Tο βράδυ του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου και τo πρωί της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Αιτωλικό η 193η Επέτειος της Μάχης του Ντολμά.

Πρόκειται για τη μαρτυρική μάχη του νησιού Ντολμάς, που μαζί με το Βασιλάδι, υπήρξαν προπύργια του Μεσολογγίου πριν από την Ηρωική Έξοδο και το οποίο υπερασπίζονταν ο στρατηγός Γρηγόρης Λιακατάς με 300 λεβέντες από το Αιτωλικό και την ευρύτερη περιοχή. Παρά την προσπάθεια των Μεσολογγιτών να χτυπήσουν τους Τούρκους δι’ αντιπερισπασμού, η άνιση μάχη κατέληξε στις 28 Φεβρουαρίου, σε οδυνηρή ήττα για τον Λιακατά και τους υπερασπιστές του Ντολμά, αφού όλοι έπεσαν νεκροί από τα εχθρικά στρατεύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα όπως αρμόζει στους πεσόντες υπερασπιστές του Ντολμά. Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ( δημοτικό διαμέρισμα Αιτωλικού) εδώ και τέσσερα χρόνια αναβιώνει με κάθε επισημότητα και με βιωματικό τρόπο τις εορτές για την επέτειο του Ντολμά με μεγάλη πομπή και παρέλαση που έφθασε φέτος τις 1.700 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης