Την ερχόμενη εβδομάδα συγκαλείται η Ολομέλεια των Εφετών για τη Novartis

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019, 19:13
Την ερχόμενη εβδομάδα συγκαλείται η Ολομέλεια των Εφετών για τη Novartis

Την ερχόμενη εβδομάδα κρίνεται η περαιτέρω «τύχη» της έρευνας για την υπόθεση της Novartis. Στις 12 Δεκεμβρίου συγκαλείται η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας προκειμένου να αποφανθεί, εάν θα πρέπει να οριστεί εφέτης -ειδικός ανακριτής, όπως έχει ζητήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, με σκοπό την ταχεία ολοκλήρωση της έρευνας.

Κοινό μυστικό πάντως στους εισαγγελικούς κύκλους είναι πως στην ουσία το ζητούμενο είναι αν η υπόθεση θα παραμείνει στα χέρια της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και της επικεφαλής της, Ελένης Τουλουπάκη, μετά τα ομαδικά «πυρά» που έχει δεχτεί για το έργο της.

Η Ολομέλεια των εφετών, η οποία συγκαλείται από τον Προϊστάμενο του Εφετείου της Αθήνας Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, θα ψηφίσει υπέρ ή κατά του ορισμού εφέτη ειδικού - ανακριτή καθώς και  αναπληρωτή, στους οποίους - σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση - θα ανατεθούν:

  • Τέσσερις δικογραφίες  που βρίσκονται ήδη σε  ανακρίτρια κατά της διαφθοράς,
  • Τρεις δικογραφίες που εκκρεμούν στην Εισαγγελία Διαφθοράς και
  • Άλλη μία δικογραφία που εκκρεμεί είτε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών ,είτε στην  ανακρίτρια κατά της διαφθοράς.

Παράλληλα, θα πρέπει να παρασχεθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών  η αρμοδιότητα να κινήσει  ποινική δίωξη  για άλλες, συναφείς   αξιόποινες πράξεις που  ενδεχομένως θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς εκκρεμούν δικογραφίες με κατηγορούμενο τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο Νίκο Μανιαδάκη, καθώς και διαφημιστές.

Ανοιχτές όμως εξακολουθούν να είναι στο γραφείο της  Εισαγγελίας Διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούν  στα δύο τελευταία πολιτικά πρόσωπα, τον  Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Επίσης, η κ. Τουλουπάκη και οι δύο επίκουροι συνάδελφοί της, έχουν σε εκκρεμότητα την έρευνά τους για τα πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου υγείας, γιατρούς που φέρονται να είχαν δωροδοκηθεί από τη Novartis, αλλά και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη μητρική εταιρεία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, η δικογραφία έχει σταλεί με παραγγελία της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για άσκηση ποινικής δίωξης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019, 19:13