Το «αντίδοτο» στην ανεργία των νέων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012, 15:39
Το «αντίδοτο» στην ανεργία των νέων
Το «αντίδοτο» στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων επιχειρούν να δώσουν το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), σε συνεργασία με πέντε δήμους της Θεσσαλονίκης (Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ωραιοκάστρου, Καλαμαριάς και Δέλτα).

Το Α.Π.Θ. και οι πέντε δήμοι θα επιχειρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα να εκπαιδεύσουν νέους σε θέματα επιχειρηματικότητας. Οι «μέντορες» που θα προκύψουν, με την υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Οικονομικής Ανάλυσης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ., θα εκπονήσουν σχέδια δράσης και πολιτικές ανάπτυξης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Με τον τρόπο αυτό θα υποστηρίξουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες άλλων νέων της περιοχής τους και όχι μόνο.

Ήδη οι πέντε δήμοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Εργαστήρι Νεανικής Επιχειρηματικότητας» μέσα από το οποίο θα παρέχεται συμβουλευτική σε νέους που ενδιαφέρονται να αναλάβουν κάποια επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Σε επίπεδο προεργασίας, τον περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκε η έρευνα πεδίου που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών σε 650 νέους από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τις προσδοκίες τους σχετικά με την επιχειρηματικότητα. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας ώστε οι δράσεις που θα σχεδιαστούν να είναι στοχευμένες ανάλογα με τις αντιλήψεις των νέων.

Απώτερος στόχος του «εργαστηρίου» είναι η δημιουργία ενός μόνιμου εργαλείου συμβουλευτικής υποστήριξης της επιχειρηματικότητας προκειμένου οι νέοι επίδοξοι επιχειρηματίες να ενημερώνονται άμεσα για ευρωπαϊκά προγράμματα, επιχειρηματικές επιχορηγήσεις, φορείς πληροφόρησης, δικτύωσης και παροχής συμβουλευτικής.

Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά βίου Μάθησης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Νέα Γενιά σε δράση». Σχετική εκδήλωση ενημέρωσης για τους νέους του δήμου Παύλου Μελά θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012, 15:41