Καταπέλτης ήταν για τον πρώην υφυπουργό Γιάννη Ανθόπουλο, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, η εισαγγελέας της έδρας, στην αγόρευσή της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή του πρώην υφυπουργού και των τριών συγκατηγορουμένων του, υπευθύνων της εταιρείας Namaco -μετέπειτα Gennet, τονίζοντας πως «αποδεικνύεται κατά τρόπο αναμφισβήτητο ότι τελέστηκε το αδίκημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι δεν υπολόγισαν το ενδεχόμενο η καπνέμπορος από την Καβάλα να τους καταγγείλει στη Δικαιοσύνη και για αυτό «δεν προστατεύτηκαν, καθώς δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα μπορούσε να υψώσει το ανάστημά της για να τινάξει τον ζυγό της τοκογλυφίας».

Η εισαγγελέας δεν φάνηκε να πείστηκε από τους ισχυρισμούς του κ. Ανθόπουλου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της απολογίας του αρνήθηκε ότι εισέπραξε χρήματα από παράνομη δραστηριότητα, παρά μόνο, όπως είπε, από τη νόμιμη αμοιβή του από το 2004 και μετά που ήταν νομικός σύμβουλος της καπνεμπόρου. Ο πρώην υφυπουργός είχε παραδεχθεί μόνο ένα δάνειο που έλαβε από την καταγγέλλουσα, συνολικού ύψους 650.000 ευρώ, το οποίο -όπως ανέφερε- ο ίδιος δεν ήθελε, αλλά εκείνη… «επέμεινε πολύ».

Στην αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάθεση που έδωσε μάρτυρας που αυτοχαρακτηρίστηκε «αδελφικός φίλος» του Γιάννη Ανθόπουλου, ο οποίος αν και κατέθεσε ότι δεν είχαν βγει ποτέ έξω μαζί, θυμόταν ωστόσο ότι η καταγγέλλουσα επισκεπτόταν στο γραφείο τον πρώην υφυπουργό, αποκαλώντας τον «σωτήρα». Μάλιστα, είχε ισχυριστεί ο μάρτυρας πως εκείνη ήταν που του προσέφερε 7.000 ευρώ, τα οποία δεν δέχθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Γιάννης Ανθόπουλος μεσολάβησε για τον τοκογλυφικό δανεισμό προς την καπνέμπορο από την εταιρεία Namaco (μετέπειτα Gennet).

Για τις «υπηρεσίες» του εισέπραττε κάθε φορά το 10% του ποσού.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν οι δικαστικές αρχές σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ εντόπισαν τις καταθέσεις στους λογαριασμούς του Γιάννη Ανθόπουλου και της συζύγου του από την καπνέμπορα.

Συνολικά, είτε μέσω τραπεζών είτε σε μετρητά, ο πρώην υφυπουργός κατηγορείται ότι απέσπασε 1.774.836 ευρώ που αντιστοιχούσαν στο 10% περίπου του δανεισμού ύψους 17,6 εκατ. ευρώ της παθούσας από τη Namako-Gennet με εικονικά παραστατικά αγοραπωλησίας καπνού, την περίοδο 2002-2005.

Ο πρώην υφυπουργός ισχυρίστηκε κατά την απολογία του ότι δανείστηκε 650.000 ευρώ για την ανέγερση του σπιτιού του στη Βούλα -κι αυτά κατόπιν πιέσεων της καπνεμπόρου. Ο ισχυρισμός αυτός όμως δεν έπεισε την εισαγγελέα, η οποία επεσήμανε πως ήταν απίθανο η επιχειρηματίας που εκλιπαρούσε για δανεισμό προκειμένου να κρατήσει όρθια την επιχείρησή της να δάνειζε χρήματα στον Γιάννη Ανθόπουλο για να χτίσει το πολυτελές σπίτι του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης