του Βέλους, ότι αυτή η χώρα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, δεν υποστέλλουμε τις σημαίες, όπως πρόσφατα μας είπε ο διοικητής στο Καστελόριζο, στη Ρω, στη Στρογγύλη, στα νησιά μας», επισήμανε.

Κάνοντας αναφορά στην περίοδο 1974-2015, παρατήρησε ότι «το μεταπολιτευτικό πολιτικό μας σύστημα, από τη μία κέρδισε, κατά γενική ομολογία, το μεγάλο στοίχημα της ‘μακροπολιτικής’ σταθερότητας.

Από την άλλη, όμως υπήρξε απρονοησία, υπήρξε αδιαφορία, υπήρξε μία χαλαρότητα στους αρμούς της ελληνικής κοινωνίας, χάριν ενός ‘προοδευτισμού’, υπήρξε μια ‘δημοκρατική’ αμεριμνησία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς, βέβαια, δεν το βάζουμε κάτω. Η λύση θα βρεθεί μέσα από τη δουλειά μας. Το μυαλό και τα χέρια των Ελλήνων είναι ο εθνικός μας πλούτος, και φυσικά η εθνική γη και η θάλασσα. Θα συγχρονιστούμε ξανά με το ρολόι της ιστορίας, θα συγχρονιστούμε με το κάλεσμα της Πατρίδος, όπως έκαναν και οι πρωταγωνιστές του Κινήματος του Ναυτικού. Η Ελλάδα του καθήκοντος, της αλληλεγγύης και της τιμής, προσπαθεί και βρίσκει διεξόδους ανάτασης, ανάταξης και ελπίδας», κατέστησε σαφές

Παρατηρώντας ότι «και τότε κάποιοι από τους συμμάχους και τις πολιτισμένες χώρες έκαναν τα «στραβά μάτια» και τα «στραβά μάτια» κάνουν και σήμερα» τόνισε ότι «είναι υποχρέωση της Ελλάδος, εμείς να τους διδάξουμε και να τους δείξουμε ότι – ακόμα και αν εκείνοι κάνουν τα στραβά μάτια- η Ελλάδα προασπίζει τη Δημοκρατία, η Ελλάδα προασπίζει την ελευθερία και στις άλλες χώρες του κόσμου».

«Μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία – και σε μας τους πολιτικούς και στους πολίτες -να αντιληφθούμε ότι η αλλοπρόσαλλη πολιτική, ο βιασμός της λαϊκής βούλησης, η ηθική και πνευματική ταπείνωση των πολιτών, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί στην προσβολή ζωτικών εθνικών συμφερόντων, τη δραματική αποδυνάμωση της θέσης της χώρας και τη διεθνή απομόνωση», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν ο άγρυπνος φρουρός της τιμής και της αξιοπρέπειας της Πατρίδας», καθώς και ότι «η Δημοκρατία, το πολίτευμα εκείνο που αναδεικνύει και κατοχυρώνει τις αξίες που οδηγούσαν τους πρωταγωνιστές του Κινήματος του Ναυτικού μας τον Μάη του 1973, έχει βρει ένα ισχυρό θεματοφύλακα στην ευσυνειδησία και στον επαγγελματισμό των ανθρώπων που στελεχώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πορεία υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Το τελευταίο υποβρύχιο αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2016, ενώ μέχρι τα τέλη καλοκαιριού αναμένεται να παραδοθεί στο πολεμικό Ναυτικό η 5η πυραυλάκατος Super VITA εφόσον ολοκληρωθούν ομαλά οι εν εξελίξει δοκιμές εν πλω.

Οι εργασίες εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας θα ξεκινήσουν στο πρώτο με την ολοκλήρωση των απαραίτητων αρχικών διαδικασιών.

Στο ιστορικό της επετείου αναφέρθηκε ο επίτιμος Διοικητής της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού Αντιναύαρχος Βασίλειος Δημητρόπουλος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, ο γ.γ. του υπουργείου Γιάννης Ταφύλλης, βουλευτές, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και άλλοι επίσημοι.

Διαβάστε επίσης:

Παυλόπουλος – Καμμένος: Στην εκδήλωση για την επέτειο του αντιτορπιλικού «Βέλος»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης