Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) θα κρίνει τελικά το χρονικό όριο στο οποίο παραγράφονται οι αναδρομικές αξιώσεις των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα για καθυστερούμενες αποδοχές, επιδόματα και αποζημιώσεις που διεκδικούν από το Δημόσιο.

Μετά την έκδοση αντιφατικών αποφάσεων από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον Άρειο Πάγο, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα πρέπει να άρει τη διαφωνία αποφασίζοντας εάν θα είναι πενταετής ή διετής η παραγραφή των αξιώσεων σε βάρος του Δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πως η παραγραφή των εν λόγω αξιώσεων για τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα πρέπει να είναι πενταετής σε αντίθεση με τον Άρειο Πάγο που από το 1983 θεωρεί πώς είναι συνταγματική η διάταξη που καθορίζει την παραγραφή στα 2 χρόνια.

Έτσι η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με το ΣτΕ, είναι αντισυνταγματική και άρα ανίσχυρη η ρύθμιση του άρθρου 91 παράγραφος 3 του Ν.Δ. 321/1969 που προβλέπει διετή παραγραφή για τις αξιώσεις των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα και δεν θα πρέπει να εφαρμοσθεί.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επικαλούμενη τη συνταγματική αρχή της ισότητας επισημαίνει μάλιστα πως όλες οι άλλες χρηματικές αποζημιώσεις υπολογίζονται σε 5ετή βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το Μάιο 2009 το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι διετής η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, επιδομάτων, κ.λπ. των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης