Την ανεπάρκεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που έχει απαξιωθεί πλήρως από τη χρόνια πολιτική και παραπολιτική κατάσταση της χώρας, αποκάλυψε το δυστύχημα στην περιοχή Γιδά της Βέροιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάπου 50 ψυχές, που είχαν την ατυχία να είναι μάρτυρες ενός σοβαρού τροχαίου δυστυχήματος με τρεις νεκρούς και 30 τραυματίες, αφέθηκαν, επί της ουσίας, στο έλεος του Θεού, καθώς η σοβαρή έλλειψη στελεχιακού δυναμικού στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ της Βόρειας Ελλάδας, παρ’ ολίγο να τους στοιχίσει ακριβά.

Όπως καταγγέλλει στη zougla.gr ο Ιερόθεος Γιαμουρίδης, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, σε βοήθεια των τραυματιών έσπευσαν συνολικά 11 ασθενοφόρα.

Όμως, από αυτά, με προσωπικό βάρδιας δούλευαν μόνο τα δύο, τα οποία έφθασαν στο σημείο της τραγωδίας από τις όμορες πόλεις της Βέροιας και της Αλεξάνδρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλα τέσσερα ασθενοφόρα, επίσης με προσωπικό βάρδιας, κατέφτασαν από τη Θεσσαλονίκη.
Στα υπόλοιπα, οι οδηγοί ήταν εθελοντές – διασώστες, οι οποίοι επιστρατεύτηκαν άρον-άρον, καθώς, είτε βρίσκονταν σε άδεια ή απλώς δεν εργάζονταν την ώρα του δυστυχήματος.

Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, από τύχη και την ευαισθησία κάποιων εργαζόμενων, αλλά σίγουρα όχι από ορθολογικό προγραμματισμό, τα ασθενοφόρα κατάφεραν να φτάσουν στον τόπο της τραγωδίας και να συνδράμουν τους δεκάδες τραυματίες.

Ο κ. Γιαμουρίδης, αλλά και η πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, στρέφουν τα βέλη τους κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, κατηγορώντας την για αδράνεια.

Όπως αναφέρουν, παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και τις προ μηνών διαβεβαιώσεις της αρμόδιας υπουργού, ότι θα καλυφθούν όλες οι τρέχουσες ανάγκες με την πρόσληψη 232 νέων διασωστών, οι οποίοι θα στελέχωναν το ΕΚΑΒ σε πόλεις όπου υπάρχει έλλειψη, τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά.

Οι προσλήψεις που έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο, ουσιαστικά λειτούργησαν σαν μπαλώματα σε ένα «τρύπιο» Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ανθρώπων που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες του ΕΣΥ σε μια πλήρως ευαίσθητη περιοχή, πολλές μεγάλες πόλεις της Βορείου Ελλάδας, συνεχίζουν να μην έχουν επαρκές προσωπικό.

Συγκεκριμένα, η Πτολεμαΐδα δεν διαθέτει ασθενοφόρο, ενώ η Κομοτηνή, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Δράμα, η Βέροια, η Νάουσα και η Αλεξάνδρεια έχουν ένα και η «προνομιούχος» Κοζάνη δύο.

Πρόκειται, δηλαδή, για μια ουσιαστική αποκαθήλωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε αρκετές περιοχές του βορειοελλαδίτικου χώρου, που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να έχει τραγικές συνέπειες για τους πολίτες

Και αν αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, η άλλη είναι ακόμη πιο τραγική.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην έλλειψη διασωστών, αλλά και σε αυτή των γιατρών.

Όπως εξηγεί, πρόσφατα διέκοψε τη λειτουργία της η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου της Κοζάνης, καθώς δεν υπάρχουν γιατροί, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφέρονται στα Γρεβενά ή την Πτολεμαΐδα.

Προφανώς, εάν και εφόσον υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι πραγματικά απελπιστική.
Είναι πρόσφατο το συμβάν με τον υπουργό Εργασίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στις αρχές Απριλίου, εβρισκόμενος στη Βέροια, μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο, με πόνους στο στομάχι. Οι γιατροί έκριναν ότι χρειάζεται αξονική τομογραφία και για το λόγο αυτό ο κ. Λοβέρδος πήγε στο νοσοκομείο της Νάουσας , αφού ο αξονικός τομογράφος της
Βέροιας δεν λειτουργούσε, επειδή είχε εξαντληθεί η λυχνία.

Και αν η περιπέτεια του υπουργού, Ανδρέα Λοβέρδου, είχε αίσιο τέλος, καθώς μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, ένα αγοράκι ενός έτους από την Κοζάνη έπεσε θύμα του καταστροφικού συστήματος υγείας, αφήνοντας την τελευταία του πνοή, μεταφερόμενο από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, λόγω έλλειψης παιδιάτρου στα ιδρύματα της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας.

Διαβάστε επίσης:

Νταλίκα έσπειρε τον πανικό, 22 Ιουλίου 2010, 10:41

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης