Την εκ νέου απαλλαγή του γνωστού ενεχυροδανειστή Ριχάρδου και των 62 συγκατηγορουμένων του από τη λαθρεμπορία χρυσού, αλλά και την επιστροφή σε αυτούς της εγγυοδοσίας που είχαν καταβάλει προτείνει ο Εισαγγελέας Ιωάννης Πιέρρος προς το δικαστικό συμβούλιο.

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρονται όσα επικαλείται η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της ΑΑΔΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:

«Αν ο κάτοχος χρυσού δεν διαθέτει φορολογικά στοιχεία για τη νόμιμη κατοχή του χρυσού, δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, αλλά συντρέχει εν προκειμένω φορολογική παράβαση. Οι συγκεκριμένες κατασχέσεις δεν έχουν ως νομιμοποιητική βάση το αδίκημα της λαθρεμπορίας, αλλά φορολογικές παραβάσεις.

»Μετά από αυτήν την απάντηση η ανακρίτρια έκρινε ότι δεν είναι εφικτό να διενεργηθεί περαιτέρω ανάκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Επίσης δεν ελήφθησαν συμπληρωματικές απολογίες στο πλαίσιο της συμπληρωματικής ανάκρισης, ούτε προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής απάντων των κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, λαθρεμπορίας εκ της οποίας οι διαφυγόντες δασμοί-φόροι υπερβαίνουν τις 15 χιλιάδες ευρώ, πλαστογραφία μετά χρήσεως, πράξεις που φέρονται να τέλεσαν από το 2009 έως τέλη Νοεμβρίου 2018 και κατά συνέπεια το συμβούλιό σας πρέπει να αποφανθεί να μη γίνει κατηγορία σε βάρος τους.

»Επειδή προτείναμε να μη γίνει κατηγορία σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για όλες τις κατηγορίες για τις κακουργηματικές αξιόποινες πράξεις, πρέπει το συμβούλιό σας να διατάξει τη απόδοση των εγγυήσεων, να διατάξει την άρση των κατασχέσεων και την απόδοσή τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες, πλην αρχαίου κινητού μνημείου, ρολόγια από κλοπή, να αρθούν οι δεσμεύσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ.».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης