Την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, στα Πετράλωνα, τον Ιανουάριο του 2013, με ρατσιστικό κίνητρο, όπως και πρωτοδίκως, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

Στην πρότασή του, ο εισαγγελέας εμφανίστηκε πεπεισμένος πως και οι δύο κατηγορούμενοι συναποφάσισαν τη δολοφονία του, έχοντας πρόθεση να αφαιρέσουν τη ζωή του άτυχου εργάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Άσχετα με το ποιος επέφερε τον θάνατο, υπήρχε ενδεχόμενος δόλος και από τους δύο κατηγορουμένους, είπε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Κάνοντας λόγο για «συγκλίνουσα διαδοχική δράση» των δραστών, Διον. Λιακόπουλου και Χρ. Στεργιόπουλου, ο εισαγγελέας τόνισε πως δεν υπήρξε καμία συμπλοκή το μοιραίο βράδυ, αντίθετα η επίθεση ήταν «αναίτια και απρόκλητη», αφού «δεν προκλήθηκε κανένα ζιγκ ζαγκ από την πλευρά του Λουκμάν, ούτε κεφαλοκλειδώματα όπως ισχυρίζονταν οι κατηγορούμενοι». Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπήρχε συναυτουργία, αφού «οι δύο συναποφάσισαν, πήραν ίδια στιλέτα και πέρασαν από το Πετράλωνα».
 
Ο εισαγγελέας, υιοθετώντας το σκεπτικό του πρωτόδικου δικαστηρίου για το ρατσιστικό κίνητρο του εγκλήματος, είπε δεν θα σφάλει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν το αναγνωρίσει εκ νέου, «άσχετα αν δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα ως προς την επιμέτρηση ποινής». Μάλιστα, εξήγησε πως έχει υποχρέωση να το εισηγηθεί, αφού η υπόθεση αφορά σε δύο νεαρά άτομα, οπλισμένα με μαχαίρια, τα οποία επιτίθενται σε αλλοδαπό, σε έναν άνδρα διαφορετικής εθνικής καταγωγής και φυλής. «Τον χτύπησαν γιατί κατάλαβαν ότι πρόκειται για άνδρα ασιατικής καταγωγής, όχι γιατί δεν οδηγούσε καλά το ποδήλατο» σημείωσε.

«Κατέστρεψαν τη ζωή τους με το έγκλημά τους. Η δικαιοσύνη δεν είναι εκδικητική ούτε τιμωρητική. Τα δύο αυτά παιδιά παραπλανήθηκαν από μια ανόητη, φανατική και καταστροφική ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας, μιας ιδεοληψίας που φέρνει μόνο καταστροφή για τους ανθρώπους και τα έθνη, όπως και στο παρελθόν» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του, είπε: «Η ψυχή του ανθρώπου είναι η πνοή του Θεού στον άνθρωπο. Η πνοή αυτή έχει θεϊκή καταγωγή, άσχετο αν το χρώμα είναι άσπρο ή κίτρινο».

Παράλληλα, ο εισαγγελέας  δεν φάνηκε να δέχεται τους ισχυρισμούς των δύο κατηγορουμένων περί «χαζοτσαμπουκά και αυθόρμητης αντίδρασης», επισημαίνοντας πως ο ενδεχόμενος δόλος για τους δύο κατηγορουμένους είναι πασιφανής: «Το να μετατραπεί η ανθρωποκτονία από πρόθεση σε θανατηφόρο σωματική βλάβη ή επικίνδυνη, δεν αντέχει στη λογική. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Λιακόπουλος δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει, κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο που λειτούργησε».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης