«Το Άγιον Όρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Κράτους»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Μαΐου 2012, 02:59
«Το Άγιον Όρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Κράτους»
Η Διπλή Σύναξη, το ανώτατο όργανο του Αγίου Όρους, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση χθες Δευτέρα 14 Μαΐου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων των ιερών μονών, τα οποία βρίσκονται εκτός της χερσονήσου, αλλά και οι συνέπειες στην επιβίωση του Αγίου Όρους από την επιβολή των τελευταίων φορολογικών μέτρων.

Σύμφωνα με το Romfea.gr, η Σύναξη των Αγιορειτών ασχολήθηκε και με «ανεύθυνα» όπως χαρακτηρίζει δημοσιεύματα για δήθεν διακοπή των σχέσεων Αγίου Όρους με την Ελληνική Πολιτεία.

Ειδικότερα, η Ιερά Σύναξις αναφέρει: «Eίναι ανάγκη να δηλωθεί προς πάσα κατεύθυνση ότι το Άγιον Όρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Κράτους και για την επίλυση των προβλημάτων του προσπαθεί να συνεργάζεται εποικοδομητικά και γόνιμα με τους εκπροσώπους του».

Ακόμη οι Αγιορείτες τονίζουν ότι συμπάσχουν με τον Ελληνικό Λαό, μέσα στην γενικότερη πνευματική και οικονομική κρίση.

Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύναξης υπογραμμίζει: «Το Άγιον Όρος αποτελεί μια χιλιόχρονη πνευματική οντότητα, την οποία οι εκάστοτε κτήτορες των Ιερών Μονών επροίκισαν με αγροτικά μετόχια εκτός των ορίων του, ώστε αυτό να μπορεί να επιβίωση και να επιτελέσει την ιστορική και πνευματική αποστολή του»

«Έτσι το Άγιον Όρος κατόρθωσε στις ιστορικές περιπέτειες του Έθνους και στους αγώνες της Εθνικής Παλιγγενεσίας να συμμετάσχει και συμπαρασταθεί με αυτοθυσία, προσφέροντας μοναχούς, εφόδια, και ανεκτίμητα κειμήλια. Επί πλέον το 1924 παρεχώρησε περίπου 1.200.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων για την αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής».

Και συνεχίζουν: «Μετά την απελευθέρωση του Αγίου Όρους από τον Οθωμανικό ζυγό η Ελληνική Πολιτεία ανεγνώρισε όλα τα ανωτέρω και κατοχύρωσε το αρχαίο αυτοδιοίκητο καθεστώς του, με ειδικό άρθρο στο Ελληνικό Σύνταγμα και με την Κοινή Δήλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο νομικό αυτό καθεστώς προβλέπεται η διατήρηση ειδικού φορολογικού καθεστώς».

Οι Αγιορείτες αναφέρουν ότι αυτή η ειδική θεσμική μεταχείριση ανετράπη τελευταία, έτσι επιβάλλουν δυσβάσταχτη φορολόγηση των εκτός Αγίου Όρους ακινήτων, τα έσοδα των οποίων επαρκούν μόνο για την στοιχειώδη συντήρηση (όχι αναστήλωση) των κτιρίων, την διαβίωση των μοναχών και την φιλοξενία των προσκυνητών.

Επίσης, η Διπλή Ιερά Σύναξης του Αγίου Όρους επειδή το εν λόγω ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας και επιβίωσης, ζητά όπως έχει ζητήσει από όλες τις Κυβερνήσεις την διατήρηση του προϋπάρχοντος φορολογικού καθεστώτος του Αγίου Όρους, πράγμα το οποίο έχει γίνει κατανοητό από την πολιτική ηγεσία και ευελπιστούν για την νομοθετική διευθέτησή του.
Τέλος οι Αγιορείτες πατέρες προσεύχονται ο Θεός να ενδυναμώνει με υπομονή τον ελληνικό λαό, αλλά και να φωτίσει τους πολιτικούς ηγέτες να εξεύρουν την καλύτερη λύση για την Πατρίδα και το Άγιον Όρος.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Διαβάστε επίσης:
Κρίσιμη σύνοδος στο Άγιον Όρος για τη φορολογία

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Μαΐου 2012, 03:43