Στο φόντο των διαρκών διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας και ενώ δεν ανάβει το πράσινο φως για συμφωνία το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο γίνεται ζήτημα προς σχολιασμό και για το πρακτορείο Bloomberg.

Σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της για τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Δημόσιο, ώστε να διασφαλίσει τη ροή της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προσδιορισμός των θέσεων και η δημιουργία ενός συστήματος που θα οδηγήσει σε υποχρεωτική έξοδο περίπου 150.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2015 είναι το λεγόμενο ορόσημο που θα καθορίσει εάν η χώρα θα λάβει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως αν και έχει παρέλθει περισσότερο από μία εβδομάδα συνομιλιών δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα.

«Οι περικοπές θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα είναι ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος και είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία από άποψη πολιτικής», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο, προσθέτοντας πως για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει δύο κεντροαριστερά κόμματα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθούν πραγματικά αυτές οι περικοπές θέσεων εργασίας.

«Φοβάμαι ότι αυτό θα παραμείνει πιθανότατα ένα σημείο διαφωνίας και θα υπάρχει επανεξέταση μετά από επανεξέταση», δήλωσε ο οικονομολόγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης πως περίπου το ήμισυ των γενικών κρατικών δαπανών στην Ελλάδα πηγαίνει για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης