Ο Δρ. Αλέξανδρος Λάππας, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), θα διεξαγάγει διεπιστημονική, βασική έρευνα στην περιοχή του μαγνητισμού και της υπεραγωγιμότητας επιχορηγούμενος από το Γραφείο Ερευνών του Αμερικάνικου Ναυτικού [U.S. Office of Naval Research Global (ONRG)].

Η διάκριση αυτή προήλθε έπειτα από ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής της πρότασης του Δρ. ΛάππαΗ διάκριση αυτή προήλθε έπειτα από ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής της πρότασης του Δρ. Λάππα από τη Διεύθυνση Επιστημών & Τεχνολογίας (Ε&Τ) του ONRG, ενώ η επιχορήγηση που τη συνοδεύει είναι η μόνη η οποία έχει απονεμηθεί για διάρκεια 3 ετών σε Έλληνα Ερευνητή μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Γραφείο, ως η πρώτη, μόνιμη υπηρεσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ που ιδρύθηκε για να επιχορηγεί πολίτες στη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας εν καιρώ ειρήνης, προάγει τις επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες, ενώ στηρίζει συνεχώς τη βασική έρευνα η οποία καθιστά δυνατές σημαντικές ανακαλύψεις.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Γραφείου στην ενίσχυση πρωτοποριακών ερευνών μέσω ανταγωνιστικής χρηματοδότησης, σε ένα μεγάλο εύρος θετικών επιστημών και μηχανικής, αναγνωρίζει την έρευνα του Δρ. Λάππα για τη συνολική επιστημονική της αξία, καθώς και για την απήχησή της σε στρατηγικής σημασίας, επίκαιρες καινοτομίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την έγκριση χρηματοδότησης από το ONRG θα διερευνηθεί η «συμβίωση» μαγνητισμού και υπεραγωγιμότητας σε κρυσταλλικά στερεά μεταλλο-χαλκογενιδίων. Η ιδιάζουσα αυτή συμπεριφορά συνύπαρξης φυσικών ιδιοτήτων καθορίζει την πολύτιμη ικανότητα των υλικών αυτών να επιτρέπουν στο ηλεκτρικό ρεύμα να τα διατρέχει χωρίς καμία απολύτως «αντίσταση», και επομένως δίχως απώλειες ενέργειας.

Η λεπτομερής μελέτη της, υπό την επίβλεψη του κ. Λάππα, αποτελεί μια ανοιχτή πρόκληση με σημαντικότατο ενδιαφέρον στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων με άμεση επίδραση στην καθημερινότητα. Η συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για μελλοντικές εφαρμογές οι οποίες ενισχύουν τις δυνατότητες ελέγχου του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος ή/και τη βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας στη μεταφορά και χρήση της.

Για την υλοποίηση αυτής της ερευνητικής αποστολής, η ομάδα του Δρ. Λάππα θα συντονίσει ένα διεπιστημονικό δίκτυο Ευρωπαϊκών (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ελλάδα & Warsaw University of Technology, Πολωνία) και Αμερικανικών (Brookhaven National Lab, NY & National High Magnetic Field Lab, FL) επιστημονικών ομάδων.

Στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, η ομάδα του Δρ. Λάππα επικεντρώνεται στη σύνθεση νανοϋλικών με χημικές μεθόδους και στη μελέτη της δομικής και ηλεκτρονιακής συμπεριφοράς τους, χρησιμοποιώντας προηγμένες πειραματικές τεχνικές (FUN-L).

Πηγή: Cretapost

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης