«Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει κλείσει»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014, 20:53
«Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει κλείσει»
Καμία πιθανότητα δεν έχουν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης να λάβουν αποζημιώσεις από την γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

«Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει ρυθμιστεί από το 1945», υποστήριξε ο ίδιος.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Γερμανίας ζητώντας «ηθική δικαίωση» αλλά και την επιστροφή των λύτρων που είχαν καταβληθεί το 1943 για την απελευθέρωση των χιλιάδων Εβραίων που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστικά έργα από τους Ναζί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ, «Περίπου 10.000 άνδρες υποχρεώθηκαν να εργαστούν για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων σε όλη τη χώρα».

«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο», είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει ρυθμιστεί από το 1945.

«Η γερμανική κυβέρνηση υπογράμμιζε ανέκαθεν ότι έχουμε πλήρη συνείδηση των ιστορικών ευθυνών της Γερμανίας για τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ωστόσο «στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, πιο σημαντικά είναι τα θέματα που αφορούν το μέλλον», πρόσθεσε.

O Μάρτιν Σέφερ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, είπε ότι το Βερολίνο πρότεινε «μελλοντικά σχέδια με την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης», χωρίς να προσδιορίσει ποια είναι αυτά.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014, 20:53