Το έλλειμμα της ανθρωπιάς

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014, 10:58


Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας) για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’) ξεκίνησαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι μαθητές εξετάστηκαν στο θέμα: «Τα φαινόμενα που αποδεικνύουν το έλλειμμα της ανθρωπιάς» και «Δραστηριότητες ατομικές και συλλογικές που αποσκοπούν στον περιορισμό του ελλείμματος ανθρωπιάς».

Πρόκειται για ένα δοκίμιο του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου «Ο Σύγχρονος Άνθρωπος», που αναφέρεται στον ανθρωπισμό.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για ένα δοκίμιο που είχε δουλευτεί από τους μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Όπως σχολιάζει η κα Πόπη Μιχελάκου, φιλόλογος των φροντιστηρίων «Στόχος», το θέμα «κρίνεται βατό και αναμενόμενο στο πλαίσιο του ανθρωποκεντρικού προβληματισμού. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο συγκεκριμένος προβληματισμός είχε τεθεί και στο θέμα των πανελλαδικών του 2007. Το κείμενο είναι στοχαστικό δοκίμιο, εκτενέστερο συγκριτικά με τα θέματα προηγούμενων ετών, και ενέχει ιδιαιτερότητες ως προς την περίληψη λόγω του μεταφορικού – εικονοπλαστικού του λόγου».

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά την κριτική

Πατήστε εδώ για να δείτε τις απαντήσεις

Έπεσε διάνα το zougla.gr

Το zougla.gr, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έπεσε διάνα στα θέματα SOS που είχε επιλέξει.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα σε συνεργασία με τη φιλόλογο Μάχη Ηλιοπούλου πρότεινε για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα εξής θέματα: Διάλογος-συνεργασία η λύση στα αδιέξοδα, τουρισμός-περιβάλλον, ανθρωπιστική κρίση-κοινωνική αλληλεγγύη, οικογένεια-γλώσσα (πυλώνες διατήρησης του έθνους), παγκοσμιοποίηση-ειρήνη λαών.

Πατήστε εδώ για να δείτε το πρόγραμμα

Συνολικά 105.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 70.305 θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας. Καλή επιτυχία στους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς ευχήθηκε, με δήλωσή του, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, εν όψει των πανελλαδικών.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α') ξεκινούν την Πέμπτη 29 Μαΐου, με το ίδιο μάθημα.

Για τα βασικά μαθήματα των Γενικών Λυκείων οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Το Σάββατο 21 Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) διεξάγεται από τις 23 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου. Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων αρχίζουν την Πέμπτη 19 Ιουνίου.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ' τάξη των ημερήσιων και τη Δ' τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων ξεκινούν την Παρασκευή 13 Ιουνίου για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά. Σημειώνεται ότι οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α' και Β') σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα αρχίσουν στις 20 Ιουνίου.

Στα μέσα Ιουνίου όλοι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) θα πρέπει να πάνε στο λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο λύκειο τους εξυπηρετεί.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψήφιων πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων) έχουν πιστοποιηθεί ήδη από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι αυτοί, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα αποκτήσουν ενδοσχολικό απολυτήριο (εκτός αν είναι ήδη απόφοιτοι) και θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ειδικό ενδιαφέρον θα έχουν φέτος οι εξετάσεις της Α' λυκείου, καθώς θα είναι μεν ενδοσχολικές, αλλά το 50% των ερωτήσεων θα αντληθεί από τη νεοσύστατη Τράπεζα Θεμάτων. Για πρώτη φορά ο βαθμός της τάξης θα συνυπολογιστεί, σε μικρό ποσοστό, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλαδικές 2014: «Το έλλειμμα της ανθρωπιάς» το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014, 10:28

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014, 13:52