Όταν προ μηνών ο φερόμενος ως εκδότης των Παραπολιτικών Γιάννης Κουρτάκης κατέθετε ενόρκως στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την χρηματοδότησή τους και τη λειτουργία τους στα πλαίσια επίσημης έρευνας του κοινοβουλίου για τα τεκταινόμενα στον Τύπο είχε δηλώσει πως ποτέ δεν χρηματοδοτήθηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την ανάπτυξη των ΜΜΕ που διαθέτει, δηλαδή της εφημερίδας, του site και του ραδιοφωνικού σταθμού.

Λίγο καιρό αργότερα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και αποδεικνύεται με το έγγραφο που ακολουθεί πως στις 3 Φεβρουαρίου του 2016 συνήψε συμφωνία παροχής δανείου ύψους 800.000 ευρώ με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα ωστόσο που προκύπτει είναι εάν και κατά πόσον αυτή η συμφωνία δανειοδότησης επισημοποιήθηκε με την κατάθεσή της στις αρμόδιες εφοριακές αρχές ώστε να φορολογηθεί και να καταβληθεί το τίμημα που ανέρχεται στο 3,6% του συνολικού ποσού, δηλαδή σε 28.000 ευρώ και κάτι ψιλά.

Αν δεν έχει κατατεθεί και η συμφωνία παροχής δανείου δεν φέρει τις απαιτούμενες επίσημες υπογραφές των αρμοδίων Αρχών τότε συμβαίνουν τα εξής περίεργα: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα κατηγορηθεί για διακίνηση μαύρου χρήματος ενώ ο Γιάννης Κουρτάκης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αυτά αν η μεταξύ τους συνδιαλλαγή δεν έχει νομιμοποιηθεί. Παράλληλα, ο Γιάννης Κουρτάκης θα κατηγορηθεί για ψευδορκία γιατί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων είπε ψέμματα και ισχυρίστηκε ότι ποτέ του δεν έχει λάβει χρήματα από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Μέχρι στιγμής που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει ένδειξη πως η συμφωνία μεταξύ Μαρινάκη-Κουρτάκη έχει κατατεθεί στην εφορία και άρα φορολογηθεί. Είναι προφανές ότι ο Γιάννης Κουρτάκης θα πρέπει να προσκομίσει όλες τις απαιτούμενες αποδείξεις ώστε να τεκμηριώσει το νόμιμον της συνδιαλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν ωστόσο έχουν γίνει όλα τα παραπάνω τότε και πάλι ο Γιάννης Κουρτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις καθώς την ώρα που ελάμβανε ένα δάνειο ύψους 800.000 ευρώ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη για να «στήσει» και να λειτουργήσει τα ΜΜΕ που διαθέτει, έλεγε ψέμματα στη Βουλή. Πρόκειται για καραμπινάτη υπόθεση ψευδορκίας. 

Το έγγραφο που είναι η πρώτη σελίδα της συμφωνίας παροχής δανείου Μαρινάκη προς Κουρτάκη δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα epikairo.com. Από αυτή την ιστοσελίδα έλαβε την πληροφορία το zougla.gr. 

Είναι προφανές πως μετά από την δημοσίευση του εγγράφου στο epikairo.com αλλά και από τα ερωτήματα που κατατέθηκαν παραπάνω ο Γιάννης Κουρτάκης οφείλει να απαντήσει γρήγορα στα εξής:

α) Πότε ολοκληρώθηκε η συμφωνία του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη;
β) Πότε υποβλήθηκε η συμφωνία στην αρμόδια εφορία για τα περαιτέρω;
γ) Πότε έγινε η εκταμίευση του δανείου;

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διάλογος που είχε ο Γιάννης Κουρτάκης με τα μέλη της επιτροπής της Βουλής που διενεργούσαν την έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε λεπτομέρειες από τους διαλόγους στην αρμόδια επιτροπή της ελληνικής Βουλής μεταξύ του Γιάννη Κουρτάκη και των βουλευτών…

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 1

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ): Κατ’ αρχήν, θέλω να μας διευκρινίσετε την ιστορία αυτού του Ομίλου σας. Ξεκίνησε, όπως είπατε, το 2008, ως ιστοσελίδα. Αυτό ξεκίνησε ως προσωπική σας εταιρεία ή ως νομικό πρόσωπο;

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Ξεκίνησε ως νομικό πρόσωπο.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτό χρηματοδοτήθηκε από κάποια τράπεζα τότε για να ξεκινήσετε το 2008;

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Από καμία.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, όλα τα κεφάλαια για να ξεκινήσει ο Όμιλος «Παραπολιτικά» είναι από δικά σας κεφάλαια.

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Ακριβώς.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Για αυτά τα κεφάλαια τα οποία χρησιμοποιήσατε εσείς για να ξεκινήσει η ιστοσελίδα καταθέτετε δήλωση «πόθεν έσχες» στις αρμόδιες αρχές; Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Μάλιστα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 2

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η δημιουργία της εφημερίδας απαίτησε τραπεζικό δανεισμό ή έγινε εξ ολοκλήρου με ιδία κεφάλαια;

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Δεν απαίτησε τραπεζικό δανεισμό. Σας είπα προηγουμένως ότι πήρα μία προκαταβολή από το πρακτορείο διανομής «Άργος» ύψους 300.000 ευρώ αρχικώς και μέσα σε τέσσερις εβδομάδες εξαιτίας των θετικών κυκλοφοριακών αποτελεσμάτων που ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία – και δικιά μου – από 12.000 που είχαμε υπολογίσει την κυκλοφορία το πρώτο τεύχος όπως σας είπα πούλησε 33.000 έφτασε μέχρι 48.000, μου έδωσε επιπλέον 300.000 ευρώ το πρακτορείο διανομής τύπου και κατά συνέπεια τα δικά μου χρήματα συν τα 600.000 από το πρακτορείο διανομής δημιούργησαν ουσιαστικά μια επάρκεια κεφαλαίων για τη λειτουργία της εφημερίδας.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 3

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Βάλατε και δικά σας κεφάλαια για την εφημερίδα;

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Μάλιστα.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τα οποία επίσης περιλαμβάνονται στη δήλωση «πόθεν έσχες»;

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Τα οποία περιλαμβάνονται σε όλες τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που καταθέτω.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θυμάστε πόσο χρηματοδοτήσατε εσείς την εφημερίδα;

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Το συνολικό ποσό που έχω δώσει στην εταιρεία ανέρχεται περίπου στο 1.400.000 ευρώ.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τα οποία είναι από προσωπική περιουσία και από δουλειά 18 ετών, που είπατε πριν;

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Ακριβώς. Όταν εξέδωσα την εφημερίδα εργαζόμουν σε επτά μέσα ενημέρωσης.

Τι είπε ο Κουρτάκης για τον Μαρινάκη

Σχετικά με το εάν ή όχι ο Γιάννης Κουρτάκης είχε εξαρτήσεις και σχέσεις χρηματοδότησης από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά στο φύλλο της εφημερίδας «Δημοκρατία» της 8ης Σεπτεμβρίου του 2016. Κάτω από τον μεσότιτλο «Yποκρισία» διαβάζουμε:

«Ουδείς από τους βουλευτές – εξεταστές, ζώντας μάλλον σε άλλη χώρα, είχε ακούσει τίποτε  για τις σχέσεις και τις εξαρτήσεις του από τον Β. Μαρινάκη. Και σε μια ερώτηση που έγινε για την τιμή των όπλων και των προσχημάτων, δόθηκε η αστεία απάντηση ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού «είναι φίλος μου», οπότε λύθηκαν όλες οι απορίες και δεν χρειάστηκε κανείς να επανέλθει».

Με λίγα λόγια ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ένας απλός φίλος, για αυτό άλλωστε και ο Γιάννης Κουρτάκης τον συντρόφευε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Για λόγους φιλίας και μόνο… Πώς εξηγούνται λοιπόν τα 800.000 ευρώ, το δάνειο και το έγγραφο της συμφωνίας μεταξύ τους. Για λόγους φιλίας και πάλι;

Και κάτι ακόμη…

Εργάζεται ή όχι στις εκδοτικές επιχειρήσεις Κουρτάκη υπάλληλος συγκεκριμένης τράπεζας; 
Η τράπεζα το γνωρίζει; Γνωρίζει επίσης το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα αν ο υπάλληλός της διαρρέει στοιχεία για λογαριασμούς τρίτων προσώπων προς τον Γιάννη Κουρτάκη; 

Περιμένουμε και από εκεί μία απάντηση…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης