Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του ΙΚΑ που επεκτείνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους, ζητά με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «κατάργηση της ασφαλιστικής συνέχειας» και κατηγορεί την κυβέρνηση «για πολιτικές που, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο, ανατρέπουν τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας και κανείς πλέον εργαζόμενος δεν διανύει τον εργασιακό του βίο σε ένα και μόνο ταμείο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, αυξάνονται από 5 έως 12 χρόνια τα όρια ηλικίας για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που συνταξιοδοτήθηκαν ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ με τον νόμο περί διαδοχικής ασφάλισης.

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι η κατοχύρωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των απαιτούμενων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για όσο χρόνο ο ασφαλισμένος υπάγεται σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο πλην του ΙΚΑ.

Ορίζει επίσης ότι περιπτώσεις που έχουν αντιμετωπιστεί διαφορετικά -αναδρομικά από το 2011 όποτε άλλαξε ο νόμος περί διαδοχικής ασφάλισης- και αφορούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί, θα ανακληθούν, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων που έλαβαν οι δικαιούχοι με βάση τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Όσες υποθέσεις εκκρεμούν, θα εξεταστούν με βάση τα νέα δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τους πλασματικούς χρόνους, αυτοί θα συνυπολογίζονται στο ποσόν της σύνταξης μετά τον καθορισμό της ασφαλιστικής κλάσης του δικαιούχου.

Οι ρυθμίσεις της εγκυκλίου αφορούν μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενες που δικαιούνται μειωμένη ή και πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ, άνδρες που θα μπορούσαν να λάβουν μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 60 ή 62 ετών, ασφαλισμένους σε βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και ασφαλισμένους με διαστήματα ανεργίας.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης