Τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας για την επόμενη Πέμπτη 11 Απριλίου, οπότε θα εξεταστεί το αίτημα για άρση της προσωρινής κράτησης του 39χρονου Ρώσου υπηκόου Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού ως «Mr Bitcoin» αποφάσισε το απόγευμα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά.

Ο Βίνικ που κρατείται στις φυλακές 20 μήνες και 16 ημέρες χωρίς ποινή και κατηγορία, μόνο με βάση τέσσερα διεθνή αιτήματα έκδοσης, δύο από τη Ρωσία, ένα από τις ΗΠΑ και ένα από τη Γαλλία, φέρεται ως διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνήγορός του Βίνικ Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας κατά την οποία έγινε εξέταση μαρτύρων, ανέφερε τα εξής:

«Τελείωσε η δεύτερη μέρα στην οποία εξετάζεται το αίτημα του Αλεξάντερ Βίνικ προκειμένου να αποφυλακιστεί γιατί δεν κρατείται με καμία νόμιμη διαδικασία και δικαστική απόφαση.

Είναι χωρίς προηγούμενο η περίπτωση αυτού του ανθρώπου ο οποίος ζητά το αυτονόητο να επιστρέψει στη χώρα του να δικαστεί, να πάει κοντά στα παιδιά του και να έχει τη δυνατότητα να έχει μία δίκαιη δίκη με πρόσβαση στα έγγραφα, με μάρτυρες υπεράσπισης με συνηγόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για δεύτερη δικάσιμο το δικαστήριο άκουσε τους μάρτυρες που εξετάστηκαν, τον συνάδελφο τον κύριο Μουσάτοφ που κατέθεσε αναλυτικά όλη τη δικαστική περιπέτεια του Αλεξάντερ, τον μάρτυρα ο οποίος δέχεται να φιλοξενήσει τον Αλεξάντερ στην Ελλάδα εφόσον αποφυλακιστεί, αλλά και τη μάρτυρα -επίσης συνάδελφο- που έχει παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία των παραβιάσεων.

Η επόμενη δικάσιμος θα γίνει την Πέμπτη 11 Απριλίου. Θα είναι μια πολύ σημαντική δικάσιμος γιατί εκεί επιτέλους ο Αλεξάντερ θα έχει τη δυνατότητα να ακουστεί, να μιλήσει στο δικαστήριο.

Είναι η πρώτη φορά που θα ακουστεί για την ουσία των αιτημάτων του και των δικαιωμάτων του μετά από πάρα πολλούς μήνες και προσωπικά ευελπιστώ ότι η ελληνική δικαιοσύνη επιτέλους θα αρθεί στο ύψος της και θα προστατεύσει αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος χωρίς κανένα προηγούμενο κρατείται 20 μήνες χωρίς να κατηγορείται στην Ελλάδα και χωρίς να έχει δικαστεί και να του έχει επιβληθεί ποινή. Είναι κάτι ανεπίτρεπτο για οποιονδήποτε άνθρωπο στο ελληνικό έδαφος, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας. Ελπίζω πραγματικά ότι στο πρόσωπο του Αλεξάντερ Βίνικ τελικά θα κυριαρχήσει το κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη και θα προστατεύσει αυτόν τον άνθρωπο και όχι το δίκαιο του ισχυρού. Η επιβολή της δύναμης του ισχυρού που θέλει να εξουθενώσει και να συνθλίψει όχι μόνο μια ανθρώπινη ύπαρξη αλλά και μία οικογένεια που δοκιμάζεται σκληρά: Δύο ανήλικα παιδιά 4 και 7 ετών μία σύζυγο που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του θανάτου και δοκιμάζεται και αγωνίζεται σε αυτήν απάνθρωπη συνθήκη. Ελπίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα απονείμει το δίκαιο και θα επιτρέψει στον Αλεξάντερ επιτέλους να δοκιμάσει την ελευθερία και θα τον προστατεύσει από εκείνες τις δυνάμεις που αμφισβητούν το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην αξιοπρέπεια στη πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων του».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης